Quantcast

Savaitgalį pajūrį skrodė Feliksas

Antrąjį šių metų savaitgalį Klaipėdą vėl užklupo stipri vėtra. Šeštadienio pavakarę atkakęs ciklonas dar ir vakar stabdė uosto darbą, vartė medžius ir niokojo pastatus. Meteorologai stichinį reiškinį pakrikštijo Feliksu.

Antrąjį šių metų savaitgalį Klaipėdą vėl užklupo stipri vėtra. Šeštadienio pavakarę atkakęs ciklonas dar ir vakar stabdė uosto darbą, vartė medžius ir niokojo pastatus. Meteorologai stichinį reiškinį pakrikštijo Feliksu.

"Vaikutis" įsisiautėjo

Jau tampa įprasta, jog artėjant savaitgaliui meteorologai perspėja apie į pajūrį atkeliaujančią audrą. Du šių metų savaitgalius uostamiestyje žymėjo smarkūs, stichinio reiškinio ribą pasiekę vėjai.

Šio savaitgalio audra į Klaipėdą pasibeldė dar šeštadienio pavakarę. Vėjas iki 20 m/s fiksuotas jau apie 18 val., tačiau tuomet jis dar buvo pietinių krypčių.

Meteorologai tada prognozavo, jog smarkiausiai vėjas įsibėgės, kai pasisuks iš Vakarų. Didžiausio audros šėlo tikėtasi sekmadienį apie 3 val. nakties.

"Galbūt tai daugiau Felikso vaikutis", – šeštadienio vakarą dar aiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus budinti meteorologė.

Tačiau šis "vaikutis" virto stipriu ir nepažabojamu Feliksu. Nuo 20 val. nuspręsta riboti laivų eismą Klaipėdos uoste, darbą sustabdė Senoji Smiltynės perkėla, į Vokietiją bei Švediją neišplaukė didieji jūriniai keltai.

Papildomų saugumo priemonių buvo imtasi ir dėl suskystintųjų gamtinių dujų laivo-saugyklos "Independence". Šaliai svarbų strateginį objektą savaitgalį saugojo du vilkikai.

Rikiavosi laivų eilės

Didžiausią greitį vakarų vėjas pasiekė sekmadienio naktį. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Ringis informavo, jog apie 5 val. ryto uraganas įsisiautėjo iki 34 m/s.

Sekmadienį galimybės įplaukti į uostą laukė devyni laivai, iš kurių du – tanklaiviai.

Du jūriniai keltai iš uosto taip ir neišplaukė iki sekmadienio vakaro, taip pat nebuvo priimta naujų laivų. Tiesa, apie 18 val. nuo laivo-saugyklos buvo paleistas vienas vilkikas, silpstant vėjui jo nebereikėjo.

"Jokių incidentų uoste nebuvo. Turint omenyje, kokios buvo oro sąlygos, viskas praėjo sklandžiai", – konstatavo D.Ringis.

Nuvertė kaminą

Po uosto pirmieji audros šėlą pajuto Klaipėdos ugniagesiai. Pagalbos prašymų virtinė prasidėjo apie 23 val. šeštadienį ir visoje apskrityje gelbėtojus vaikė iki pat sekmadienio vakaro.

Sekmadienio naktį ugniagesiai 18 kartų reagavo į įvairius iškvietimus, iš kurių 13 kartų buvo pranešta apie vėjo išverstus ir ant kelio gulinčius medžius.

Minijos g. naktį nuvirtęs medis nestipriai apgadino tris automobilius, o viename Sportininkų g. namų stiprus vėjas nuvertė kaminą.

Ugniagesiai triūsė ir visą sekmadienį. Gelbėtojai iš vienos vietos galvotrūkčiais skubėjo į kitą.

"Vos spėjame suktis. Važiuojame ir važiuojame", – sekmadienio popietę teigė Klaipėdos apskrities valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos budinčios pamainos viršininkas.

Ugniagesiai ne tik laukė pranešimų apie vėjo išverstus medžius, bet ir stengėsi užkirsti kelią tokiems atsitikimams. Netoli Klaipėdos muzikinio teatro buvo pašalintas pavojingai pasviręs lapuotis.

Danėje plūduriavo pakyla

Sekmadienio popietę nuo ką tik atidaryto Pilies tilto atitrūko pontoninė pakyla.

Ji buvo sumontuota tilto remonto metu. Smarkus vėjas šį metalo monstrą upe nunešė iki greta esančio Biržos tilto. Ugniagesiai patikino, jog informacija apie tai nedelsiant buvo perduota Klaipėdos savivaldybei, mat stipraus vėjo blaškomai pakylai pralindus pro Biržos tiltą galėjo kilti grėsmė ir netoli stovinčiam burlaiviui "Meridianas".

Problemą pavyko išspręsti operatyviai, pakyla pro tiltą nepralindo, tik kurį laiką daužėsi į jį ir netrukus buvo pritvirtinta Danės krantinėje.

Iškart po to ugniagesiai skubėjo į Girulius, nes pranešta, jog netoli darželio "Giliukas" vėjas nuvertė medžius, kurie paskui save nusitempė ir du elektros stulpus. Laimei, incidento metu arti nebuvo žmonių ir niekas nenukentėjo.

Nuplovė kopas

O savaitgalį pajūryje žmonių netrūko. Net ir raginami meteorologų nekišti nosies į lauką klaipėdiečiai būriais traukė prie jūros.

"Situacija tokia, kaip vasarą. Žmonių labai daug, susidarė spūstys, smalsuoliai traukia į visus paplūdimius", – situaciją apibūdino įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Nesibaimindami realaus pavojaus žmonės plūdo į Melnragės, Girulių bei Smiltynės paplūdimius. Pašnekovo teigimu, jau dabar aišku, kad įsišėlusi jūra pridarė nemažai nuostolių, tačiau tiksliai įvertinti kol kas sunku.

Vanduo apgadino daugumą žiemai pajūryje paliktų vasaros kavinių paviljonų, paplovė kopas, vandens nesulaikė ir kopas turėjusios apsaugoti šakos.

"Visur pajūryje tiesiog nuklota kavinių lentomis ir šakomis. Audra vis nerimsta ir daro daugiau nuostolių", – konstatavo A.Siakki.

Nemažai bėdos Feliksas pridarė ir Smiltynėje. Čia jau šeštadienį bangos ritosi iki pat gelbėjimo stoties, o sekmadienio rytą ji rasta smarkiai apgadinta.

"Paplovė kaip reikiant", – patikino direktoriaus pavaduotojas.

Bangos ir vėjas smarkiai išplovė smėlį iš po statinio, išvartė šalia stovėjusius paplūdimio rakandus. Vanduo apsėmė ir niokojo įrengtas paplūdimio vaikų žaidimų aikšteles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dovilius Ringis.

Dovilius Ringis. portretas
Feliksas Dzeržinskis prasisuko Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių