Quantcast

Nuotoliniai skaitikliai – klaipėdiečių patogumui

  • Teksto dydis:

AB „Klaipėdos energija“ savo klientams, kurie naudojasi bendrovės karšto vandens tiekimo paslauga, diegs apskaitos prietaisų nuotolinio nuskaitymo sistemą. Klaipėdiečių butuose vietoj mechaninių bus sumontuoti išmanūs skaitikliai, kurių rodmenis bus galima fiksuoti nuotoliniu būdu, žmonėms nebereikės patiems kas mėnesį deklaruoti skaitiklių duomenų. Tokių klientų bendrovė turi 484, jie gyvena 23 uostamiesčio daugiabučiuose.

Tikslūs rodmenys – teisingos sąskaitos

„Kai vandens skaitiklių rodmenis praneša klientas, atsiranda tam tikri netikslumai: vienas praneša anksčiau, kitas vėliau, trečias gal atostogauja ir todėl išvis negali pranešti. Taip atsiranda apskaitos informacijos iškraipymai. Nuotolinė nuskaitymo sistema visų skaitiklių rodmenis fiksuoja vienu metu, klientui nereikia nieko daryti, o sąskaitos visada atitinka realų suvartojimą“, – aiškino AB „Klaipėdos energija“ apskaitos prietaisų aptarnavimo grupės vadovas Gintas Kuprelis.

Dar vienas išmanios rodmenų nuskaitymo sistemos privalumas – gedimų identifikavimas. Kadangi tikslūs duomenys perduodami nuotoliniu būdu kas parą, įvykus gedimui ar avarijai bus galima operatyviai nustatyti neįprastai padidėjusį suvartojamo vandens kiekį bei pašalinti gedimą.

„Duomenys iš skaitiklių yra perduodami radijo ryšiu ir tik viena kryptimi – į mūsų serverį, tad nėra jokios galimybės paveikti apskaitos prietaisą – jį stabdyti ar sugadinti programiškai. Ši technologija ypač saugi ir populiari, naudojama virš 150 pasaulių šalių“, – pasakojo G.Kuprelis.

Pasirinkta patikima patikrinta technologija

Įvertinus, jog daugelis apskaitos prietaisų turi būti maitinami iš autonominio šaltinio, AB „Klaipėdos energija“ pasirinko LoRaWAN duomenų perdavimo technologiją, pasižyminčią dideliu duomenų perdavimo nuotoliu ir mažu energijos poreikiu. Šiems skaitikliams nereikia energijos iš elektros tinklo, nes prietaisai maitinami iš baterijos, kuri tarnauja 12 metų.

Planuojama, jog LoRaWAN tinklas ir nuotoliniai skaitikliai AB „Klaipėdos energija“ klientų butuose bus įrengti maždaug po pusmečio, o pabaigus diegti ir išbandžius programinę įrangą duomenys sąskaitų išrašymui naudojami kitų metų spalį.

Beje, LoRaWAN maršrutizatoriai bus sumontuoti uostamiesčio kvartaluose kur numatoma intensyvi nekilnojamojo turto plėtra. Tad nuotoliniais skaitikliais ir modernia duomenų perdavimo sistema galės pasinaudoti prie Malūno (Trinyčių) tvenkinio, Kūlių Vartų, Bastionų gatvių teritorijose, Ragainės mikrorajono bei Kretingos ir Klaipėdos gatvių sankirtoje esantys ar ateityje pastatyti namai.

Tinklu galėtų naudotis ir kitos įmonės

Pasak energetikų, ateityje nuotolinio duomenų nuskaitymo tinklas bus plečiamas visame mieste, klaipėdiečių kolegos LoRaWAN technologijos skaitiklius jau naudoja Kaune, Panevėžyje, Palangoje.

Prie AB „Klaipėdos energija“ diegiamo tinklo gali būti prijungti bet kurios kitos įmonės nuotolinio nuskaitymo prietaisai, kurie patenka į ryšio zoną. Pasaulyje ir Lietuvoje nuotoliniai davikliai yra pritaikyti patalpų temperatūrų, vandens ar kitų skysčių lygio šuliniuose, šiukšlių konteinerių užpildymo, gatvių apšvietimo, laisvų automobilių parkavimo vietų stebėjimui. Ši technologija taip pat leidžia pakeisti tinklo paslaugų teikėją – su savo esamais prietaisais pereiti į kito teikėjo tinklą, panašiai, kaip keičiant mobilaus ryšio operatorių. Tokiu būdu, pasinaudojant AB „Klaipėdos energija“ tinklu, galima perduoti duomenis iš nutolusių prietaisų į bet kurią Lietuvos ar pasaulio įmonę.

Nuotoliniai skaitikliai gali būti įrengiami ne tik daugiabučiuose, bet ir individualiuose gyvenamuosiuose namuose bei pramonės įmonėse. Jie gali būti įrengiami ir objektuose, kuriuose nėra nuolatinio elektros energijos tiekimo. Norintys pasinaudoti AB „Klaipėdos energija“ nuotolinės apskaitos prietaiso įrengimo paslauga kviečiami kreiptis Gintas.Kuprelis@klenergija.lt, tel. +370 46 392 768.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenoriu tū skaitiklių.

Nenoriu tū skaitiklių. portretas
Apgavikai buvo ir bus, stato naujus kad eitų daugiau apiplėšt žmones. Plėšikai.

Hmm

Hmm  portretas
O garantija ar yra,kad tuos nuotolinis skaitiklius nėra galimybės per nuotolį ir valdyti. Gal su jais vandens ar elektros bus prisukama tiek kiek tiekėjas norės.

eina nh

eina nh portretas
man patinka mano seni skaitikliai, nieko nenoriu keisti, geri gražūs skaitikliai. Praeitą kartą kai keitė skaitiklius, niekas nesutvarkė apgadintų darbų metu sienų, taigi dabar nieko keisti nesiruošiu. Man ir seni gerai veikia.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių