Quantcast

Iš namų vejama klaipėdietė kol kas gali atsikvėpti: skandalinga byla – sustabdyta

Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėta unikali klaipėdietės Margaritos Makarčevos byla dėl jos iškeldinimo iš dabar jau valstybei priklausančių butų sustabdyta. Kol kitas teismas paskelbs galutinį ir neskundžiamą sprendimą, klaipėdietė galės nesibaiminti, kad bus išmesta iš namų.

Nori moterį iškeldinti

M. Makarčeva pagarsėjo, kai nusprendė bylinėtis su valstybės institucijomis, kai netikėtai mirus jos gyvenimo draugui moteris dėl įstatymo spragų buvo paskelbta gyvenanti valstybei priklausančiuose būstuose.

Teismai M. Makarčevos situaciją narplioja aštuntus metus, kol kas nematyti šios epopėjos galo.

Ši situacija yra aktuali ir dešimtims tūkstančių nesusituokusių mūsų šalies gyventojų, gyvenančių faktiniuose šeiminiuose santykiuose.

M. Makarčeva daugiau nei 20 metų gyveno su Jurijumi Belozorovu taip pat, kaip susituokusios poros, tik neįteisinę savo santykių.

Mirus sugyventiniui, paveldėti draugo vardu įregistruoto bendro turto moteriai nepavyko.

Vienas jų buvo stačiatikis, o kitas – išpažino sentikių tikėjimą, tad santuokos įteisinimas kažkuriam jų būtų reiškęs savos religijos išsižadėjimą. Todėl susituokti klaipėdiečiai neskubėjo.

Kito būdo oficialiai deklaruoti bendrą gyvenimą mūsų šalyje iki šiol nėra, partnerystės įstatymas mūsų Seimo vis dar nepriimtas.

Užsitęsė šešerius metus

Gyvendama su draugu moteris pardavė savo butą ir gautus pinigus investavo į jo vardu turimus du butus.

Sugyventiniai turėjo planų vietoj dviejų senos statybos butų įsigyti vieną modernų ir patogų pasitikti gyvenimo saulėlydį būstą.

Apie poros santykius teismuose kalbėjo ir pakviesti liudytojai. Vienas jų – nekilnojamojo turto agentas, su kuriuo pora bendravo butų pardavimo ir pirkimo klausimais.

Vieną dieną J. Belozorovas staiga mirė pakirstas netikėtos ligos.

Mirus sugyventiniui, paveldėti draugo vardu įregistruoto bendro turto moteriai nepavyko.

Teismas konstatavo, kad jų santykius galima įvardyti kaip partnerystę, bendro ūkio vedimą, bet vadinti jų šeima esą neužteko įrodymų.

Teisminiai ginčai dėl galimybės moteriai paveldėti kartu su sugyventiniu užgyventą turtą gal būtų seniai pasibaigę, jeigu Mokesčių inspekcijos atstovė nebūtų suklaidinusi notarės, nuslėpdama nuo jos duomenis, kad dėl minimų butų bylinėjamasi teisme.

Taip valstybė gavo šių butų paveldėjimo liudijimą. Būtent dėl to ginčai teismuose užsitęsė šešerius metus.

Lauks galutinio sprendimo

Klaipėdos apylinkės teismas šiuo metu nagrinėjo bylą dėl M. Makarčevos iškeldinimo ir valstybės paveldėtų jos mirusio sugyventinio vardu registruotų butų.

Tačiau procesas sustabdytas, teismas paskelbė stabdantis bylos nagrinėjimą, kol Vilniaus apygardos teismas išnagrinės iki neskundžiamos nutarties paskelbimo kitą bylą, susijusią su šia istorija.

Nebeturėdama vilties įrodyti, kad gyveno su sugyventiniu kaip su sutuoktiniu, M. Makarčeva pateikė prašymą Vilniaus apygardos teismui pripažinti nuosavybės teisę į abu butus jai, kaip J. Belozorovą išlaikiusiam asmeniui.

Taip pat ji prašė pripažinti, kad vyro išlaikymo sutartis galioja iki jos gyvenimo pabaigos.

Priėmęs šį ieškinį Vilniaus apygardos teismas areštavo abu butus, kad valstybės institucijos jų neparduotų, kol reikalas tebenagrinėjamas sostinėje esančiame teisme.

Ta pačia teismo nutartimi moteriai leista naudotis abiem butais iki galutinio sprendimo.

Kada Vilniaus apygardos teismas imsis nagrinėti  bylą, dar nežinia. Šiuo metu baigiasi parengiamoji bylos stadija.

M. Makarčevos interesams atstovaujančio advokato Rimvydo Kairio skundą yra priėmęs nagrinėti ir Europos Žmogaus Teisių Teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rašytoja

Rašytoja portretas
Savivaldybė su Šakaliene priešaky savo gyvenamuoju būstu greit pasirūpina, paprastam žmogeliui ir patvory turi būti gera.

klaipėdietė

klaipėdietė portretas
Tik Lietuvoj gali šitaip atsitikti. Kas per velniava, moteris pragyveno 20 metų ir pagaliau gauna špygą. Kada pagaliau įsigalios sąžiningumas, jau ir taip aišku, kad moteriai priklauso butai, o teismai savo daro, absurdas

Kaimynai

Kaimynai portretas
Šitiek metų jinai prižiūrėjo jį, o dabar šitiek turi pergyventi. Kas ten toj savivaldybėje tokie mandruoliai? Dar turėtų savivaldybei priteisti kad jai sumokėtų advokato išlaidas ir dar moralinę žalą už tiek metų nervų tampymą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių