Quantcast

M. Mažvydo alėjoje – ypatinga knyga

Klaipėdiečius bei turistus traukiančioje M.Mažvydo alėjoje išsibarstę mažosios architektūros elementai į savo šeimą priėmė dar vieną narį. Ant vieno promenados suoliuko ketvirtadienį nugulė ypatinga knyga, kurią miestui dovanojo Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Bega".

Iš spalvoto granito ir nerūdijančio plieno pagaminta atversta "Alėjos knyga" – menininkų Romualdo ir Aro Martinkų kūrinys. Jis pasakoja pirmosios pėsčiųjų alėjos Klaipėdoje istoriją ir pristato meninių objektų autorius bei mecenatus.

"Šis kūrinys – prasminga dovana miestui, minint kompanijos veiklos 25-metį. O tai nėra trumpas laikotarpis. Knyga visada buvo ir liks išminties simbolis, o ši knyga – ypatinga. Ji liudija apie Klaipėdą mylinčius žmones, kurie paliko čia savo pagarbos miestui ženklus", – teigė kompanijos "Bega" valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pabrėžė, kad mažosios architektūros elementai M.Mažvydo alėją daro dar jaukesnę, ją tarsi sušildo.

"Čia tiek daug visko, bet knygos iki šiol neturėjome", – pastebėjo meras.

Anot jo, prasminga tai, kad "Begos" dovana miestui gyventojams leis ne tik pasigrožėti meno kūriniu, bet ir suteiks progą susipažinti su visais papuošusiaisiais šią erdvę.

Menininkai R. ir A.Martinkai džiaugėsi, kad su šiuo kūriniu, kuris tarsi apibendrina nuveiktus darbus alėjoje, galėjo prisidėti prie garbaus kolegų būrio.

"Pirminė idėja buvo pagerbti Martyno Mažvydo "Katekizmą". Tačiau ne mažiau vertinga, kad čia sugulė pasakojimas apie alėją. Ne stende ar popieriuje, o štai tokioje – ilgaamžėje knygoje" – tvirtino kūrinio autoriai.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) iniciatyva surengti meninių objektų konkursą ir geriausių kūrinių įgyvendinimui ieškoti mecenatų prasidėjo 2012 m.

KPA administracijos direktorė Jolanta Girdvainė prisiminė, kad prieš penkerius metus, kai menininkus buvo pakviesti siūlyti savo idėjas, svajota apie dešimt meno kūriniais papuoštų suoliukų.

Tvirtinama, kad rezultatai pranoko lūkesčius net keturis kartus.

"Projektu patikėjo 20 mecenatų: įmonės, visuomeninės organizacijos, šeimos. Turime 39 "sušildytus" suoliukus, o paskutinis kūrinys atkeliaus kovo mėnesį", – konstatavo KPA administracijos direktorė J.Girdvainė.

Pirmoji pėsčiųjų alėja Klaipėdoje įrengta 1968 m. Ji pavadinta M.Mažvydo, pirmosios lietuviškos knygos autoriaus, dvasininko ir švietėjo vardu.

Alėja rekonstruota 2008 m. pagal architekto Vytauto Paulionio projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Nejaugi Klaipėdoje liko tik ta alėja

MnM

MnM portretas
Šaunuolis Kuzmarskis ,gražią dovaną miestui padarė .

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Jau drg. V.Čepas nebegali matomai eiti į viešumą be ekskomunistų apsaugos, milicijos papulkininkės, neteisėtos etikos komisijos sergėtojos Aldonos Staponkienės. Budri akis budriai saugo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių