Quantcast

Naktį – neišgirstas pagalbos prašymas: katinas nugaišo skausmuose

Kai sužeistas keturkojis kovoja už savo gyvybę, kiekviena minutė tampa svarbi. Ką daryti, kai netikėtumai užklumpa naktį, o prisiskambinti į veterinarijos klinikas – misija neįmanoma?

Nugaišo skausmuose

Būtent taip nutiko klaipėdietei Jekaterinai, kuri vieno penktadienio vakarą, apie 23 val., laiptinėje rado sužeistą katiną.

Moteris pasakojo, kaip mėgino jam pagelbėti, tačiau nesėkmingai.

„Priėjau prie laiptinės durų ir pamačiau, kad šalia guli juodas katinas. Jis niekur nebėgo, kas nėra būdinga laukiniams gyvūnams. Nusprendžiau pritūpti ir pažiūrėti, kas jam atsitiko. Jis pradėjo garsiai kniaukti iš skausmo, judėti. Priėjusi arčiau įjungiau telefone prožektorių. Katinas sunkiai kvėpavo, žiūrėjo į vieną tašką ir letenomis darė judesius ore. Nusprendžiau padėti, nors virš galvos jau buvo didelis klaustukas, kiek tai gali kainuoti. Nunešiau į mašiną, kol nešiau, jis kniaukė. O toliau prasidėjo juokas pro ašaras: nė viena klinika, kuri skelbia, kad budi visą parą, nepakėlė telefono ragelio! Katinas nugaišo mašinoje, skausme“, – pasakojo Jekaterina.

Anot jos, sunku patikėti, kad, jeigu keturkojį auginančiam šeimininkui skubiai prireiktų pagalbos jau po veterinarijos klinikų darbo valandų, didelė tikimybė, kad jos nesulauktų.

Skambino į keturias klinikas

Jekaterina skambino į mažiausiai keturias veterinarijos klinikas: „MambaVet“, „Džo“, „Ricveta“, „Dr. Markizas“.

„Skambinau į kiekvieną pagal info.lt informaciją. Pirma klinika sąraše buvo „MambaVet“, ten net raudonai parašyta: „Budintis veterinaras visą parą“. Kita klinika pateikė numerį, o pasirodo, kad po darbo valandų reikia skambinti kitu numeriu ir jis yra jų svetainėje. Kai skubiai reikia pagalbos, tau nėra laiko tikrinti klinikų svetaines. Aš sakyčiau, kad klinikų daug, o kas iš to? Ar mes išvis Europoje gyvename?“ – svarstė klaipėdietė.

Situacija šiuo klausimu – gana sudėtinga.

„Visi turime šventes“

„MambaVet“ veterinaras Mindaugas Tamoševičius teigė, kad Klaipėdoje visą parą dirbančio veterinaro apskritai nėra.

„Situacija šiuo klausimu – gana sudėtinga. Mano atveju, esu budintis veterinaras, bet visi turime šventes. Gyvenu Klaipėdoje, bet kartais išvažiuoju į Vilnių ar į kaimą. Tokiais momentais nebudžiu. Dažniausiai esu budintis, bet kai kažkas atsitinka, kai nesu Klaipėdoje, nekeliu ragelio. Lygiai tas pats ir su kitomis įstaigomis, yra ir daug senų telefono numerių, jais paskambinus, niekada nekelia. Klaipėdoje tokios vienos klinikos, kuri visą laiką dirbtų ir visą laiką žmonės prisiskambintų, nėra“, – sakė M. Tamoševičius.

Jis tikino, kad veterinarai nedirba tik tada, kai kur nors išvažiuoja, tačiau įprastai ragelį pakelia. O jeigu žmogus nori pagelbėti laukiniam gyvūnui ir negali prisiskambinti į kliniką, gali skambinti tiesiai į gyvūnų prieglaudą.

Išeitis – Kaunas?

Blogiausiu atveju, esant galimybei, gyvūną galima vežti du šimtus kilometrų – į Kauną.

„Tokiu atveju, kai randa gyvūną, prieglauda padėtų pasirūpinti, bet ir jiems reikėtų gydytojo. Naktimis visada yra variantas – Kaunas. Kaune šimtu procentų yra bent trys klinikos, kurios kiekvieną dieną, sekmadienį ar net per Naujuosius metus pakels ragelį. Reikėtų nuvežti. Telefonu nepakonsultuosi, nepasakysi, ką daryti, nėra įgūdžių ir minimaliai vaistų“, – teigė veterinarijos gydytojas.

Įprastai nuo pirmadienio iki penktadienio pagalbą rasti nėra sunku, savaitgaliais – sudėtingiau.

Gaila: klaipėdietė bandė suteikti pagalbą prie laiptinės rastam katinui, tačiau jo išgelbėti nepavyko. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pakels ne visada

Veterinarijos centro „Džo“ interneto svetainėje nurodyti du telefono numeriai: vienas telefono numeris darbo, o kitas – ne darbo metui.

„Kolektyvas visada pasirengęs jums padėti ir suteikti profesionalią pagalbą 24 valandas per parą“, – skelbiama šio centro aprašyme.

Tačiau „Džo“ veterinarijos gydytoja teigė, kad klinika dirba tik nurodytomis valandomis: nuo pirmadienio iki penktadienio – nuo 9 iki 18 val., šeštadienį – nuo 9 iki 14 val., o sekmadieniais nedirba.

„Kad dirbtų visą parą, tokių Klaipėdoje nėra. Yra tik budintys telefonai. Bet yra žmogiškumo faktorius, kartais gali ir nepakelti, būti užsiėmęs. O kai dėl laukinių gyvūnų, tai už juos atsakingas „Nuaras“, reikėtų skambinti jiems. Taip pat bandyti į budinčias. Mūsų klinika dirba tik nurodytomis valandomis, o paskui yra budintis telefonas, bet negaliu užtikrinti, kad šimtu procentų atsilieps. 90 proc. taip, bet 10 proc. išlieka, kad ne“, – neslėpė „Džo“ klinikos gydytoja.

Kas apmokės išlaidas?

Ričardo Vaišvilos veterinarijos klinika „Ricveta“ taip pat nedirba visą parą.

Pasak šios įstaigos vadovo, net ir iškvietus veterinarą naktį, kas nors turėtų apmokėti kelionės ir kitas išlaidas, tad geriausia išeitis – skambinti į gyvūnų prieglaudą.

„Yra „Nuaras“, „Būk mano draugas“, „Penkios pėdutės“. Per naktį dirbančios klinikos nėra. Atveš katiną naktį į kliniką, bet jo nebeišsiveš, norės palikti. Tad tam yra prieglaudos. Jos turi sąlygas, narvus, veterinarijos gydytojus. Kaune ir Vilniuje yra visą parą dirbančios kelios klinikos, o Klaipėdoje, deja, nėra. Antras dalykas – budintys telefonai, bet veterinaras nesėdi klinikoje iki išnaktų, o jeigu prisišauks, prisiskambins, jam reikės važiuoti į kliniką. Tik kas mokės už visą šitą reikalą? Visos klinikos – privačios, neužsiima labdara“, – tikino R. Vaišvila.

Pritrūko kelių minučių

Veterinarijos klinika „Dr. Markizas“ nenurodo, kad dirba visą parą.

Leisgyvį gyvūną radusios Jekaterinos nuomone, jeigu bent vienas budintis būtų pakėlęs ragelį, katinas veikiausiai būtų išgyvenęs ar bent jau nugaišęs be skausmo.

„Jeigu yra budinti klinika, tegul būna nors viena, bet tu šimtu procentų žinosi, kad gali paskambinti ir tavo gyvūnui suteiks pagalbą. O taip išeina, kad visi budintys, ir niekas neatsiliepia. Tai klaidinanti informacija, ir dėl to gaištamas brangus laikas. Jeigu būčiau prisiskambinusi 22.53 val., Paryžiaus Komunos gatvėje, klinikoje, būčiau po septynių minučių, jeigu būčiau prisiskambinusi „Ricveta“ ir „Džo“, būčiau po trijų minučių. O dabar – tokia liūdna realybė“, – apgailestavo Jekaterina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilius

vilius portretas
Čia katinas,aišku gaila,bet ką daryti žmogui kai nakti beprotiškai pradeda skaudeti danti,kur rasti pagalbos?

naktį - neišgirstas pagalbos prašymas

naktį - neišgirstas pagalbos prašymas portretas
bet ne katino - 4 metų mergytės Santariškių klinikose :((

Kaip užmigdyti

Kaip užmigdyti portretas
Daugelis savo gyvunėlių atsikrato, nunešę veterinarams, kad užmigdytų amžiams. Pas mus medžiotojus kitas etiketas. Pasenusių šunų pas veterinarus nevežame. Šūvis ir ištikimas draugas užmigdytas amžiams.
VISI KOMENTARAI 97

Galerijos

Daugiau straipsnių