Quantcast

Neįtikėtina: šiukšlių krūvoje rado kario paminklą

Besitvarkydami Upelio gatvėje esančių garažų masyve klaipėdiečiai aptiko Pirmojo pasaulinio karo laikų relikviją – anksti kritusio vokiečių kario paminklą.

Į dvi dalis suskilęs akmeninis paminklas žymi 1892 metais gimusio vyro žūtį, kuris, sprendžiant iš užrašo, tarnavo kariniame laivyne.

Matyti, kad jaunuolis krito 1915 metais, būdamas vos 23-ejų.

Upelio gatvėje prie garažų suvežtame šiukšlyne aptiktas radinys užminė mįslė ir paveldosaugininkams.

Pirmadienį į vietą nuvykęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas pripažino, kad toks marinistinio paveldo objektas – itin retas dalykas.

Jis darė prielaidą, kad paminklas galėjo būti išmestas valant senąsias Smeltės kapines.

„Jos buvo kelios. Vienas iškėlė iš uosto teritorijos, antros – prie pat Minijos gatvės, gana didelės. Dabar žmonės ten šunis vedžioja, uostas norėtų platinti kelią ir dalį kapinaičių naikinti. Mes deramės, galvojame, ką daryti, ar įmanoma iškelti palaikus ir perlaidoti. Apskritai kalbant, reikia jas kažkaip įamžinti, galbūt pastatant atminimo lentą. Čia jau miestas turėtų tuo užsiminti“, – kalbėjo L. Kavaliauskas.

Vytauto Petriko nuotr.

Apie paminklą pranešė Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo laikų relikvijas kolekcionuojantis karys Andrius Barkauskas.

„Matyt buvo atvežtas ir pamestas kartu su statybinėmis šiukšlėmis. Prieš keletą dienų draugas rado tvarkydamasis aplinką ir ruošdamas vietą naujam garažui. Jis žino, kad domiuosi tokiais dalykais, todėl paskambino man ir paprašė, kad atvažiuočiau, įvertinčiau. Padėjome saugioje vietoje, kad niekas nenutemptų ir iškvietėme paveldosaugininkus“, – pasakojo 31-erių klaipėdietis.

Vyrai vylėsi, kad istorinis paveldas atsiras tam deramoje vietoje, pavyzdžiui Herkaus Manto gatvėje esančiose bendrose Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų Vokiečių karių kapinėse.

„Svarbiausia, kad neliktų užmarštyje ir būtų matomas“, – atkreipė dėmesį A. Barkauskas.

Pasak L. Kavaliausko, atlikus istorinį tyrimą bus sprendžiama, ką daryti – nugabenti paminklą į kapines ar perduoti muziejui.

Kol kas jis yra saugomas Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Atsiprašau, netyčia spūstelėjau, nebaigęs rašyti. Pakartosiu, nepakenks: Arno Löhn, aus Langewiesen i. Thür, geb. 15 Januar 1892, gefallen (...) Mai 1915.

Anonimas

Anonimas portretas
Vokiečių kareivis nebuvo bevardis. Vertėjo straipsnyje jo vardą parašyti - gal palikuonys kada nors per internetinę paiešką rastų. Parašysiu bent čia, komentare: Arno Lohn, aus Langewiesen i. Thųr, geb. 15 Januar 1892,

Thomas

Thomas  portretas
Kai sovietmečiu 1946 metais statė įmonę " Progresas" buvo griaunami čia stovėję namai ir naikinamos trečiosios Smeltės kapinės .Vienintelis likęs įžymus pastatas tai Smeltės pradinė mokykla ( Schule Smelz III ) .
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių