Quantcast

Pas­kelb­tas kon­kur­sas Skulp­tū­rų par­ko su­tvar­ky­mo dar­bams at­lik­ti

  • Teksto dydis:

Klai­pė­dos mies­to sa­vi­val­dy­bė pa­skel­bė vie­šo­jo pir­ki­mo kon­kur­są Skulp­tū­rų par­ko (se­nų­jų mies­to ka­pi­nių) su­tvar­ky­mo dar­bams su dar­bo pro­jek­to pa­ren­gi­mu pirk­ti. Jei­gu vis­kas vyks kaip ti­ki­ma­si, pro­jek­to pa­baig­tu­vės 2023 m. įpras­min­tų reikš­min­gą uos­ta­mies­čiui su­kak­tį – 100-ąsias Klai­pė­dos su­ki­li­mo 1923 m. me­ti­nes.

Lė­šos – iš mies­to biu­dže­to

Skulp­tū­rų par­kas, uži­man­tis be­veik 10 ha plo­to te­ri­to­ri­ją, bus tvar­ko­mas pa­gal bend­ro­vės „Klai­pė­dos pro­jek­tas“ 2018 m. pa­reng­tą tech­ni­nį pro­jek­tą. Dar­bai vyks tri­mis etapais.

Pa­siū­ly­mo kai­na ne­ga­li vir­šy­ti 3 178 300 eu­rų su PVM. Šios lė­šos bus ski­ria­mos iš mies­to biu­dže­to. Sa­vi­val­dy­bė pa­si­li­ko tei­sę ne­sant fi­nan­sa­vi­mo neuž­sa­ky­ti dar­bų ar­ba už­sa­ky­ti ne vi­sus.

Nu­ma­ty­ta, kad su­tar­tis su kon­kur­so lai­mė­to­ju ga­lios iki vi­siš­ko įsi­pa­rei­go­ji­mų įvyk­dy­mo, bet ne il­giau ne­gu 48 mėn. nuo jos įsi­ga­lio­ji­mo.

Pa­siū­ly­mai elekt­ro­ni­nė­mis prie­mo­nė­mis, nau­do­jant CVP IS, prii­ma­mi iki š. m. sau­sio 18 d. 13 val. Sie­kiant iš­rink­ti ge­riau­sią, la­biau­siai per­kan­čio­sios organiza­ci­jos po­rei­kius ati­tin­kan­tį pa­siū­ly­mą, kon­kur­so lai­mė­to­jas bus renkamas pa­gal sa­vi­val­dy­bės pa­si­rink­tus eko­no­mi­nio nau­din­gu­mo ver­ti­ni­mo kri­te­ri­jus.

Kviečia ieškoti sutarimo

„Ne­pai­sant il­go jau nuei­to ke­lio, iki pat šio la­bai svar­baus pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo pa­bai­gos tu­ri­me įdė­miai klau­sy­tis ir ver­tin­ti vi­sus vis dar gir­di­mus siū­ly­mus ir pasta­bas, nes vi­sa tai – klai­pė­die­čių bal­sas, lin­kin­tis ir no­rin­tis ge­ro to pa­ties pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mui. Ir jei dar iš­lie­ka spren­di­mų ar spren­di­nių, ku­riems reikalin­gas komp­ro­mi­sas, ne­bė­ki­me nuo jo – tar­ki­mės, bend­ra­dar­biau­ki­me, tobu­lin­ki­me ir to­bu­lė­ki­me“, – kviečia Klai­pė­dos me­ras Vy­tau­tas Grub­liaus­kas.

Skulp­tū­rų par­kas yra uni­ka­li, su­dė­tin­ga te­ri­to­ri­ja: tai – mies­to par­kas, is­to­ri­nės ka­pi­nės, skulp­tū­rų eks­po­zi­ci­ja, se­ni me­džiai, ku­riuos rei­kia tvar­ky­ti ir kt.

Vie­ni Skulp­tū­rų par­ką ma­to kaip pa­si­vaikš­čio­ji­mų ir iš­ky­lų vie­tą, ki­tiems ši vie­ta reiš­kia ka­pi­nes. Įver­ti­nus vi­sas šias ap­lin­ky­bes, rei­kė­jo su­ras­ti to­kius sprendimus, ku­rie ten­kin­tų vi­sas pu­ses.

„Šis pro­jek­tas bu­vo pa­tvir­tin­tas po dau­gy­bės vi­suo­me­niš­kai ak­ty­vių klai­pė­die­čių dis­ku­si­jų ir komp­ro­mi­sų, ku­riuos įvai­rių sri­čių mies­to ži­no­vai ir pa­trio­tai pa­da­rė, su­pras­da­mi šio pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo Klai­pė­dai svar­bą. Ir nors ne­su­ta­ri­mų dar yra, ti­kiu, su mums vi­siems pa­vyks ga­lu­ti­nai su­si­tar­ti ir įgy­ven­din­ti pro­jek­tą iki 2023 m.“, – sako Klai­pė­dos mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Ginta­ras Ne­niš­kis.

Su­de­ri­no iš pir­mo kar­to

Ieš­kant op­ti­ma­lių spren­di­nių dėl Skulp­tū­rų par­ko su­tvar­ky­mo, prie šio pro­jek­to tu­ri­mo­mis ži­nio­mis, pa­ta­ri­mais pri­si­dė­jo daug ži­no­mų klai­pė­die­čių: is­to­ri­nės ana­li­zės ren­gė­jas, di­zai­ne­ris Kęs­tu­tis Mic­ke­vi­čius, ka­ro is­to­ri­jos ži­no­vas Egidijus Kaz­laus­kis, kraš­to­ty­ri­nin­kas Vy­tau­tas Ta­mo­šiū­nas, is­to­ri­kai doc. dr. Vacys Vai­va­da ir Dai­nius Eler­tas, res­tau­ra­to­rius, vi­suo­me­ni­nin­kas Dio­ny­zas Var­ka­lis ir ki­ti, ak­ty­viai įsi­trau­kė vi­suo­me­nė.

Iš­kal­bin­gas fak­tas: Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tas pa­sta­bų tech­ni­niam projektui ne­tu­rė­jo ir jį su­de­ri­no iš pir­mo kar­to. Yra iš­duo­tas ir sta­ty­bą lei­džian­tis do­ku­men­tas.

Re­ko­men­duos spe­cia­lis­tai

Dar­bai Skulp­tū­rų par­ke vyks tri­mis eta­pais. Pir­muo­ju nu­ma­ty­ta su­tvar­ky­ti pėsčių­jų ta­kus, esa­mas vai­kų žai­di­mo ir krep­ši­nio aikš­te­les, įreng­ti nau­ją apšvie­ti­mą, lais­ty­mo sis­te­mą, vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­ras, ma­žo­sios architektūros ele­men­tus (suo­lai, šiukš­lia­dė­žės, dvi­ra­čių sto­vai).

Tvar­kant par­ką nu­ma­ty­ta pa­ša­lin­ti da­lį me­džių – pir­miau­sia tuos, ku­rie truk­do su­tvar­ky­ti ta­kus, iš vi­so 55 me­džių ka­mie­nus.

Se­nie­ji ta­kai bus at­kur­ti par­ke ne­to­li Tri­la­pio g. – ten, kur yra tan­kiau­siai suau­gę me­džiai, di­de­lė da­lis jų – sa­vai­mi­niai.

Vė­liau bus pa­ša­lin­ta ir dau­giau par­ko me­džių. Kiek ir ko­kių la­puo­čių iš­kirs­ti, yra pa­siū­liu­si tech­ni­nio pro­jek­to bend­raau­to­rė, žel­di­nių da­lį pa­ren­gu­si Ri­ta Goliakovie­nė, vie­na ži­no­miau­sių kraš­to­vaiz­džio ar­chi­tek­tų Klai­pė­dos kraš­te. Tech­ni­nia­me pro­jek­te nu­ro­dy­ti ša­li­na­mų me­džių skai­čiai du kar­tus ma­žes­ni, nei bu­vo nu­ma­ty­ta ga­lio­jan­čia­me te­ri­to­ri­jos de­ta­lia­ja­me pla­ne.

Ta­čiau šalintinų me­džių skai­čių sie­kia­ma dar su­ma­žin­ti, to­dėl bus ker­ta­mi tik tie me­džiai, ku­riuos bū­ti­na pa­ša­lin­ti.

Sa­vo re­ko­men­da­ci­jas teiks Klai­pė­dos mies­to žel­dy­nų ir žel­di­nių ap­sau­gos ir prie­žiū­ros ko­mi­si­ja, ku­rio­je – Klai­pė­dos uni­ver­si­te­to bio­lo­gas Egi­di­jus Bacevičius; aso­cia­ci­jos „Klai­pė­dos ža­lie­ji“ pir­mi­nin­kė Liud­vi­ka Kuz­min­čiū­tė; Klai­pė­dos uni­ver­si­te­to Bo­ta­ni­kos so­do vy­res­nio­ji moks­lo dar­buo­to­ja, žel­di­nių eks­per­tė doc. dr. Ri­ta Nek­ro­šie­nė, taip pat – sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­ko­sau­gos, Pavel­do­sau­gos ir Mies­to tvar­ky­mo sky­riaus spe­cia­lis­tai.

Dė­me­sys – is­to­ri­nei at­min­čiai

Ant­ruo­ju dar­bų eta­pu nu­ma­ty­ta at­kur­ti sim­bo­li­nius is­to­ri­nius var­tus prie K.Donelai­čio ir Lie­pų g., su­re­mon­tuo­ti gy­ny­bi­nį šan­są S.Dau­kan­to g. 40C, sutvar­ky­ti me­ce­na­tų Ger­la­chų šei­mos ka­pa­vie­tę.

Bus pa­gerb­ti Lie­tu­vos ka­riai, žu­vę tar­pu­ka­ry­je, ir Pir­mo­jo pa­sau­li­nio ka­ro me­tu se­no­sio­se mies­to ka­pi­nė­se Skulp­tū­rų par­ke pa­lai­do­ti pran­cū­zų, len­kų ir bel­gų be­lais­viai.

Kvar­ta­le prie Tri­la­pio g. bus įreng­ta is­to­ri­nės at­min­ties vie­ta – me­mo­ria­las. Šio­je vie­to­je bus eks­po­nuo­ja­mi ant­ka­pių ak­me­nys, pa­mink­lai, ku­rie bu­vo ras­ti ar­dant so­viet­me­čiu pa­sta­ty­tus ka­ri­nio mies­te­lio pa­sta­tus da­bar­ti­nia­me Klai­pė­dos univer­si­te­to mies­te­ly­je.

2023 m. su­kaks 100 m. nuo Klai­pė­dos su­ki­li­mo 1923 m., kai Klai­pė­da ati­te­ko Lie­tu­vai.

„Is­to­ri­nės mies­to ka­pi­nės yra svar­bios šiai da­tai, nes čia yra ir pa­mink­las sukilimo da­ly­viams (kai ku­rie jų čia ir pa­lai­do­ti), ir įvai­rūs mies­to mi­nė­ji­mai tarpu­ka­riu vyk­da­vo šio­je sak­ra­lio­je vie­to­je, čia pra­si­dė­da­vo mies­to sve­čių pažintis su mies­tu. Ti­ki­mės, kad par­kas iki to lai­ko bus su­tvar­ky­tas“, – vy­lė­si savi­val­dy­bės Pa­vel­do­sau­gos sky­riaus ve­dė­jas Vi­ta­li­jus Juš­ka, at­krei­pęs dėmesį, kad is­to­ri­nės ka­pi­nės do­mi­na ir tarp­tau­ti­nę bend­ruo­me­nę. Be to, 2020 m. suė­jo 200 m. nuo se­nų­jų ka­pi­nių įkū­ri­mo.

Darbų apimtys gali keistis

Tre­čiuo­ju dar­bų eta­pu bus įreng­ta ve­ja, gė­ly­nai, so­di­na­mi me­džiai ir krū­mai, įreng­ti in­for­ma­ci­niai sten­dai.

Par­kas bus ap­tver­tas 1,10–1,20 m aukš­čio de­ko­ra­ty­vi­ne tvo­re­le. Ant­rą ir tre­čią dar­bų eta­pus nu­ma­ty­ta vyk­dy­ti vie­nu me­tu.

Ly­giag­re­čiai bus vyk­do­mi ar­cheo­lo­gi­niai ty­ri­mai. Jų me­tu nu­ma­ty­ta su­rink­ti ir kapi­nių te­ri­to­ri­jo­je per­lai­do­ti ras­tus pa­lai­kus.

Dar­bų ei­liš­ku­mas ir apim­tys dar ga­li pa­si­keis­ti.

Ko­kie dar­bai bus at­lie­ka­mi Skulp­tū­rų par­ke, spręs spe­cia­li pro­jek­to spren­di­nių įgy­ven­di­ni­mo prie­žiū­ros gru­pė, ku­rio­je yra 15 na­rių.

Tarp jų – Skulp­tū­rų par­ko su­tvar­ky­mo pro­jek­to va­do­vė Mar­ga­ri­ta Ramanauskienė, K.Mic­ke­vi­čius, mies­to ta­ry­bos na­riai Ar­vy­das Vait­kus, Ai­das Ka­vec­kis, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos at­sto­vai ir kt.

Pa­si­sa­ky­ti į dar­bo gru­pės po­sė­džius kvie­čia­mi vi­suo­me­nės at­sto­vai.

Šis pro­jek­tas – ne­men­kas iš­šū­kis mies­to val­džiai, pa­si­ry­žu­siai pra­dė­ti įgyvendin­ti ne kar­tą svars­ty­tą ir ati­dė­tą, di­de­lio vi­suo­me­nės dė­me­sio su­lau­ku­sį pro­jek­tą.

Par­ko žel­di­nių tvar­ky­mo tiks­las – ap­sau­go­ti is­to­ri­nius ir ver­tin­giau­sius par­ko me­džius, ku­rie skurs­ta dėl tan­kiai užau­gu­sių sa­vai­mi­nių me­džių. Net ir me­džių ša­li­ni­mui be­si­prie­ši­nan­tys „ža­lie­ji“ mies­to ak­ty­vis­tai yra pri­pa­ži­nę, kad par­ką reikė­jo tvar­ky­ti dar prieš ke­lis de­šimt­me­čius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
klp, nereikia perdėti! Niekas kapų neiškeldino. Kapines uždarė, bet kapų nelietė. Pertvarkymas į parką buvo geriausia, kas anais laikais galėjo nutikti su vokiškomis kapinėmis. Medžių neiškirto, neužstatė kokiais gamybiniais pastatais arba chruščiovkėmis. Liko ne tik rusų, bet ir lietuvių karių (1923 metais žuvusių) kapai su paminklais.Kiti paminklai ir antkapiai buvo surinkti ir išvežti, bet kaulus paliko ramybėje.

Tiesiog palaima

Tiesiog palaima portretas
Vietoje to, kad sutvarkyti dalį nusidėvėjusių takų ir paretinti medžius, bus vykdomos grandiozinės brangios statybos. Kaip smagu švaistytis mokesčių mokėtojų ir ES fondų pinigais.

to baisoka

to baisoka portretas
Durnyne bus ne taip baisu...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių