Quantcast

Nelegalus vežėjas Klaipėdoje naudojosi keleivių patiklumu

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išaiškino uostamiesčio bendrovę, kuri greta tiesioginės savo veiklos teikė ir keleivių pervežimo paslaugas neturėdama šiai veiklai privalomos licencijos.

Įmonės vadovui teismo sprendimu gali būti skirta iki 3 tūkst. litų bauda, taip pat konfiskuotos iš šios veiklos gautos pajamos bei mikroautobusas, kaip pažeidimo padarymo įrankis, kuriuo maršrutu Klaipėda – Palanga buvo vežami nieko apie nelegalią veiklą neįtariantys keleiviai.

Tarpmiestiniu maršrutu kursavęs mikroautobusas buvo pažymėtas maršruto lentele, keleiviai buvo vežami iš Klaipėdos ir Palangos autobusų stotyse esančių keleivių laukimo aikštelių, už kelionę į vieną pusę buvo imamas matomoje vietoje nurodytas ir įprastas tokiam maršrutui – 5 litų 20 centų – mokestis, moksleiviams bei pensinio amžiaus keleiviams buvo taikomos nuolaidos.

Žmonėms prabilus apie bilietus, mikroautobuso vairuotojas ir tuo pačiu įmonės vadovas staiga „apkurto“ ir tik pačiam atkakliausiam keleiviui, griežtai pareikalavusiam kelionės dokumento, Palangoje įteikė iš kitų vežėjų gautą kvitą. Patikrinimo metu vairuotojas prisipažino iš keleivių, tuokart važiavusių iš Klaipėdos į Palangą, surinkęs 76 litus.

„Nelegalūs vežėjai rizikuoja ne tik savo ar įmonės turtu. Nėra jokių garantijų, kad jie veža saugiai – be kitų dokumentų, neturima keleivių draudimo poliso, todėl įvykus eismo nelaimei ar kilus kitam incidentui patirtų nuostolių niekas nekompensuotų“,- situaciją komentavo Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Andrej Cukanov.

Anot jo, įtarimų, kad keleiviai gali būti vežami nelegaliai, turėtų kilti iškart, kai yra delsiama duoti kelionės bilietą ar kasos kvitą, kuris kiekvienam reikalingas kaip suteiktos paslaugos garantas. Todėl keleiviams visais atvejais patariama reikalauti apskaitos bei kitų dokumentų, patvirtinančių, jog pajamos, gautos už paslaugą, yra apskaitytos, o ir pati paslauga yra saugi.

Valstybinė mokesčių inspekcija vykdydama projektą „Keleivių vežimas ir taksi“ tikrina, ar verslas veikia legaliai ir moka mokesčius, komunikuoja su šio sektoriaus verslo bendrovėmis, siekiant, kad jos pačios imtųsi veiksmų ir grynintų savo veiklą.

„Keleivių vežimo sektoriuje pastebima teigiamų pokyčių – auga deklaruotos stebimų įmonių pajamos ir mokesčiai. Pavyzdžiui, birželio liepos mėnesiais kai kurios įmonės deklaravo gavusios 50-70 proc. didesnes nei pernai tuo pačiu laikotarpiu pajamas, jų sumokėtas pridėtinės vertės mokestis išaugo dvigubai. Kai kuriose pakilo darbuotojų atlyginimai, daugiau jų buvo įdarbinta“, - apibendrino A. Cukanov.

Klaipėdos AVMI per kelerius pastaruosius mėnesius, vykdydama keleivių vežėjų kontrolę, nustatė 25 įvairius pažeidimus: užfiksuoti grynųjų pinigų pertekliaus kasose, neregistruotos veiklos, atlyginimo „vokelyje“ mokėjimo atvejai, nustatyta nelegalių darbuotojų, darbo laiko apskaitos ir kitų pažeidimų, už kuriuos taikytos administracinės nuobaudos. Gyventojų pajamų mokesčio, Pridėtinės vertės mokesčio, Valstybinio socialinio draudimo įstatymus ypač linkusios ignoruoti uostamiesčio taksi paslaugų bendrovės.

Taksi įmonėse nustatyta atvejų, kai nėra fiksuojamos pajamos pagal automobilių taksometrų rodmenis, apgaulingai vedama buhalterinė apskaita, įmonėse sudaromos sąlygos vairuotojams gauti neapskaitytų pajamų, jie dirba ilgiau nei nurodoma, taip pat ir būdami ilgalaikėse nemokamose atostogose, taip išvengiant dalies mokesčių ir pan. Todėl šio sektoriaus įmonių veiklai, kuri mokesčių vengimo požiūriu yra vertinama kaip rizikinga, ir toliau bus skiriamas padidintas mokesčių administratoriaus dėmesys. Tuo tikslu yra detaliai analizuojami įmonių veiklos rodikliai, rizikingiausiose įmonėse vykdomi patikrinimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kristina

kristina portretas
siulyciau dar pasidometi firma AUTOMOTYVAS, UAB Paryžiaus Komunos g. 27, LT-91111 KLAIPĖDA (46) 415468 tikrai veza ir zmones,ir kontrabanda, tikrai nelegaliai,internete dazniausiai skelbimai su numeriais +3706712055,+353851155067

hmm

hmm portretas
tai va kaip lietuvoje mazeja nedarbas tiesiog reik VMI apsilankyti visose lietuvos imone ir nedabar kris 20 procentu o mokesciu bus surenkama zymei daugiau, o dar sako kad lietuvoje didelis nedarbas nesamone
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių