Quantcast

Neringiškius puola varnos

Gyvoji gamta Neringoje žengia į miestą. Pačiame kurorto centre stirnos neseniai surupšnojo tulpes, gyventojai netoliese pastebi ir elnių bei lapių. Vis aktyviau šiame krašte įsikuria dar pernai baidyti kormoranai. Tačiau dabar didžiausia problema – varnų apgultis.


 

Gyvoji gamta Neringoje žengia į miestą. Pačiame kurorto centre stirnos neseniai surupšnojo tulpes, gyventojai netoliese pastebi ir elnių bei lapių. Vis aktyviau šiame krašte įsikuria dar pernai baidyti kormoranai. Tačiau dabar didžiausia problema – varnų apgultis.

Mieste – gyvūnai

Visuomet savo gamta besididžiuojančiai Neringai, panašu, kartais nuo jos invazijos tenka ir gintis. Įsibėgėjant pavasariui, į miestą žengia miško gyventojai.

Neringos savivaldybės Miesto tvarkymo ir statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Viktoras Kolokšanskis pasakojo, jog neseniai pačioje miesto širdyje – Naglio gatvėje stirnos pasmaližiavo tulpių, Nidos centre baseino vandeniu atsigaivino briedis, o kapuose "patruliuoja" lapės.

Praėjusiais metais galvos skausmu buvo tapusios nemenkos kormoranų pajėgos, tada imtasi priemonių jų populiacijai mažinti – sparnuočiai baidyti garsinėmis petardomis.

Jau pirmasis kovos etapas balandį davė vaisių. Pastebimai sumažėjo šių sparnuočių, tačiau dabar, pašnekovo teigimu, jie vėl kuria savo būstus.

"Labai gerai jie jaučiasi, klega, "namus" jau pasistatę", – pasakojo Neringos savivaldybės darbuotojas.

Siaučia varnos

Vis dėlto šiuo metu daugiausia problemų kelia varnos. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai prie vieno prekybos centro šie paukščiai nesibaimina  nugvelbti kąsnelio tiesiai iš gyventojų rankų.

"Ši problema bėgant metams tampa vis didesnė. Jau dabar vizualiai matyti, kad varnų daugėja", – patikino V.Kolokšanskis.

Pašnekovas pastebėjo, kad varnos ne tik smaguriauja gyventojų maistu, bet savo "taikiklyje" laiko ir kitų paukščių lizdus ar neplėšrių gyvūnų jauniklius.

Kol kas neplanuojama imtis drastiškų veiksmų – šaudyti ar kitaip baidyti šias vagiles, tačiau savivaldybės atstovas pastebėjo, jog dėl varnų pagausėjimo ir įžūlumo kalti ir patys neringiškiai.

Priviliojo maistas

Gamtos apsuptyje gyvenantys miestiečiai mėgsta gyvūnus bei sparnuočius, todėl nevengia jiems numesti skanesnį kąsnį, o šie tik to ir laukia.

"Norime pasibelsti į "šleivą" gamtos brangintojų supratimą, kad jis taptų tiesesnis. Myli vieną padarą, o kad šis užima vietą ir žudo dar dvidešimt šalia gyvenančių – nepagalvoja. Reikia, kad nešertų", – paaiškino pašnekovas.

Įprastomis sąlygomis varnų Neringoje esą būtų vos kelios poros, mat jos nėra kolonijiniai paukščiai, o apsistoja ten, kur tuo metu gali geriausiai maitintis.

Neringos savivaldybės atstovas vylėsi, jog gyventojai bei miesto svečiai atsisakys blogo įpročio lesinti varnas ir jos bėgant laikui iš miesto pasitrauks.


Šiame straipsnyje: varnosNeringaKuršių nerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

kuku

kuku portretas
ir nuotraukoj ne varnos

varna

varna portretas
kar, kaip romantiška

Galų gale

Galų gale portretas
Tiesos nenuslėpsi.Otčizną puola ne rusai,o varnos!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių