Quantcast

Paminklas vaistinėms – jau užsakytas

Trečiadienį Lietuvininkų aikštėje vyko Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos (VDPS) organizuota visuotinė akcija „Lietuvos vaistininkystės laidotuvės“. Buvo uždegtos žvakės prie čia esančių trijų vaistinių. Šiuo gestu siekiama atkreipti dėmesį į valdančiųjų siekį vaistines palikti be vaistininkų.

Lietuva jau 18 metų atidėlioja Europos Sąjungos (ES) teisės reikalavimą, kad vienu metu vaistinėje dirbtų bent vienas vaistininkas.

„Duobės dar neiškasėme, bet užsisakėme paminklą, nes situacija – tikrai sudėtinga. Šita įstatymo pataisa rodo, kad komanda vaistinėje – nebeįgyvendinama. Visa farmacijos bendruomenė: universitetai, Farmacijos sąjunga, Vaistininkų sąjunga, Vyriausybė, ministerijos – visi eina link to, kad vaistinėje būtų vaistininkas, vaistininko padėjėjas ir jie galėtų suteikti gerą farmacinę paslaugą pacientui, kuris yra svarbiausias šioje grandinėje. Tai nusikėlė neapibrėžtam laikui. Atsiranda mistinė nuotolinė priežiūra. Patys žinome, kad nuotolinė gydytojo konsultacija yra ne tai, ko reikia Lietuvos žmonėms“, – teigė VDPS pirmininkas Žydrūnas Mineikis.

Duobės dar neiškasėme, bet užsisakėme paminklą, nes situacija – tikrai sudėtinga.

Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų yra 47 vaistinės, nors ES vidurkis – 32 vaistinės 100 tūkst. gyventojų.

„Krūvis – tikrai nemažas, psichologinė įtampa – didelė. Kai kurie kartais neturi pertraukėlių savo fiziologiniams poreikiams. Tad nereikia žiūrėti vien į ekonominį interesą, bet ir, kad būtų geriau darbuotojams ir Lietuvos žmonėms“, – pažymėjo Ž. Mineikis.

Neteisinga ir vaistininkų padėjėjų atžvilgiu, kadangi baigusių farmakotechnikų studijas Lietuvoje – apie 500. Jeigu vaistinėse jų nebereikėtų, dar daugiau žmonių liktų be darbo.

„Mes susitikome ir pasikalbėjome su Seimo nariais, frakcijomis, ministerijomis, prezidento ir Vyriausybės atstovais. Manome, kad galime pakeisti nuomonę. Be abejo, galbūt ne visų, bet iš dalies galime. Vėlgi yra prezidentas, kuris turi tą įstatymą patvirtinti. Prieš dvejus metus yra pasakęs, kad tai – paskutinis įstatymo atidėliojimas. Bet po to buvo COVID-19 pandemija“, – sakė Ž. Mineikis.

Nuo 11 iki 20 val. klaipėdiečiai kviečiami prisidėti prie šios akcijos uždegant žvakutę prie artimiausios vaistinės ir įkeliant jos nuotrauką į socialinius tinklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pati

Pati portretas
"vaistinių bendruomenė" sau duobę išsikasė ir kasė ją ilgai, ignoruodami, visų pirma, pacientus ir jų interesus. Dabar, žiūrėk, gelbėkit. O ko gelbėti. Tai nereiškia, kad pritariu visom dulkinom pertvarkom. Atvirkščiai. Bet visa sveikatos sistema griaunama sveikatos bendruomenės rankomis. Farmacininkų bendruomenė jų dalis. Viskas privačiam verslui. Siaurai jų daliai. Šaikai. Čia ne jus gelbėt, o visai medikų šaikai skalbti kailius reikia už visos socialinės sveikatos sistemos griovimą.

C7

C7 portretas
Kai yra toks prastas gydytojų pasiekiamumo lygis, tokios eilės pas specialistus, atimti paskutines skubios kvalifikuotos pagalbos pacientams stoteles vaistinėse yra tragiškas pasekmės turėsiantis sprendimas.

Rulis

Rulis portretas
Tik primenu, kad 8 vaistinių bendrovėms konkurencijos tarnyba skyrė 72 mln. baudą. Tai rodo, koki mastu buvo mulkinami klientai. Dabar žvakutes dega.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių