Quantcast

Pagrobto berniuko byla bus nagrinėjama iš naujo

Lietuvos apeliacinis teismas dėl esminių baudžiamojo proceso pažeidimų bei teismo šališkumo panaikino Klaipėdos apygardos teismo 2008 m. birželio 25 d. nuosprendį ir perdavė bylą, kurioje du vaikinai buvo nuteisti už mažamečio berniuko laisvės atėmimą ir išpirkos reikalavimą, iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui. 

Už turto prievartavimą 25 metų Ernestui Teresiui, subendrinus su neatlikta ankstesne bausme, Klaipėdos apygardos teisme buvo skirta kalėti septynerius metus. 29 metų Rolandui Ivanauskui už turto prievartavimą ir neteisėtą laisvės atėmimą buvo skirta kalėti ketverius metus.

Teismas buvo patenkinęs ir nukentėjusiaisiais pripažintų pagrobto berniuko ir jo tėvų civilinius ieškinius. Abu nuteistieji berniukui būtų turėję sumokėti 20 tūkst., o jo tėvams - po 15 tūkst. litų. R.Ivanauskas žalą atlygino iki teismo. 

Apeliacinis teismas atmetė E. Teresiaus argumentus, kad teismas suklastojo vieno iš teisiamojo posėdžių protokolą, buvo paveiktas apie įvykį rašiusios žiniasklaidos ir todėl priėmė neteisingą nuosprendį. Tačiau Apeliacinis teismas pripažino, kad pirmosios instancijos teisme buvo daugiausia remtasi ikiteisminio tyrimo metu surinktais ir teisme prokurorų pateiktais įrodymais, o kitų nagrinėjimo teisme dalyvių (kaltinamųjų, jų gynėjų) duomenys buvo ignoruojami, taip pažeidžiant rungimosi principą. 

R. Ivanauskas buvo pabėgęs į Ispaniją, tačiau iš jos buvo išduotas Lietuvai. Šiuo metu jau yra gautas Ispanijos Karalystės sutikimas dėl R. Ivanausko baudžiamosios atsakomybės ribų išplėtimo. Esminiu baudžiamojo proceso pažeidimu buvo pripažinta tai, kad R. Ivanauskas buvo nuteistas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, dėl kurio jis nebuvo Ispanijos išduotas Lietuvai baudžiamajam persekiojimui.  

Dvylikos metų nukentėjusysis M. A. 2001 metais kovą nuteistųjų buvo išviliotas iš namų, įsodintas į automobilį, jam lipnia juosta užklijuota burna ir surištos rankos. Kitą dieną po berniuko dingimo jo tėvams paskambinęs asmuo už sūnaus grąžinimą pareikalavo 10 tūkst. JAV dolerių išpirkos.

Pagrobėjai grasino, kad negavus pinigų berniukas nebus paleistas. Kitą dieną paauglys buvo rastas apgriuvusioje Klaipėdos rajone esančioje sodyboje paslėptas po lentomis, surištomis rankomis ir kojomis, sušalęs, dvi paras nevalgęs ir negėręs. Vaikui buvo padarytas apysunkis kūno sužalojimas. 

Apeliaciniame skunde nuteistasis E. Teresius su nuosprendžiu nesutiko, prašė jį panaikinti ir jį išteisinti. Kito nuteistojo R. Ivanausko gynėjas skunde rašė, kad nesutinka su R. Ivanausko veikos kvalifikavimu ir jam paskirta bausme ir prašo bausmę švelninti. Tuo tarpu prokuratūros atstovai prašė nuosprendį panaikinti ir perduoti bylą prokurorui dėl iš esmės Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimams neatitinkančio kaltinamojo akto surašymo.


Šiame straipsnyje: teresiusIvanauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių