Quantcast

Metų renovacijos projekto rinkimų dalyviai Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Prieš daugiau nei šešis dešimtmečius statytų daugiabučių modernizacija gali atrodyti tikras iššūkis. Klaipėdoje tokių gyvenamųjų namų vis daugėja: norėdami mėgautis geresne gyvenimo kokybe vis daugiau gyventojų ryžtasi būsto renovacijai. Rezultatai iš tiesų džiuginantys – didesnis komfortas namuose, mažesnės išlaidos šildymui, išaugusi turto vertė.

Klaipėdoje nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje, Herkaus Manto g. 18, esančio daugiabučio gyventojai vieningai sutarė, kad prieš 65 metus statytam daugiabučiui reikia atnaujinimo. Tokį patį sprendimą priėmė ir Taikos pr. 35 ir Naikupės g. 9 daugiabučių gyventojai, kurie jau kuris laikas jautė poreikį renovuoti būstą dėl įsisenėjusių problemų – didelių išlaidų būsto šildymui, susidėvėjusių inžinerinių namo sistemų ar erozijos paveiktų balkonų.

Daugiabučių renovacijos metu buvo pasirinktas tinkuojamas sienų fasadas, atliktas cokolio, pastogės, perdangos šiltinimas, senų langų bei durų keitimas, nuodugnus erozijos paveiktų balkonų remontas. Taip pat pertvarkytos vandentiekio, nuotekų ir šildymo sistemos, dezinfekuotos ir išvalytos vėdinimo sistemos.

Didesnis energinis efektyvumas

Daugiabučiai po modernizacijos perkopė iš E į C energetinio efektyvumo klasę, o bendras CO2 dujų emisijų į aplinką kiekis sumažėjo 148,26 tonomis, todėl šiandien gali būti pavyzdžiu kitiems senos statybos namams. Renovacijos metu atlikti darbai taip pat lėmė žymius energijos sąnaudų pokyčius – Naikupės g. 9 daugiabučio skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo apie 65 proc., Herkaus Manto g. 18 namo – 62 proc., o Taikos pr. 35 – apie 50 proc.

„Herkaus Manto g. 18 gyventojai nusprendė įsidiegti kolektorinę šildymo sistemą, kuri suteikia galimybę vykdyti individualią šilumos apskaitą ir padeda reguliuoti kambarių temperatūrą. Prieš renovaciją dėl neapšiltintos pastogės viršutiniuose pastato butuose šaltojo sezono metu būdavo tik apie 16 laipsnių šilumos, todėl kiek didesnę renovacijos naudą pajuto būtent viršutinių butų gyventojai“, – teigia daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė R. Klumbienė.

Anot pašnekovės, individuali skaitiklinė apskaita buvo įdiegta ir Naikupės g. 9 daugiabutyje, todėl dabar gyventojai jaučia akivaizdų finansinį ir gyvenimo kokybės pokytį.

Dėmesys gyvenamajai aplinkai

Herkaus Manto g. 18 daugiabutis yra centrinėje miesto zonoje, o Naikupės g. 9 namas – XX amžiaus viduryje įkurtame Žvejybos uosto mikrorajone, todėl tvarkinga ir jauki namų aplinka gyventojams yra išties svarbi.

Kitas daugiabutis, esantis Taikos pr. 35, priklauso tikslinei miesto teritorijai – Rumpiškių mikrorajonui, kurio infrastruktūros atnaujinimą Klaipėdos miesto savivaldybė pradėjo šiais metais.

„Gyvenamojo kvartalo infrastruktūros atnaujinimas paskatins dar nerenovuotų daugiabučių gyventojus apsvarstyti ir būsto modernizavimo galimybes: gražėjant gyvenamajai aplinkai, norėsis gyventi ir gražesniuose bei tvarkingesniuose daugiabučiuose“, – svarsto R. Klumbienė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto 2020 rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aurelijus K.

Aurelijus K. portretas
''Balandžių daug Ukmergėje,ir visi jie apkrėsti'.V.Kernagis. Čia jei kas nesuprato. Nieko blogo neturėjau galvoje:).

Aurelijus K.

Aurelijus K. portretas
Ups,Tomai suklydau. Kainavo apie 130€. Pusę kompensavo valstybė,tai gavosi apie 66€. Kai renovuokite,keiskite viską nes vėliau gailėsitės pataupę. Ir vaikščiokite paskui statybininkus,klauskite kodėl šitaip o ne anaip ir t.t O jei ką,kvieskite darbų vadovus ir kamantinėkite. Mes padarėme klaidą į darbų projektą neįtraukę pamatų apšiltinimui,būtumėme turėję B energ.efektyvumo klasę. O dabar tik C. Gyveni ir mokaisi:).

Aurelijus K.

Aurelijus K. portretas
Laba. Atrašau p.Tomui. Mano atveju 1k. būti kainavo apie 300€-1kv.m(galiu suklysti,ne vieną butą turiu). Šildymo kaina 0.40-0.50€ už kv.m. Temperatūra 21-23°,reguliuoja kiek noriu. Neapšiltinome pamatų,galėjo būti 0.30-0.40€ už kv.m. Pliusas-išaugo buto kaina. Visų kniauklių-komentuotojų palikuonys kniaukliukai parduos brangiau. Arba tegu padeda susimokėti senutėms su 355€ pensija,nes paliks butukus tai jiems. Bet nereiks,nes ta 355€ komentuotoja kažkodėl neparašė kiek už šildymą moka,matyt mažai. Todėl ir nekompensuoja,nes neviršija 20%-t.y.71€. Va tau ir vargšė. Beje komentarų vėl neraštingų kniauklių palikti. Vėl vieno trolio visi rašyti? Vėlgi,tik spėjimas Būkit budrūs,kai skaitė juos,gal čia vieno aktyvaus troliuko darbelis:). Būkit sveiki ir nesirkite. Zombių daug Ukmergėje,ir visi jie užkrėsti...................:)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių