Quantcast

Nameliai Klaipėdoje – ne vien tik katinams: imsis saugoti šikšnosparnius

Klaipėdoje planuojama imtis šikšnosparnių saugojimo. Numatoma, kad labiausiai šių gyvūnų pamėgtose miesto vietose atsiras jiems gyventi pritaikyti nameliai. Esama rekomendacijų šikšnosparnių veisimosi metu net pristabdyti daugiabučių renovacijos darbus.

 Įsikūrę parkuose

Praėjusiais metais uostamiestyje buvo atliktas šikšnosparnių monitoringas. Buvo nustatyta šių skraiduolių mieste gausa, gyvenimo sąlygos, labiausiai pamėgtos vietos ir pan.

Klaipėdoje buvo aptikta 14 šikšnosparnių rūšių. Iš jų 10 yra įrašytos į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą.

Pastebėta, kad gausiausiai šikšnosparnių signalai buvo fiksuoti veisimosi laikotarpiu – gegužės–birželio mėnesiais.

Tuomet daugiausia šikšnosparnių buvo Skulptūrų parke, tačiau šie gyvūnai pamėgę ir kitus žaliuosius miesto plotus: Malūno, Draugystės parkus bei gyvenamųjų namų kvartalus, kuriuose gausu želdinių, – Poilsio ir Raudonės gatvių sankryžos, Naujakiemio g. ir jos apylinkių.

Migracijos metu šikšnosparniai mielai glaudėsi rajonuose prie marių – Baltijos pr., Poilsio g.

Patiria sunkumų

Nors skraiduoliai mieste vis dar gyvena, tačiau tyrimas atskleidė, kad savo kasdienybėje jie susiduria su tam tikrais sunkumais.

Teigiama, kad Klaipėdos mieste šikšnosparniams trūksta natūralių slėptuvių, senų medžių, kur jie galėtų įsikurti.

Negana to, pastatų renovacijos metu sunaikinamos šikšnosparnių slėptuvės ir pastatai šiems gyvūnams tampa nebetinkami, mat šikšnosparniai mėgsta įsikurti bėgant metams statiniuose atsirandančiuose plyšiuose, o žiemą buriasi nešildomose požeminėse patalpose.

Įrengs namelius

Tyrimą atlikę specialistai pasiūlė parkuose ir gyvenamųjų namų su želdynais teritorijose ant pastatų ar medžiuose iškelti specialius šikšnosparniams skirtus namelius, kurie labai primena inkilus.

Specialistai taip pat siūlo ir mieste planuojamus darbus pritaikyti prie šikšnosparnių gyvenimo ritmo – pastatų renovacijos darbus pristabdyti šių žinduolių veisimosi laikotarpiu.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė teigė, kad kol kas į miesto planus šikšnosparnių namelių įrengimo planai dar nėra įtraukti, tačiau ketinimai išsaugoti šikšnosparnius neatmetami.

"Monitoringas neseniai įvyko, todėl dabar dar nesame susiplanavę, tačiau kitąmet arba viduryje metų, jeigu surinksime daugiau lėšų, – gal pavyks", – aiškino R.Jievaitienė.

Kiek galėtų kainuoti šikšnosparnių nameliai, kol kas tiksliai nežinoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na dabar jau turėtų pradėti kvaksėti visokie miesto bailiai, bijantys koronaviruso....juk šikšnosparniai galimai juos platina. Jie ir katinų bijo, ir gyvačių, ir musių, ir erkių ir net miškan ižengti nedrįsta, kad vilkai jų nesuėstų...vai vai vai, kaip baisu...

Vėtra

Vėtra portretas
Suklusti turėtų alsiai , jie labaaaaai bijo koronaviruso.

Jonas

Jonas portretas
Renovuojant namus atimami namai iš šikšnosparnių. Tad čia tik skolos grąžinimas ir tai dar neaišku ar bus kompensuota kiek jie prarado.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių