Quantcast

„Meridianas“ pasitinka 70 metų jubiliejų ir kviečia dalintis prisiminimais

  • Teksto dydis:

Labiausiai atpažįstamas Klaipėdos miesto objektas burlaivis „Meridianas“ šiemet mini neeilinę sukaktį.

Uostamiesčio simboliu tapęs laivas buvo pastatytas 1948 metais Suomijoje. Istorinių šaltinių duomenimis, laivo statyba baigta rugpjūčio 30 d., o spalio 1 d. jis pakėlė bures rytinės Baltijos pakrantės link, kur vėliau tapo Klaipėdos jūreivystės mokyklos mokomuoju burlaiviu.

Šiuo metu laivą valdanti VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ planuoja 70-mečio minėjimą, kuris vyks rugsėjo 8 d. Iki iškilmių liekant 70 dienų, viešosios įstaigos atstovai kviečia klaipėdiečius bei visos Lietuvos gyventojus tapti šio istorinio įvykio dalimi.

Laukia archyvinių nuotraukų

„Tarp klaipėdiečių ar uostamiestį nors kartą aplankiusių svečių turbūt būtų sunku rasti tokių, kurių fotoalbumuose nebūtų nuotraukos prie „Meridiano“ ar jame. Ar vestuvės, ar kita šventė, ar tiesiog pasivaikščiojimas po miestą – „Meridianas“ visada buvo ir tebėra tas objektas, prie kurio Klaipėdoje yra daugiausiai fotografuojamasi. Todėl kviečiame pavartyti savo albumus ir, belaukiant jubiliejaus, pasidalinti nuotraukomis su burlaiviu“, - kviečia VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ valdybos narys Gediminas Gudavičius.

Nuotraukomis galima dalintis specialiai skurtoje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Meridianui - 70“ bei joje nurodytais kontaktais. Atspausdintas nuotraukas galima atnešti tiesiai į „Meridianą“.

Kiekvienas, pasidalinęs nuotrauka, pretenduos į prizus, kurie bus išdalinti „Meridiano“ 70 metų jubiliejaus iškilmių metų rugsėjo 8 d. Prizai bus paskirstyti pagal „Meridiano“ gyvavimo dešimtmečius, todėl dalinantis nuotrauka svarbu nurodyti fotografavimo metus.

„Tikimės sulaukti ne tik prie krantinės stovinčio „Meridiano“ nuotraukų, bet ir tokių, kai laivas dar plaukiojo. Juolab kad atstatant šį burlaivį 2012-2014 m. buvo atsiliepę nemažai jame jūrinę praktiką atlikusių jūrininkų, kurie noriai dalinosi savo užfiksuotais vaizdais“, - sako „Meridiano“ atstovai.

Laivybos istorijos dalis

Žinia, „Meridianas“ priklauso didžiulei medinių burlaivių serijai, kuriuos Suomija po Antrojo Pasaulinio karo pastatė ir perdavė tuometinei Sovietų Sąjungai kaip dalį karo reparacijų.

Iš viso buvo pastatytas 91 medinis tristiebis burlaivis. Dauguma jų buvo krovininės škunos, tačiau 17, tarp jų – ir „Meridianas“, turėjo kiek kitokį burių išdėstymą (pagal burių tipą šie burlaiviai yra vadinami barkentinomis) ir tarnavo ne kroviniams gabenti, o mokyti būsimus jūrininkus jūreivystės.  Skaičiuojama, kad per „Meridiano“ plaukiojimą laikotarpį nuo 1948 iki 1968 metų jame jūrinę praktiką galėjo atlikti per 1000 jūrininkų.

Pasibaigus „Meridiano“, kaip mokomojo burlaivio, tarnavimo laikui, jis buvo nurašytas, tačiau tuometiniams miesto vadovams buvo gaila sunaikinti tokį gražuolį, todėl 1971 m. jis buvo pastatytas prie Danės krantinės ir nuo to laiko yra neatsiejama Klaipėdos kraštovaizdžio dalis bei vienas svarbiausių miesto traukos objektų.

Dovana miestui ir visuomenei

2012 m. buvo iškulsi grėsmė šio simbolio netekti, nes laivas buvo apleistas ir tuometiniai jo šeimininkai paprašė leidimo jį nuskandinti. Laimei, tuomet atsirado mecenatai, kurie inicijavo „Meridiano“ atstatymą. Vienas iš jų - žinomas uostamiesčio verslininkas, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ vadovas Aloyzas Kuzmarskis, kuris ir toliau rūpinasi „Meridiano“ išlaikymu bei jo tarnyste miestui, visuomenei.

A. Kuzmarskio vadovaujama VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ palaiko glaudžius ryšius tiek su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla, kurios kursantai ir dabar kiekvieno vasaros sezono pradžioje kelia „Meridiano“ bures, tiek su Jūrų kapitonų asociacija, vienijančia ir tuos jūrininkus, kurie savo kelią į plačiuosius vandenis pradėjo būtent nuo praktikos „Meridiane“.

Rugsėjį rengiamas burlaivio 70 metų jubiliejaus minėjimas bus skirtas pagerbti visus, kurie yra susiję su šiuo istoriniu laivu, o taip pat padovanoti gražią jūrinę šventę visiems miestiečiams ir Klaipėdos svečiams.

Kviečia atsiliepti buvusius kursantus

Savo ruožtu Jūrų kapitonų asociacija, vadovaujama Jūrų kapitono Juozo Liepuoniaus, kreipiasi į tuos jūrininkus, kurie plaukiojo burlaivyje "Meridianas“ atlikdami jūrinę praktiką, dirbo jame jūreiviais, laivavedžiais, mechanikais ar kt.

„Norime suburti tuos žmones, kuriems „Meridianas“ buvo jūrinio kelio pradžia ir kurie galėtų pasidalinti savo prisiminimais iš jūrų kelionių šiuo burlaivių, o taip pat dalyvauti barkentinos 70 metų jubiliejaus minėjime. Kviečiu tokius jūrininkus ar jų giminaičius kreiptis į Jūrų kapitonų asociaciją“, - ragina Asociacijos pirmininkas kapitonas J. Liepuonius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kas musu zinotes istrina

geda tai meluoti

geda tai meluoti portretas
kodel melus laikote o fakus istrinate

zyziantiems

zyziantiems portretas
Tai statykite šiuolaikinį burlaivį. Įdoku koks gausis, jaučiu plaustas iš rąstų. Nepabėgsime mes nuo to laikotarpio, tai buvo ir jį šlovina tik keli dar likę komunistai. Ne viskas tada buvo blogai. Meridianas norit to ar ne- puošia Klaipėdą, ačiū jo rekonstrukcijai paaukojusius asmenis- jis kardinaliai atstatytas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių