Quantcast

Nauja tvarka – pinklės tėvams: kaip vaikui gauti galimybių pasą?

Galimybių pasas tapo tikra aklaviete mažamečių tėvams. Neseniai įsigaliojusios naujosios taisyklės reikalauja, kad šį pasą turėtų ir vaikai, tačiau nėra paprasto paaiškinimo, kaip tą padaryti.

Sukasi užburtas ratas

Prisijungę prie internetinių svetainių www.esveikata.lt arba www.gpasas.lt tėvai praleidžia daugiau laiko, nei turėtų. Dėl nepaaiškinamų techninių priežasčių atsiunčiamas ne vaiko, o suaugusiojo galimybių pasas.

"Mano dukra – nepilnametė. Prisijungti prie www.esveikata.lt galiu tik aš. Tačiau bandydama išimti vaiko galimybių pasą 100-ąjį kartą, pasidaviau, to padaryti neįmanoma. Nepaisant to, kad monitorius rodo visus vaiko duomenis, sugeneruoja mano galimybių pasą. Identiška situacija ir www.g.pasas.lt. Paspaudus "atsisiųsti" kompiuterio ekrane ir vėl nušvinta ne vaiko, o mano pavardė", – dienraščiui skundėsi klaipėdietė.

Panašūs komentarai – ir socialiniuose tinkluose.

Sureagavo ir Registrų centro atstovai, kurie paaiškino, kad išimti iš šių sistemų galimybių pasą nepilnamečiui nėra galimybės.

"Vaiko galimybių pasą, pasirinkus jo atstovavimą e.sveikatos sistemoje, atsisiųsti iš gpasas.lt nėra galimybių. Vaiko galimybių pasą galite atsiimti atvykę į Registrų centro klientų aptarnavimo, "Sodros" aptarnavimo padalinius, Lietuvos pašto skyrių arba vaistinę", – kažkodėl "Facebook" paskyroje "Registrų centras" rašė nežinomas atstovas.

Oficialioje Registrų centro internetinėje svetainėje tokios informacijos nėra.

Todėl tėvai, norėdami gauti vaiko galimybių pasą, privalės eiti į vieną iš nurodytų įstaigų, su savimi būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Ugdymo įstaigose nereikės

Vyriausybė nutarė, kad nuo gruodžio 28 d. galimybių pasas vaikams nuo 12 metų ir 2 mėnesių iki 16 metų bus reikalingas lankantis koncertuose, kino teatruose, kavinėse ir kitose vietose.

Dviejų mėnesių pereinamasis laikotarpis pridėtas tam, kad vaikai, kuriems gruodžio 28 d. arba vėliau sukaks 12 metų, spėtų pasiskiepyti ir gauti galimybių pasą.

Sveikatos apsaugos departamentas skelbia, kad galimybių paso nurodytai amžiaus grupei nereikės tik ugdymo įstaigose ir su ugdymu susijusiose veiklose.

Keisis taisyklės ir dėl PGR testo galiojimo. Neigiamas PGR arba kaupinių tyrimo rezultatas vaikams galios ilgiau – septynias dienas.

Jau gali kreiptis

Galimybių pasas po vakcinacijos 12–16 m. vaikams įsigalios praėjus savaitei nuo "Comirnaty" ar "Spikevax" vakcinos antrosios dozės suleidimo bei praėjus dviem savaitėms nuo minėtų vakcinų vienos dozės suleidimo, persirgusiajam COVID-19 liga.

5–11 m. vaikai bus skiepijami mažesnio tūrio "Comirnaty" vakcina, o 12–16 m. – įprastomis "Comirnaty" ir "Moderna" vakcinomis.

Negalintys arba nenorintys skiepytis galimybių pasą 12–16 m. vaikai galės gauti persirgę COVID-19, kai diagnozė buvo patvirtinta PGR arba antigeno testais, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų.

Galimybių pasas bus suteiktas ir jeigu prieš mažiau nei 60 dienų asmuo gavo teigiamą kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą. Šis tyrimas 12–16 m. vaikams bus atliekamas valstybės biudžeto lėšomis.

Taip pat ne anksčiau kaip prieš 7 dienas atliktas PGR tyrimas arba nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių tyrimas PGR metodu ir nustatytas neigiamas rezultatas.

Nuo gruodžio 15 d. uostamiestyje oficialiai pradėti vakcinuoti ir vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

9998

9998 portretas
Dieve, dieve motinos žudikės, savo vaikų žudikės. Kas per siaubas. Geriau jau basos eikit i prezidentūrą pakovoti už savo vaikų ateitį ir laisvę.

Inkvizicija....

Inkvizicija.... portretas
Inkvizicija lietuvoje

mamai

mamai portretas
UŽ KIEK PARDAVEI SAVO VAIKĄ ???
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių