Quantcast

Melnragei – išskirtinis herbas

Uostamiesčio kurortiniam rajonui, Melnragei, sukurtas herbas. Nors Heraldikos komisija, pagal galiojančius Lietuvos įstatymus, negali jo pripažinti oficialiu, melnragiškiai džiaugiasi šios idėjos įgyvendinimu ir galutiniu rezultatu.

Šį herbą sukūrė Klaipėdoje gimusi ir užaugusi, dizaino mokytoja Eduardo Balsio menų gimnazijoje dirbanti klaipėdietė Žana Vilks. Anot jos, procesas iki herbo atsiradimo buvo ilgas, bet įdomus, teko išklausyti daug įvairių nuomonių.

"Bendruomenėje buvo iniciatyvių žmonių, kurie norėjo herbo, nes Giruliai, Karklė irgi turi, tad reikėjo ir mums. Kadangi pati esu melnragiškė dizainerė, kreipėsi į mane. Procesas buvo netrumpas, turėjome daug variantų. Buvo sudaryta darbo grupė iš Melnragės bendruomenės narių, buvo išsakyti visų pageidavimai, idėjos. Tada prasidėjo mano darbas: peržvelgti, pasižiūrėti, pasidomėti, susirinkti visą medžiagą. Klausinėjome gyventojų, kaip jie įsivaizduoja, kas jiems yra Melnragė, su kuo asocijuojasi", – proceso eigą pasakojo Ž. Vilks.

Kadangi istoriškai Melnragė – žvejų miestelis, daugelis apklaustųjų minėjo, kad būtent su tuo Melnragė ir asocijuojasi.

Pagal leidinį "Melnragė vizualus identitetas", herbo simboliai buvo kuriami vadovaujantis šiais raktiniais žodžiais: Baltasis švyturys, žvejų miestelis, žvaigždė, Baltijos jūra, molas, istorinis palikimas, juodas ragas, žvejyba, kuršininkai.

Susikūrėme, turime, visiems tinka ir patinka.

Herbą pradėta kurti nuo įvairių eskizų paišymo. Vėliau idėja buvo išgryninta. Darbas užbaigtas praėjusiais metais.

Tačiau naudoti šio ženklo oficialiai nebuvo galima, nes dar reikėjo sulaukti Heraldikos komisijos patvirtinimo.

"Turime problemą, kad esame tiesiog Klaipėdos miesto dalis, o ne atskira savivalda. Seniau buvo kitaip, turėjome savo seniūniją ir galėjome oficialiai pasiskelbti herbą, o dabar įstatymiškai prasilenkiame su oficialumu ir negalime to padaryti. Nors bendruomenė labai to nori", – teigė Ž. Vilks.

Herbą ruošiamasi pakabinti ant Melnragės namų Molo g. 60 patalpų fasado.

Prašymas Klaipėdos merui, pasak Melnragės seniūnaitės Marijos Kalendės, jau išsiųstas, laukiama atsakymo.

Herbo simbolika būtų naudojama įvairiuose renginiuose, ant suvenyrų, dokumentuose.

"Susikūrėme, turime, visiems tinka ir patinka", – džiaugėsi Ž. Vilks ir apgailestavo, kad patvirtinti naujojo herbo kaip oficialaus bent kol kas nėra galimybės.


Šiame straipsnyje: MelnragėherbasŽana Vilks

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pajūrio žmogus

Pajūrio žmogus portretas
Matyti kad mažai tėra šios vietos tikrųjų gyventojų turinčių istoriją savo šeimose.Todel ir aiškina kad Melnragė neturi savo atskirų šaknų.Net pavadinimas yra kuršiškas-meln - tai juodas

manau

manau portretas
Melns rags- juodas iškyšulys, kad Klaipėda prarijo Melnragę, dar nereiškia, jog nėra istorinio šios vietos palikimo.

vardas

vardas portretas
Nuo kada miestų dalys turi herbus? Dabar jau kursime ir Bandužiams, Mažajam kaimeliui, Žvejybos uostui ir t.t.? Baikit daryti nesąmones ir eikit dirbti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių