Quantcast

Nuo paukščių gripo stimpa kirai: nerimaujama, kad ligos židiniai išplis visoje šalyje

Pirmą kartą Lietuvoje rudagalviams kirams užsikrėtus paukščių gripu, nerimaujama, kad šios ligos židiniai gali išplisti visoje šalyje. Prieš kelias dienas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai gavo pranešimą apie Palangoje pastebėtus kelis nugaišusius paukščius. Įtariama, kad jie krito nuo paukščių gripo.

Nepalankus scenarijus tikėtinas

Pasak VMVT Klaipėdos departamento patarėjo Virgilijaus Valantino, nuvykus į vietą buvo rastas leisgyvis kirų jauniklis, kurio būklė šiuo metu stebima.

"Neseniai gavome pranešimą iš aplinkosaugininkų, kad Palangoje buvo rasti trys kirai, du iš jų negyvi, o jauniklis gyvas. Nuvažiavome, negyvų neberadome, bet parsivežėme jauniklį ir laikome jį narvelyje. Paimsime iš jo mėginį ir siųsime laboratorijai tyrimams. Pastarąjį kartą paukščių gripo atvejis buvo nustatytas Šilutėje vienai ančiai", – teigė V.Valantinas.

VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo Mariaus Masiulio teigimu, minėta kirų rūšis yra labai imli paukščių gripui. Taip gali būti dėl to, kad šiuo metu tęsiasi kiaušinių perėjimo laikotarpis.

"Kauno rajono atvejis parodė, kad rudagalviai kirai yra tam labai imlūs, gaišta ištisos jų kolonijos. Kadangi šis laikas yra kaip tik toks, kai jie yra atsivedę vaikų ir pradeda sklisti plačiau po Lietuvą, tai tikrai galima tikėtis, kad ne vienoje savivaldybėje bus ir daugiau ligos atvejų. Prasideda migracija, bent jau vietinė. Kirai pradeda sklisti ieškodami maisto, tai realiai galime tikėtis ir labai nepalankių scenarijų", – nurodė pašnekovas.

Gaišenų liesti negalima

Kiek laiko gyvena užsikrėtęs paukštis, priklauso nuo jo imuniteto. Dažnai sparnuotis nugaišta per penkias dienas nuo apsikrėtimo. Tačiau per tas kelias dienas virusą išnešioja po daugelį teritorijų ir užkrečia kitus paukščius.

Anot M.Masiulio, gulbės, antys, žąsys gali būti tik viruso nešiotojos, kurios nenustips nuo šios ligos, bet ją perneš dideliais atstumais.

Nors žmonėms paukščių gripas nepavojingas, patariama laukinių paukščių nelesinti ir neturėti su jais tiesioginio kontakto.

"Kauno rajono atvejis parodė, kad rudagalviai kirai yra tam labai imlūs, gaišta ištisos jų kolonijos", – sakė M. Masiulis.

"Tikrai nereikia liesti gaišenų, gelbėti silpnų vandens paukščių. Apie tokius atvejus reikėtų pranešti VMVT, yra veikianti nemokama telefono linija. Neužtenka nurodyti ežero ar vandens telkinio pavadinimo, nes kai kurie jų yra dideli ir visas pakrantes apžiūrėti yra sudėtinga. Būtų idealu, jei būtų galima nurodyti koordinates, nes pagal jas būtų galima daug paprasčiau orientuotis", – sakė M.Masiulis.

Vengti bet kokio kontakto

Tačiau didžiausia grėsmė – naminiams gyvūnams, kurių netekdami kai kurie žmonės kartu praranda ir pragyvenimo šaltinį.

"Naminiai gyvūnai yra ypač imlūs šiam virusui, jų gaišimas siekia iki šimto proc., tai yra per labai trumpą laikotarpį visi ūkyje laikomi paukščiai gali nustipti. Tai dideli ekonominiai nuostoliai, ypač didiesiems paukštynams ir kiekvienam, kuris laiko paukščius. Paukščiai juk iš oro neatsiranda, už juos yra mokami pinigai. Čia kiekvieno privatus turtas. Šiuo laikotarpiu patariame saugoti savo paukščius, neišleisti į atvirus vandens telkinius, kur jie gali turėti kontaktą su laukiniais vandens paukščiais", – pabrėžė Skubios veiklos skyriaus vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ssdd

ssdd portretas
galetu konservai ir liberalai taip isdvesti

Vuje

Vuje portretas
Kaip gaila, kas dabar mane 4 val. ryto pažadins :)

sanitaras medžiotojas

sanitaras medžiotojas portretas
Kaip prevencija nuo kiaulių maro daugiau šernus pašaudė. Galėtų ir kirus pašaudyt - visiems būtų geriau.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių