Quantcast

Pasikeitus tiekėjui – mažesnės sąskaitos

Klaipėdos Žolynų gatvės ir Tauralaukio gyventojai džiaugiasi iki trijų kartų sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą. Tokį pokytį daugiausia lėmė pasikeitęs šilumos tiekėjas.

Pamiršo kaip blogą sapną

Centralizuotai šilumą tiekianti įmonė "Klaipėdos energija" sutartį su bendrove "Lamberta" dėl 13 namų, esančių Tauralaukio ir Žolynų kvartaluose, šildymo perėmimo pasirašė pernai rugpjūtį.

To prašė patys gyventojai, sulaukdavę ypač didelių sąskaitų už šią paslaugą.

Šalčiausiais mėnesiais 65 kv. m ploto bute gyvenantiems žmonėms tekdavo pakloti ir po 300 eurų, nors namas – gana naujas, tvarkingas.

Tuometinis namų šilumos tiekėjas bendrovė "Lamberta" dėl brangių gamtinių dujų ir kitų objektyvių priežasčių negalėjo tiekti tokios pigios šilumos, kokia naudojasi dauguma klaipėdiečių.

Tad, "Klaipėdos energijai" perėmus namų šildymą, iš karto sumažėjo šilumos kaina. Nors pastatai šildomi iš autonominių katilinių, pradėtas taikyti toks pats tarifas, kaip ir kitiems klaipėdiečiams.

Žolynų gatvės bendruomenės pirmininkė Renata Bertužytė pasakojo, kad po perėmimo pasikeitimus pajuto visi gyventojai. Sąskaitos už šildymą sumažėjo iki trijų kartų.

"Pokyčiai – reikšmingi. Dabar net nežiūriu, neanalizuoju šildymo sąskaitų. Jau pamiršome kas buvo anksčiau kaip blogą sapną. Žmonės prie gero greitai pripranta", – pasakojo pirmininkė.

Skirtumas stebina gyventojus

R.Bertužytė gyvena trijų kambarių bute, kurio plotas – 64 kv. m. Už praėjusių metų spalį sunaudotą šilumą, kai pastarąją jau tiekė įmonė "Klaipėdos energija", vartotoja sumokėjo 26,51 euro. Prieš metus, tą patį mėnesį, kai šilumos tiekėjas buvo bendrovė "Lamberta", ši suma siekė 50,67 euro.

Panaši situacija buvo ir lapkritį. Praėjusiais metais būsto apšildymas R.Bertužytei kainavo 33,35 euro, o prieš metus – 65,76 euro. Kiek mažesnis skirtumas buvo gruodį. Praėjusių metų paskutinį mėnesį moteris už būsto šildymą mokėjo 40 eurų. Prieš metus – 66,64 euro.

"Aš gaunu 50 proc. mažesnes sąskaitas, tačiau yra kaimynų, kuriems jos sumažėjo ir tris kartus", – kalbėjo pirmininkė.

Naujos statybos Žolynų gatvės 35 namo gyventojas Vytautas Balalis pasakojo, kad sąskaita už praėjusių metų gruodį sunaudotą šilumą siekė apie 30 eurų. Tą patį mėnesį prieš metus, kai šilumos tiekėjas buvo įmonė "Lamberta", teko mokėti apie pusantro karto daugiau – 50 eurų.

"Negalvojau, kad bus toks didelis skirtumas. Žinoma, įtakos turi ir oro temperatūra. Kai lyginame, reikėtų atsižvelgti ir į ją. Anksčiau už šildymą mokėdavome ir 56, ir 60, ir 99 eurus, priklausomai nuo oro sąlygų. Dabar bent kol kas sulaukiame sąskaitų iki 30 eurų", – komentavo gyventojas.

Pokyčiais džiaugiasi ir Tauralaukio gyventojai. Bendruomenės pirmininkė Vaida Tamošiūnaitė tvirtino, kad dabar už šildymą sulaukia kur kas mažesnių sąskaitų.

"Kiek mažiau mokame už šią paslaugą, sunku pasakyti. Palyginti praėjusių metų gruodžio su ankstesnių metų tuo pačiu mėnesiu negalima, nes nežinome, kokia tada buvo oro temperatūra", – teigė pašnekovė.

Kaina išliks mažesnė

Įmonės "Klaipėdos energija" valdyba patvirtino naują šilumos kainą vasariui. Ji sieks 4,70 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Pastarasis gyventojams yra lengvatinis ir siekia 9 proc. Juridinių asmenų suvartotai šilumai taikomas 21 proc. PVM.

Palyginti su sausiu, vasarį šilumos kaina ūgtelėjo nežymiai – 0,6 proc. Pirmąjį metų mėnesį ji siekia 4,67 cento už kilovatvalandę be PVM. Pokyčiui įtakos turėjo vidutiniškai 2 proc. pabrangusi šiluma, superkama iš nepriklausomų gamintojų.

Tačiau duomenys iškalbingiausi, kai sugretinami tie patys mėnesiai. Tai lemia panašus šilumos suvartojimas, oro temperatūra, kuro kainos.

Vasarį galiosianti šilumos kaina išlieka 12,3 proc. mažesnė nei praėjusiais metais tą patį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Kokie valstieciai? Ju dar valdzioje nebuvo. Nebespankit

Anonimas

Anonimas portretas
vyksta "valymai" na gal ir gerai valstieciai pradejo ziureti i zmones.....aciu uz tokius malonius pokycius, bet kazkodel teisesauga ziuri "pro pirstus" kodel tos kainos buvo uzkeltos ir kam tie tarpininkai? kaip jie is vis atsirando, jei pati klaipedos energija gali be tarpininku dirbti? o gal ir anksciau galejo, o tai gal tas "permokas" kazkas turetu zmonem kompensuoti? cia turetu teisesauga dirbti ...bet deja taip nebus....

Šilumos tinklų reklama

Šilumos tinklų reklama portretas
Praėjusiais metais už gruodi mokėjau 57 su kapeikom, šiais metais 50 su kapeikom. Šilumos tiekėjas nepasikeitė bet sąskaita sumažėjo beveik 20 procentų todėl, kad mėnuo buvo ŠILTESNIS.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių