Quantcast

Norvegijoje – kavos menkių tradicija

Baltijos jūroje, kur menkių žvejyba Lietuvos žvejams uždrausta, gigantiškos menkės prie Norvegijos krantų atrodo egzotika.

Pasaulio rekordininkė

Prie Norvegijos žvejai buvo pagavę ir 30, ir 43 kg menkių. Didžiausia sugauta menkė svėrė 55,5 kg. Vien ikrų ji turėjo 14 kg.

Kaip pranešė Norvegijos leidinys „Nrk.no“, 55,5 kg menkę Tonis Larsenas sugavo 2018 m. Ji buvo supakuota ir išsiųsta į vieną parduotuvę Prancūzijoje, kur tapo nemaža sensacija.

Ši menkė jam užkibo ant masalo. Kai pritempė prie laivo ir pamatė, koks monstras pakliuvo, susimąstė, kaip ją reikės įkelti.

T.Larseno sugauta menkė laikoma pasaulio rekordu. Iki tol didžiausia sugauta menkė buvo 47,02 kg.

53 metų tradicija

Norvegijos Lofoteno regione, kuris laikomas šios šalies menkių sostine, leidinys „Lofotposten“ turi tradiciją už sugautą didesnę nei 30 kg menkę skirti kavos ir atminimo diplomą.

Didesnės nei 30 kg menkės Norvegijoje vadinamos kavos menkėmis.

Didesnės nei 30 kg menkės Norvegijoje vadinamos kavos menkėmis. Tradiciją už didelę sugautą menkę skirti kavos pakelį Lofoteno leidinys turi nuo 1968 m. Ši idėja kilo leidinio redaktoriaus žmonai, kai ji už kiekvieną per 30 kg menkę žvejams išdalijo po 250 gramų kavos. Dabar už menkę skiriama po kilogramą kavos. Pirmosios sezono kavos menkės žvejui įteikiamas ir pyragas.

Tradicija už menkes Norvegijoje dalinti kavą prigijo ir išsilaikė iki šių dienų. Apie tai leidinys „Nrk.no“ priminė šiomis dienomis, kai Leifas Erikas Karlsenas pagavo 48 kg menkę.

Skirtingi metai ir laimikiai

Norvegai ir į Norvegiją atvykstantys žvejai stengiasi pagauti vadinamąją „kavos menkę“. Pranešama, kad vienas norvegas svajone vadinamą kavos menkę gaudė kelis dešimtmečius. Laimė jam nusišypsojo sulaukus 80 metų, kai pagavo 32 kg svėrusią menkę. Tai yra vyriausio žvejo sugauta kavos menkė.

Yra sukurta sistema, kaip sugauta menkė turi būti įforminta dokumentais, kad galėtų būti pateikta kaip kavos menkė. Būtinai turi būti laimikį sugavusio žvejo nuotrauka ir elektroninių svarstyklių rodmenys, kiek menkė sveria. Taip pat turi būti ir jos svėrimo liudininkų.

Per metus už 30 ir daugiau kilogramų sveriančias menkes išdalijami 200–400 kg kavos. Rekordas buvo užfiksuotas 2016 m., kai išdalyta 486 kg kavos, antirekordas 2005 m. – vos 18 kg kavos.


Šiame straipsnyje: menkėsžvejybaNorvegija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių