Quantcast

Pajūryje statomame aplinkos ministro name tiriamas galimas nelegalus darbas

Melnragėje statomame name sugriuvę laiptai virto problemų lavina aplinkos ministrui Simonui Gentvilui. Žnektelėjusi betono konstrukcija prispaudė statybininką. Į įvykio vietą teko skubėti ne tik medikams, ugniagesiams, bet ir Darbo inspektoriams, kurie ėmė aiškintis, ar statybvietėje dirbta legaliai.

Vadavo ugniagesiai

Nelaimė nutiko praėjusį trečiadienį, balandžio 7-ąją. Pavakariais telefonu į Molo gatvę buvo kviečiami medikai.

Betoninės laiptų konstrukcijos buvo lūžusios, o po jomis gulėjo žmogus. Ugniagesiai laužtuvu pakėlė laiptus ir vyrą išlaisvino. Nukentėjusysis su gyvybės požymiais buvo imobilizuotas ant neštuvų ir nuneštas į greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Paaiškėjo, kad nelaimė nutiko ministro S.Gentvilo šeimos valdose.

Tačiau tai galėjo baigtis žymiai blogiau.

„Su draugų šeima statomės blokuotą dvibutį namą Klaipėdoje. Praeitą savaitę nutiko tai, kas man parodė nepakartojamą realybės pamoką – nekokybė yra visur ir ji skaudžiai kainuoja. Mūsų šeimų samdyti laiptininkai sugebėjo subetonuoti keturias laiptines taip, kad išmontuojant klojinius laiptai nugriuvo. Baisiausia, jog sunkiai sužeisti ir patys statybininkai“, – socialiniame tinkle rašė S.Gentvilas.

Pirminiais duomenimis, vienas statybininkų galėjo nukentėti smarkiai. Vyrui sutraiškyta pėda.

„Tačiau tai galėjo baigtis žymiai blogiau – keturių tonų laiptų griūtis galėjo baigtis dviejų žmonių žūtimi. O mano šeima laiptais vaikščioti turėjo kasdien. Mūsų samdytos statybų ekspertizės išvados aiškios – trys likę laiptai turi būti griaunami ir yra gyvybiškai pavojingi. O karantino metu per nuotolį samdyti amatininkai mums gyrėsi „esame pastatę šimtus laiptų“, – stebėjosi S.Gentvilas.

 

 

Verslo liudijimo nerado

Į nelaimės vietą Melnragėje teko vykti ir Darbo inspekcijos specialistams. Tačiau šios tarnybos Klaipėdos padalinio vadovas Vytautas Ročys tikino, kad inspekcija tyrimą pradėjo ne dėl nelaimingo atsitikimo, o dėl galimo nelegalaus darbo atvejo.

„Atliekame tyrimą ne dėl nelaimingo atsitikimo. Mes renkame informaciją apie tai, ar nukentėjusysis dirbo legaliai. Kol kas neturime duomenų, kad jis turėtų individualios veiklos pažymėjimą, neaišku, ar jis galėjo verstis šia veikla. Bendradarbiaujame su namo savininkais, jiems jokių pretenzijų neturime. Šio namo savininkai yra du. Ir ne ministras – savininkas, o jo žmona“, – pastebėjo V.Ročys.

Pats S.Gentvilas aiškino, kad jo žmona yra architektė, tad visada samdo ne pigiausius specialistus.

„Visada renkamės kokybiškesnę medžiagą. Visada, daugumos statybininkų nuostabai, prašome sutarčių, sąskaitų. Smulkiam amatininkui net padėjome „legalizuotis“, nes iki tol tokio poreikio nebūta. Medžiagų parduotuvėse visada mokame avansines sąskaitas, nors 95 proc. atvejų gyventojai statybininkams pinigus už medžiagas įduoda grynais. Reikia mokytis iš kitų klaidų. Puikmečiais, kaip dabar, kai perkami namai iš brėžinių, tokių brokų bus gausu visur. O pasekmės yra pavojingos gyvybei“, – teigė ministras.

Nusišalino nuo pareigų

V.Ročys patvirtino, kad S.Gentvilo šeima ir būsimi kaimynai turėjo sutartis su namą stačiusiais statybininkais.

„Sutartys yra su asmenimis, kurie turi teisę užsiimti tokia veikla. O jei kažkas pasikvietė į pagalbą talkininką, ne namo savininkų kaltė. Jie sudarė sutartį, kaip priklauso. Kol kas mes nukentėjusiojo neapklausėme, nes jis dar ligoninėje“, – paaiškino V.Ročys.

S.Getvilas dėl incidento, kurį tiria ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcija, pats pasiprašė nušalinamas nuo dalies pareigų. S.Gentvilas pasiprašė laikinai jį nušalinti nuo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcijos kuravimo, kol incidento aplinkybės bus ištirtos. Pareigos laikinai patikėtos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui.

Kursis prie jūros

S.Getvilo šeima namus statosi kartu su klaipėdiečio Algirdo Sabaliausko šeima. A.Sabaliauskas yra įmonės „Baltijos technologijų institutas“ vadovas.

„Radome skelbimą internete, įmonė skelbėsi, kad yra pastačiusi šimtus laiptų. Net šiurpas nukrečia pagalvojus. Auginame tris mažus vaikus. Baisu pagalvoti, kuo tai galėjo baigtis. Už vienerius laiptus buvo suderėta 1,5 tūkst. eurų suma. O jie kiekviename name yra dveji. Dabar turime samdyti įmonę, kuri juos dar turės nugriauti. Brangiai kainuos mums tie laiptai“, – kalbėjo A.Sabaliauskas.

Būsto savininkai įtaria, kad statybininkai naudojo netinkamą betono rūšį, o laiptams betono mišinį maišė rankiniu būdu.

A.Sabaliauskas tikino, kad sklypo netoli jūros dairėsi senokai.

„Radome sklypą, kuriam jau buvo statybos leidimas. Nusigriovėme seną pastatą ir statome namus nuo pamatų“, – neslėpė A.Sabaliauskas.

Vyras yra vienas iš viešosios įstaigos „Klaipėda atvirai“, steigėjų. Įstaiga leidžia portalą „Atvira Klaipėda“.

Aplinkos ministras S.Gentvilas nėra deklaravęs ryšio su asmeniu, kuris yra steigėjas internetinio darinio, save įvardijančio žiniasklaidos priemone.

A.Sabaliauskas yra samdomas darbuotojas S.Gentvilo žmonos Šarūnės įmonėje. Š.Gentvilienė yra viena steigėjų bei įmonės „Baltijos technologijų institutas“ dalininkių.

Aplinkos ministro patarėjas Marijus Gailius tikino, kad ministras neprivalo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijoje nurodyti kaimynų ar asmenų, kurie dirba ministro žmonos įmonėje.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos Prevencijos skyriaus patarėjas Arūnas Petras Paliušis paaiškino, kad ministras gali, bet neprivalo deklaruoti artimus santykius su bičiuliu, su kuriuo statosi namą.

„Jei ministerija paremtų bičiulio ar kaimyno įmonę, skirtų finansavimą, interesų konfliktas gal ir būtų. Jei kartu stato namą – artimas ryšys yra. Bet jei grėsmės interesų konfliktui nėra, tokia deklaracija nebūtina“, – patikino specialistas.

Jurgeli, meistreli... Aš ne meistrelis ir ne Jurgelis, bet pasidalinsiu savo istorija. Kokybė kainuoja, o brokas yra...

Posted by Simonas Gentvilas on Wednesday, April 14, 2021

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vova

Vova portretas
Normalioj valstybėje minisyras atsistatydintų

SLYKSTU

SLYKSTU portretas
AISKI TEVELIO MOKYKLA NES OBUOLYS NUO OBELS TOLI NEKRENTA DABAR AISKU KODEL REIKEJO PASALINTI PRINCIPINGA IR SAZININGAI SAVO PAREIGAS ATLIEKANCIA PAREIGUNE AS MANAU KAD GALETU LAISVAI NETRUKDOMAI VYKDYTI NAMO STATYBA GAL BUT GALETU DIRBTI IR NELEGALUS STATYBININKAI LABAI KEISTA KODEL KALTINAMI DIRBE STATYBININKAI JAI NUOTRAUKOJE MATOSI KAD LAIPTU PAKOPOS GAMYKLINES O SIENOJE ARMATURA SUGREZTA MANO NUOMONE TIK DEL VAIZDO NES TOKIO ARMAVIMO KOKS NUOTRAUKOJE NEPADARYTU DIDZIAUSIAS BUKAPROTIS LABAI IDOMU KAS PARUOSE LAIPTU ARMAVIMO BREZINIUS IR KAS TIKRINA ARMATUROS IRENGIMA SKAITAI STRAIPSNI IR SUPRANTI KAD STRAIPSNIS PILNAS KLIEDESIU BET DAUG PASAKO KA REISKIA SIAME STRAIPSNYJE PAMINETOS PAVARDES

Akardas

Akardas portretas
O kam jiems tiek namu? Kaune irgi isigijo dali namo, siaip eilinis dirba, dirba vos gala su galu sudurdamas pasistato koki buta, o cia.
VISI KOMENTARAI 80

Galerijos

Daugiau straipsnių