Quantcast

„Metų renovacijos projekto“ rinkimuose triumfavo Klaipėdos daugiabučiai

Baigėsi balandžio 7–27 d. vykę Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) organizuoti „Metų renovacijos projekto“ rinkimai, kurių metu visuomenei buvo pristatyti 2023 m. atnaujinti daugiabučiai ir jų sėkmės istorijos. Tarp laimėtojų šįmet – net du daugiabučiai iš Klaipėdos!

„Geriausių renovacijos projektų istorijos įkvepia ir parodo, kad susitelkę gyventojai gali pagerinti savo gerbūvį, bet taip pat pagerinti aplinką, prisidėti prie energijos išteklių sutaupymo. Praėję metai buvo gana sudėtingi – karas Ukrainoje, išaugusi infliacija, energetinių išteklių ir statybinių medžiagų kainos sukėlė iššūkių tiek gyventojams, tiek rangovams. Tačiau gerieji pavyzdžiai rodo, kad viską įmanoma pasiekti bendru darbu“, – sakė Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Tarp laimėtojų – net du daugiabučiai iš Klaipėdos

„Metų renovacijos projekto“ rinkimuose šįmet dalyvavo net trys daugiabučiai, iš kurių du – tarp laimėtojų. Daugiausia balsų surinko Pilies g. 3 daugiabutis, kuris po modernizacijos visapusiškai atsinaujino: apšiltinus fasadą, atnaujinus šildymo ir kitas inžinerines sistemas, pavyko pasiekti B energinio efektyvumo klasę, o energijos sutaupymas per metus siekia 74,71 proc.

Projekto metu buvo modernizuotas ne tik daugiabutis: aplink jį įrengti nauji lauko žibintai, sutvarkyta pravažiuojamoji kiemo dalis.

Kitas laimėtojas – Taikos pr. 34 esantis renovuotas daugiabutis. Po atliktų darbų pastato energinio naudingumo klasė pakilo iki B, buvo įgyvendintos visos numatytos energinį efektyvumą didinančios priemonės. Gyventojai pasiryžo renovacijai sparčiai kylant šildymo kainoms ir norėdami sutvarkyti sparčiai blogėjančią pastato būklę. Šio daugiabučio modernizacija tapo pavyzdžiu greta esančio daugiabučio gyventojams, kurie iki tol negalėjo priimti sprendimo, bet jau planuoja renovuoti savo namą.

Plungiškiai įvertino renovacijos privalumus

Antroje vietoje šįmet – Dariaus ir Girėno g. 40 Plungėje esantis daugiabutis, kurio gyventojams didžiausia motyvacija modernizuoti gyvenamąjį namą buvo itin dideli šildymo kaštai ir nusidėvėjęs stogas. Po atliktų darbų daugiabutis pasiekė B energinio efektyvumo klasę – šiluminės energijos sutaupymai siekia 65,80 proc., o anglies dvideginio taršos išmetama beveik 3,5 karto mažiau.

Taip pat buvo atnaujinti įėjimai į laiptines, gyventojų artimiausiuose planuose yra didinti automobilių aikštelę. Iš pradžių jie nebuvo tikri dėl renovacijos naudos, tačiau galutinis rezultatas džiugina. Statybinių kainų augimas tapo iššūkiu, visgi suplanuotus darbus pavyko įgyvendinti. Šiame kvartale Plungėje beveik visi daugiabučiai yra modernizuoti arba ruošiamasi juos atnaujinti.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvavo „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijavo APVA.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Nuo 2013 m., kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta beveik 3,5 tūkst. daugiabučių, per 1,4 tūkst. jų šiuo metu yra modernizacijos procese. Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti https://modernizuok.apva.lt/ arba tel. 8 614 99 699.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių