Quantcast

Nuo pražūties gelbės menininkai

Uostamiesčio menininkai ir kultūrininkai, baimindamiesi to, kad buvęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatas virs vaiduokliu, įžvelgia galimybę čia įkurti multikultūrinį centrą. Palaikymo tokiems sumanymams nestokoja ir miesto valdžia.

Subrandino idėją

Grupelė uostamiesčio kultūros ir meno bendruomenės atstovų pasidalijo idėja, kaip būtų galima gyvenimui prikelti buvusį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą, esantį adresu Jūros g. 1.

Pastebima, kad jau įvyko keli aukcionai, kurių metu buvo bandoma parduoti šį statinį, tačiau kol kas objektas savininkų taip ir nesulaukė. Dėl šios priežasties imta baimintis, jog pastatas netruks virsti vaiduokliu.

Trečiadienį pas miesto merą Vytautą Grubliauską susirinkę kultūros atstovai pristatė idėją šį statinį paversti multikultūriniu centru.

Čia, anot idėjos autorių bei jos palaikytojų, galėtų sutilpti vaizduojamieji menai, muziejinės erdvės, sceninio, kino meno salės, įvairių meno sričių kūrėjai.

Reikia veikti

Vienas šios idėjos sumanytojų Tomas Kiauka akcentavo, kad sumanymas atgaivinti buvusį policijos pastatą sutampa ir su neseniai patvirtintoje ilgalaikėje kultūros strategijoje numatytais tikslais.

"Dabar yra tokios aplinkybės, kai reikia veikti. Pirmiausia, reikia neprarasti statinio. Miestas galėtų įsigyti pastatą, kuris, istoriškai žiūrint, yra tapatybės dalis. Klaipėdoje tokių objektų yra tik keletas", – atkreipė dėmesį T.Kiauka.

Taip pat pabrėžiama, kad uostamiestyje šiuo metu trūksta alternatyvių kultūros erdvių.

Teigiama, kad dabartinė šio statinio, kurio plotas yra apie 5 tūkst. kv. metrų, kaina gali siekti apie 1,2 mln. eurų. Menininkus taip pat žavi ir buvusio komisariato kiemas.

Idėjos sumanytojai pateikė ir panašių objektų pritaikymo kultūros reikmėms užsienyje pavyzdžių.

Gali nespėti?

Statinio atgaivinimo idėja užsidegę menininkai įsitikinę, jog vertėtų nesnausti ir miestui suskubti į savo rankas perimti šį statinį.

Kai kurie kultūrininkai neslėpė besibaiminantys, kad galima ir nespėti įgyvendinti idėjos, nes jau šį mėnesį planuojama surengti dar vieną šio objekto aukcioną, kurio metu gali atsirasti pirkėjas.

"Baroti" galerijos vadovė Andželika Baroti pabrėžė, kad šiuo metu uostamiestyje itin jaučiamas jaunų žmonių trūkumas, todėl, anot jos, reikia drastiškų sprendimų, kurie galėtų privilioti tiek pradedančius kūrėjus, tiek žvaigždes.

A.Baroti taip pat neabejojo, jog kartu su menais šiame komplekse turėtų veikti ir verslas. Neatmetama, kad dalyje patalpų galėtų įsikurti net nakvynės namai, biurai ar pan.

Idėją palaiko

Klaipėdos meras V.Grubliauskas teigiamai įvertino tokį kultūrininkų pasiūlymą ir prisipažino, jog būtų linkęs eiti siūlomu pastato įveiklinimo keliu.

"Tačiau, negniauždami nė kruopelytės optimizmo ir idealizmo, turbūt neišvengiamai turime labai aukštai nepakilti nuo žemės, nuo paprastų žemiškų dalykų", – pastebėjo meras.

Pasak V.Grubliausko, miestas galėtų prašyti, kad jam šis turtas būtų perduotas valstybės turto perdavimo procedūrų numatyta tvarka, tačiau prieš tai reikia turėti aiškią viziją, kas statinyje vyks ir kaip jį reikės išlaikyti.

Taip pat pabrėžiama, kad objektas yra itin prastos būklės, todėl jam atnaujinti taip pat reikės nemažai lėšų.

Todėl nuspręsta ilgai nelaukiant įvertinti, kiek galėtų kainuoti statinio renovacija bei imtis dėlioti galimą jo įveiklinimo viziją.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis teigė, kad buvęs policijos pastatas miesto strategijose yra matomas kaip viena potencialių vietų kultūrinei veiklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokingi visi

juokingi visi portretas
negi neaisku kad uz visko kyso menininku bergzdyste ir kad tuo besinaudojantys politikai..kokiu patalpu kuriam is ju truksta?? for what?

kalbužinau

kalbužinau portretas
per menkai žinot Lenkauską, kad jį vadinat tinginiu. jis ne tinginys, o ligonis-aferistas, kasdien besikeikiantis ir kaip šuo saugantis biudžeto pinigus, kad paskui galėtų jais pasinaudot savo gerovei ir kelionėm. Į kultūrą jam nusi..., bet jis yra tik avinas palyginus su pavaduotoja.

smalsu

smalsu portretas
o kas tas Kiauka?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių