Quantcast

Netikėtumas: paukščių gaudyklėje – stirninas

Ventės rage į paukščiams skirtą gaudyklę įsipainiojo jaunas stirninas. Maždaug dvejų metų amžiaus ilgakojis tinkluose elgėsi drausmingai, pakluso net išvedamas laikant jį už ragų.

Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys sakė, kad sekmadienio pavakare stirninas į tinklus pateko labai netikėtai.

„Ką tik buvau patikrinęs tinklus, juose nieko nebuvo. Nusprendžiau nueiti prie marių pafotografuoti. Žvilgtelėjau į tinklus ir nustėrau. Juose buvo įkliuvęs nematytas svečias“, – juokėsi V.Jusys.

Stoties vedėjui teko elgtis atsargiai, nes stirninas buvo užėjęs už mažiausiems sparnuočiams skirtų tinklų.

„Labai geri mūsų tinklai, net stirnos nesupranta, kad yra kliūtis. Panašu, gyvūnas yra dvejų metų, turi ragiukus. Ventėje aplink namus blaškosi penkios stirnos. Viską šlamščia – tujas, braškes, tulpes tinklais turime dengti, kitaip nuėstų iki šaknų“, – apie stirnų kaimynystę pasakojo V.Jusys.

Į paukščių gaudykles yra patekę įvairių žvėrelių, dažniausiai – šermuonėliai, kiaunės, lapiukai.

Tačiau vienas nelauktas svečias buvo itin nustebinęs ornitologus – į tinklus pakliuvo žebenkštis. Plėšrūnas nesuėdė nė vieno paukščio, nes tuo metu buvo audringas oras, ir sparnuočiai neskraidė.

2015 m. į tinklus buvo įkliuvę du stirniukai. Tinkluose aptinkama ir ežių, ir žalčių, ir sraigių, laumžirgių. Net žiurkę ornitologai yra matę.

Pasitaiko, kad gyvūnai pridaro tinkluose skylių, taip sukeldami ornitologams papildomų rūpesčių.

„Bebrui problemų nėra, jis prasigraužia skylę ir išeina. Tenka lopyti. O iš kur voverės į tinklus sulenda, net pats nežinau“, – stebėjosi V.Jusys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių