Quantcast

Nori išjudinti didesniais mokesčiais

Miesto valdžia didesniais mokesčiais nori drausminti ne tik visiškai neprižiūrimų pastatų savininkus, bet tuos, kurie jau daug metų neatnaujina savo turto. Savivaldybės administracijos paprašyta pasidomėti tokia galimybe.

Ketvirtadienį miesto taryba patvirtino neprižiūrimų pastatų sąrašą. Į jį įtraukta 17 apleistų objektų. Pernai tokių buvo 20. Būdavo metų, kai šis skaičius perkopdavo ir 30.

Manoma, kad sąrašo susitraukimui įtakos turėjo ir apsileidėliams taikomi maksimalūs nekilnojamo turto, žemės, žemės nuomos mokesčiai, patikrinimai, nuobaudos.

Kai kurie miesto tarybos nariai domėjosi, ar tikrai visi neprižiūrimi pastatai įtraukti į sąrašą. Jie nurodė statinius, kurių nerado pastarajame.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius aiškino, kad į miesto tarybos kasmet tvirtinamą sąrašą patenka tie statiniai, kuriais visiškai savininkai nesirūpina. Palieka praviras ertmes, neatlieka priežiūros.

„Į sąrašą neįtraukti pastatai reikalavimus atitinka. Jie prižiūrimi bent minimaliai“, – teigė vedėjas.

Miesto tarybos narys Audrius Vaišvila atkreipė dėmesį, kad savivaldybės darbuotojai elgiasi pagal įstatymą. Tačiau tvirtino, kad problemų yra.

„Gal vertėtų pastatams, kurie atitinka minimalius reikalavimus, bet daug metų nėra atnaujinami ir nepuošia miesto, reikėtų taikyti ne minimalų nekilnojamo mokesčio koeficientą, kuris siekia 0,8 proc. mokestinės vertės, kaip tvarkingų pastatų savininkas, o pavyzdžiui 2,5 proc. Maksimalus siekia 3 proc. Gal tai savininkus priverstų imtis veiksmų“, – tvirtino politikas.

A.Vaišvila savivaldybės administracijos paprašė išanalizuoti tokią galimybę.

Miesto taryba apleistų statinių sąrašą tvirtina kasmet. Jis perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai, kuri administruoja nekilnojamo turto mokestį, savivaldybės darbuotojams, kurie atsakingi už žemės mokesčius. Apsileidėliams taikomas maksimalus minėtų mokesčių tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių