Quantcast

Nacionalinį totorių renginį pakoregavo virusas

Šią vasarą Klaipėdoje planuotas įspūdingų užmojų nacionalinis totorių renginys – sabantujus, į kurį turėjo atvykti per tūkstantį svečių iš daugybės valstybių. Tačiau dėl nesibaigiančios pandemijos šventę teko nukelti į rugpjūčio vidurį, o renginys nebebus toks didelis, kaip planuota.

Šiemet sukako 700 m. nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo ir bendros lietuvių ir totorių kovos su Kryžiuočių ordinu.

Ta proga Seimas 2021-uosius paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais. Klaipėdoje ta proga dar pernai intensyviai ruoštasi įspūdingai totorių nacionalinei šventei – europiniam sabantujui.

Totoriškai "sabantuj" reiškia plūgo šventę. Pasibaigus pavasario darbams, ją švenčia visame pasaulyje gyvenantys totoriai.

Pagrindinis šventės akcentas yra tradicinės sporto varžybos – žirgų lenktynės, kurašas (totorių imtynės), lenktynės maišuose ir kitos rungtys.

Tradicinės vaišės: arbata, sriuba šurpa (verdama iš naminių makaronų, avienos, daržovių, žalumynų). Saldusis patiekalas – kepinys čak čak.

Sabantujus neturi tikslios kalendorinės datos. Paprastai trunka nuo birželio 15 iki liepos 1 d., tačiau Klaipėdoje šventė vyks kiek vėliau – rugpjūčio 14-ąją.

"Renginys planuotas birželio 6 d., tačiau dėl tuo metu dar nepasibaigusio karantino renginį teko nukelti į rugpjūčio vidurį. Be to, šitas sabantujus dėl tų pačių priežasčių nebus didžiausias, kaip planuota. Iš visos Europos svečių irgi nebus, bet renginys tikrai įvyks ir jis bus surengtas Vasaros estradoje", – pasakojo Klaipėdos tautinių kultūrų centro direktorė Jelena Butkevičienė.

Jelena Butkevičienė: renginys tikrai įvyks ir jis bus surengtas Vasaros estradoje.

Iš Tatarstano buvo planuota atvežti kilnojamąjį tradicinį totorių kaimelį, kuriame šventės metu svečiai turėjo būti vaišinami nacionaliniais patiekalais, būtų pristatomi totorių amatai, tačiau viso to nebus dėl nesibaigiančios pandemijos.

Pagal 2011 m. gyventojų surašymą, Lietuvoje gyveno 2 793 totoriai.

Gausiausios totorių bendruomenės yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Vilniaus, Alytaus, Trakų, Varėnos rajonuose.

Pasaulyje totorių yra apie 8 mln.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių