Quantcast

Paminklo restauravimui – įspūdinga suma

Monumento 1923-iųjų metų sukilėliams restauravimas Klaipėdos miestui atsieis nemenką pinigų krūvą. Išankstiniais duomenimis, restauracijos projektavimo darbai ir pats atnaujinimas turėtų kainuoti daugiau nei 130 tūkst. litų.

Monumento 1923-iųjų metų sukilėliams restauravimas Klaipėdos miestui atsieis nemenką pinigų krūvą. Išankstiniais duomenimis, restauracijos projektavimo darbai ir pats atnaujinimas turėtų kainuoti daugiau nei 130 tūkst. litų.

Kitais metais bus lygiai 90 metų, kai Klaipėdos Skulptūrų parke, tuometėse miesto kapinėse, buvo pastatytas kuklus monumentas žuvusiems 1923-iųjų sukilimo dalyviams.

Šis paminklas – buvęs Lietuvos–Prūsijos pasienio posto stulpas, kurį aktyvistai atsivežė į Klaipėdą, kai Mažoji Lietuva buvo prišlieta prie Didžiosios Lietuvos. Iš jo paminklą sukilėliams suprojektavo Adomas Brakas.

Įdomu tai, kad net sovietmečiu šis obeliskas nebuvo nuverstas. Vis dėlto tarybiniais laikais kažkam buvo šovę į galvą šį monumentą susprogdinti.

Muziejininkas Dionyzas Varkalis pasakojo, kad net duobės buvo iškastos ir sprogmenys pakišti, bet tuometė Klaipėdos kraštotyros muziejaus direktorė Bronė Elertienė sugebėjo įrodyti, kad to daryti nereikia, nes obeliskas esą simbolizuoja lietuvių kovą su fašistais.

Tačiau ne viskas to meto valdžiai šiame paminkle patiko. Stebina tai, kad neliepta panaikinti Jogailaičių kryžiaus, tačiau Gediminaičių stulpus ant tvorelės kampų teko pakeisti Neptūno trišakiu, o įrašus – uždengti metalo plokštėmis. Prasidėjus Atgimimui, istorinė tiesa sugrąžinta.

Paskutinį kartą šis monumentas buvo restauruotas 1972-aisiais, todėl artėjant jo pastatymo 90-mečiui sumanyta obeliską atnaujinti.

"Kieno čia buvo įsipareigojimas? Ar tik ne mes patys šiais metais turime tai padaryti? Po atostogų ne visi galai susirinkti, gali būti taip, kad galvoje nėra to, kas numatyta spaliui ar lapkričiui. Prisiminiau, ten grandinės gabalo trūksta", – dėstė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus darbuotojas Vidas Pakalniškis.

Paaiškėjo, kad paminklo laipteliai aptrupėję, trūksta grandinės, kitų smulkmenų. Iki šio vien restauracijos projektavimo darbai savivaldybei kainavo apie 20 tūkst. litų.

"Vienas iš techninio projekto reikalavimų buvo parengti sąmatą, kiek galėtų kainuoti atnaujinimo darbai. Apskaičiuota, kad jie turėtų atsieiti 112 tūkst. litų, tačiau paskelbus konkursą ši suma dar gali būti tikslinta", – sakė Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viktoras beeee

viktoras beeee portretas
oi naujas plovimas pinigu jau bus, uz 130 k nama galima pastatyti toje vietoje

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Gerb. Asta, paidomėkit kas minimam skulptūrų parke kasė pamatus. Pusmetrio gylyje bemaž kiekvienuoje duobėje buvo žmonių griaučiai. Asmeniškai pats mačiau,kaip arčiausioje prie liepų g-vės statomai skulptūrai, buvo kasamas pamatas. Kasė, kasė palei stuburą , galvos nėra. Pradėjo kasti palei šonus ir kaukolę atrado prie klubų. Kol kultūringai jinai buvo iškelta ir paslėpta kastuvu žemės, skulptorius sulakstė "vynelio". Rankomis prakleidę žemes, kaukolė buvo įteikta. Varkalis tempėsį metalinių tvorų fragmentus ir trynė rankas. Dabar neva patriotas. Varkalio komunistai buvo pakišę sprogmenis. Dėkui Elertienei už atkalbėjimą, Varkalis, tai komunistų - kagebistų klapčiukas - išverstkūris. Nebijau nei teismo. Mano tel Nr. 8 662 33770. Vidui Pakalniškiui suteikite ždžio laisvę. Pagarba Astai Dykovienei. Saugokite save. .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių