Quantcast

Ne visos rinkimų apylinkės Klaipėdoje pritaikytos neįgaliesiems

Artėjant savivaldybių rinkimams ir vėl prabilta, kad ne visos rinkimų apylinkės Klaipėdoje yra pritaikytos neįgaliesiems. Tačiau judėjimo ar regos negalią turintiems asmenims uostamiestyje esą yra sudarytos visos sąlygos atlikti pilietinę pareigą.

Turi teisę rinktis

Klaipėdoje yra 54 apylinkės, 22 iš jų nepritaikytos neįgaliesiems, tarp jų pati didžiausia rinkėjų skaičiumi – Saulutės rinkimų apylinkė (Taikos pr. 54), čia balsuoti turi teisę 4,2 tūkst. klaipėdiečių.

Yra ir dar šešios tokios didelės neįgaliems rinkėjams nepritaikytos apylinkės (Gimnazijos, Bandužių, Brožynų, Laukininkų, Budelkiemio ir Berželio), kuriose yra daugiau nei po 3 tūkst. rinkėjų.

Jūratė Ruškė, regėjimo negalią turinčių asmenų atstovė, teigė, kad, artėjant dar vieniems rinkimams, Klaipėdoje ir toliau išlieka balsavimo prieinamumo problema.

„Jei kalbame apie lygias teises, tai bet kuris žmogus turėtų turėti galimybę rinktis balsuoti namuose ar balsavimo apylinkėje“, – tvirtino J. Ruškė.

Jei kalbame apie lygias teises, tai bet kuris žmogus turėtų turėti galimybę rinktis balsuoti namuose ar balsavimo apylinkėje.

Pritaikyti įpareigoja įstatymai

Judėjimo negalią turintiems asmenims pritaikyti visas rinkimų apylinkes įpareigoja ir nuo 2019 m. vidurio įsigalioję rinkimų įstatymų pakeitimai.

Juose nurodoma, jog balsavimo patalpas neįgaliųjų poreikiams privalo pritaikyti savivaldybių administracijos, o jei tokios galimybės nėra, turėtų išnuomoti jau pritaikytas.

„Dalis nepritaikytų rinkimų apylinkių Klaipėdoje yra sovietmečio palikimas. Darželiai, mokyklos ar kitos įstaigos statytos ne vakar ir jos nebuvo pritaikytos neįgaliesiems. Universalus viešųjų statinių dizainas atsirado tik renovacijos laikotarpiu. Pavyzdžiui, prieškaryje statytos Vytauto Didžiojo gimnazijos atvejis, kur laiptai statūs, neįmanoma įrengti keltuvų ar pandusų“, – teigė Klaipėdos rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Numatytos ir alternatyvos

Savivaldybės specialistai jau aplankė ir įvertino visų rinkimų apylinkių patalpas, ar jos pritaikytos balsuoti ir judėjimo ar regos negalią turintiems rinkėjams.

„Mes nuolat bendraujame su neįgaliųjų asociacijų atstovais, ir savivaldybė pasirengusi išpildyti visus įmanomus pageidavimus. Tačiau jei į nepritaikytą apylinkę atvyks neįgalus asmuo, jis gaus informaciją, kur yra artimiausia jam patogi apylinkė. Be to, prieš rinkimus gyventojams pašto dėžutėse bus išdalyti informaciniai leidiniai, ten bus visa informacija, kur, kas ir kaip gali balsuoti“, – patikino rinkimų komisijos pirmininkas.

Beje, vyks išankstiniai rinkimai savivaldybės pastate Liepų gatvėje, kur judėjimo negalią turintiems asmenims patekimas į patalpas yra pritaikytas, yra ir pandusai, ir liftas.

„Nėra buvę atvejų, kad balsuoti atvykęs judėjimo negalią turintis asmuo nebūtų patekęs į rinkimų apylinkę“, – pabrėžė A. Gritėnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik nebe

Tik nebe portretas
pypinkite tautai proto,kad sios "istaigos" domina neigaliuosius!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių