Quantcast

Nutarta: „Grigeo“ nuotekas vertins Vilniaus ir Anglijos laboratorijos

Kaip ateityje bus tvarkomos skandalo purtomos bendrovės „Grigeo Klaipėda“ nuotekos – kol kas iki galo neaišku. Dabar šį darbą perėmusi bendrovė „Klaipėdos vanduo“ nusprendė ištirti į miesto tinklus atitekančias nuotekas ir tada spręsti, ar tai negali pakenkti miesto valykloms ir kokiomis sąlygomis procesai bus tęsiami ateityje.

Renka duomenis

Situacija dėl į taršos skandalą patekusios „Grigeo Klaipėda“ nuotekų aptarta Klaipėdos miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu.

Komiteto nariai nesiėmė nagrinėti jau žinomų faktų, tačiau išklausė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ atstovų informaciją apie jai tekusį įmonės „Grigeo Klaipėda“ nuotekų tvarkymą ir galimas ateities perspektyvas.

„Klaipėdos vanduo“ Nuotekų departamento vadovas Algimantas Jagnieškus paaiškino, kad šiuo metu bendrovė yra priėmusi sprendimą sausio 7 d. su „Grigeo Klaipėda“ sudarytą sutartį pratęsti terminuotam laikui su galimybe ją vis tęsti iki kovo 14 d.

Jeigu išeis iš rikiuotės Klaipėdos miesto valykla – bus nelabai gerai.

„Mums reikia sukaupti duomenų bazę. Per mėnesį jų nuotekos, kas liečia mūsų technologinius procesus, padarys ciklą. Mes žinosime, kokią tai turi įtaką“, – sprendimo priežastį neskubėti sutartį pratęsti neterminuotam laikui paaiškino A. Jagnieškus.

Dėl ateities – negarantuoja

Departamento direktorius taip pat pastebėjo, kad šiomis dienomis paimti mėginiai, kurie bus vertinami specialiose Vilniaus ir Anglijos laboratorijose.

„Kaip visi dabar šaukia, kad mes priėmėme ir tvarkysimės, drįstu sakyti, kad mes dar nežinome, kaip bus ateityje, nes turime surinkti duomenų bazę ir priimti sprendimus, nes jeigu išeis iš rikiuotės Klaipėdos miesto valykla – bus nelabai gerai“, – teigė A. Jagnieškus.

Bendrovės atstovai kiekvieną dieną ir kiekvieną valandą stebi iš „Grigeo Klaipėda“ atitekančias nuotekas. Pastebima, kad iš pradžių gaunamos nuotekos pagal skaidrumą, pagal sudėtį buvo stiprios, vėliau šviesėjo, o dabar jų taršumas vėl stiprus.

Prireiks valymo įrenginių?

Ateinančią savaitę numatomas šių dviejų bendrovių atstovų susitikimas, kurio metu bus diskutuojama dėl galimų sutarties sąlygų.

Pastebima, kad įprastu atveju nuotekos „Klaipėdos vanduo“ tinklus turėtų pasiekti jau po pirminio valymo, o šiuo metu į miesto valymo įrenginius priimamos net ir taip neapdorotos nuotekos. Neatmetama, kad vienas sutarties derybų objektų – pirminis valymas.

Jeigu paaiškės, kad „Klaipėdos vanduo“ negali visam laikui priimti tokių „Grigeo Klaipėda“ nuotekų, kokios jos yra dabar – įmonei bus pateiktos sąlygos, kokios kokybės nuotekas ji turi tiekti jas tvarkysiančiai bendrovei.

Manoma, kad „Grigeo Klaipėda“ turėtų įsirengti pirminio valymo įrenginius savo teritorijoje ir jais išvalytas nuotekas „atiduoti“ į miesto tinklus.

Domėsis kitais

Komiteto narė Lina Skrupskelienė kvietė pasidomėti ir kaip taršos klausimus sprendžia kitos didelės mieste veikiančios bendrovės, kokius darbus atlieka savivalda, kaip užbėgti už akių nelaimėms ir pan.

Komiteto narė Elida Mantulova priminė, kad prokurorai šiuo metu atliekami tyrimai dėl 10 įmonių veiklos.

„Mūsų įsikišimas galėtų sutrukdyti tyrimui. Leiskime prokuratūrai atlikti savo darbą, pareikšti įtarimus, pateikti medžiagą, kurią jie nustatys tyrimo metu, iš jos galbūt galėtų gimti siūlymai vienokioms ar kitokioms tvarkoms parengti“, – pastebėjo politikė.

E. Mantulovos teigimu, komiteto nariai jau nagrinėjo ir jam talkinant yra baigiamas rengti oro taršos valdymo planas. Tikėtina, kad panašios studijos gali prireikti ir sprendžiant vandenų taršos valdymo klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
jeigu nepasitikite Klaipedos tyrejais ,gal juos reika varyt is darbo sieno ravet

RMS

RMS portretas
Idomi situacija. Klaipedos vanduo dvejoja ar pajegs isvalyti Grigeo nuotekas. Reikia nepamirsti, kad Grigeo nuotekos dabar susimaiso su bendromis miesto nuotekomis. Taip praskiedziamos. Viesai buvo issakyta kad Grigeo nuotekos sudaro tik 5-7 % viso miesto nuotekų. Klausimas, kaip Grigeo galėjo pajegti isvalyti biologiskai savo nuotekas, jei pas juos atitekėdavo neskiestos nuotekos? Kada Klaipedos vandenu pajegumai daug didesni, ir jie dvejoja ar pavyks isvalyti jau praskiestas Grigeo nuotekas. Manau čia ir atsakymas, kodėl buvo išleidžiamos nevalytos nuotekos. Jie paprasčiausiai tokio užteržto vandens kiekio technologiškai nebuvo pajėgųs valyti.

taip

taip portretas
bus plaunami pinigai ir britams nuskils tik nezinia is kieno kisenes gal vel is sodros?.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių