Quantcast

Padėjo tašką žuvininkystės projektų administravimo byloje

Nuolat ginčuose su Nacionaline mokėjimo agentūra buvusi Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė pralaimėjo teismų maratoną šiai ES paramą skirstančiai institucijai.

Neliko savivaldybės atstovų

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos dar 2021 m. birželio 10 d. priėmė sprendimą nutraukti vietos veiklos paramos sutartį su Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupe. Paprašyta, kad ji grąžintų susidariusias skolas.

Nacionalinė mokėjimo agentūra 2018 m. sausio 2 d. buvo pasirašiusi sutartį su Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės asociacija. Klaipėdos miesto projektams, kurie susiję su žuvininkyste, buvo skirta 2 mln. 492 tūkst. eurų parama. Iš jų patiems projektams – 1 mln. 993 tūkst. eurų, o jų administravimui – per 498 tūkst. eurų. Projektai turėjo būti įgyvendinti iki 2023 m. rugsėjo 1 d.

Nacionalinės mokėjimo agentūros sprendimą nutraukti sutartį su Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupe lėmė kelios aplinkybės. Paaiškėjo, kad naudodama paramos lėšas ji tuo pat metu buvo skolinga Valstybinei mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“.

Kita priežastis, kad 2021 m. sausio 28 d. Klaipėdos miesto taryba priėmė sprendimą išstoti iš Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės. Tai lėmė daugybė priežasčių. Tarp jų galėjo būti ir ta, kad strigo projektų paraiškų priėmimas, vyko ginčai su paraiškų teikėjais. Nacionalinė mokėjimo agentūra buvo nurodžiusi ištaisyti klaidas, tačiau tai nebuvo daroma. Todėl jai ir likusi vienintelė išeitis – nutraukti sutartį su paramą administravusia Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupe.

Užkliuvo skolos

Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė Nacionalinės mokėjimo agentūros sprendimą nutraukti sutartį apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Piktintasi, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra nenumačiusi konkrečių sankcijų ir nenurodžiusi datos pažeidimams pašalinti. Užuot tą dariusi, ji iš karto priėmusi sprendimą nutraukti sutartį.

Skolos Mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“ neva atsiradusios dėl to, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra laiku nepervedusi pinigų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2021 m. lapkričio 12 d. Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės pareiškimą atmetė. Konstatuota, kad tinkamumo sąlygose buvę nurodyta, jog paramos gavėjas negali turėti skolų valstybės biudžetui ir fondams, tačiau Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė tos sąlygos neužtikrinusi.

Paaiškėjo, kad dalis paramos tiesiog prarasta netinkamai ją administruojant.

Ji neužtikrinusi ir tinkamo valdymo, nes nebuvęs sudarytas tinkamas kolegialaus valdymo organas. Kai iš Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės išstojo Klaipėdos miesto savivaldybė, nebeliko pagrindinio principo, kad vietos žuvininkystės paramos administravimo taryboje iš 11 narių pagal tam tikrą proporciją turi būti vietos žuvininkystės verslo, visuomeninių organizacijų ir vietos valdžios atstovai.

Paaiškėjo, kad Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė iš Nacionalinės mokėjimo agentūros administravimui jau buvo gavusi per 74 tūkst. eurų paramą. Dalis paramos buvo panaudota. Paaiškėjo, kad dalis paramos tiesiog prarasta netinkamai ją administruojant. Vien antstoliai dėl skolų nuskaitė 8 407 eurus. Ši suma laikoma netinkamomis finansuoti iš paramos išlaidomis.

Įvertinusi Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės projektams administruoti pervestą paramą, Nacionalinė mokėjimo agentūra pareikalavo, kad grąžintų per 18 tūkst. eurų jau skirtos paramos dalį.

Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė teisme įrodinėjo, kad ji turi grąžinti tik maždaug 6 tūkst. eurų. Vilniaus apygardos administracinis teismas tą sumą įvardino kaip abstrakčią ir priteisė grąžinti Nacionalinės mokėjimo agentūros reikalaujamus per 18 tūkst. eurų.

Argumentai neįtikino

Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupė bandė įrodinėti, kad Europos institucijos žuvininkystės paramos lėšų skirstymo projektuose nereikalaujančios, jog kolegialiame valdyme dalyvautų vietos valdžios atstovai. Neva tai esantis subiurokratėjusios Lietuvos valdžios išsigalvojimas.

Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės atstovų nuomone, vietos valdžios institucijomis pagal lietuviškus išgalvotus standartus nebūtinai turinti būti savivalda. Valdžios atstovais neva galinčios būti ir valstybės įmonės, pavyzdžiui, Uosto direkcija, ar kitos valdžios institucijos, pavyzdžiui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir t. t.

Prisiminta ir tai, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupei nepateikusi pranešimo, kad atšaukia savo atstovus iš kolegialios paramos lėšų administravimo tarybos. Todėl jokio pažeidimo ir nesą padaryta, juo labiau kad Nacionalinė mokėjimo agentūra neatlikusi patikrinimo vietoje.

Nauji argumentai Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo neįtikino. Jis neskundžiama nutartimi šių metų vasario 15 d. Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės skundą atmetė ir paliko galioti jai nepalankų Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
bet žuvies krautuvėl pagautos klaipėdos žuvininkystės neteko matyt

Tai mes

Tai mes portretas
dar turim toki daikta kap Žuvininkystė? Kur ana yra ir ka veikia iš tikruju?

Klausimas

Klausimas portretas
Kur dingo tie 2 su viršum mln. eurų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių