Quantcast

Medžiai daugiabučių namų kiemuose: ne kiekvienas gyventojas gauna leidimą kirsti ar genėti

Daugiabučių namų gyventojai, užsimoję kirsti ar genėti medžius savo namų teritorijoje, negali to daryti kada užsinorėję. Tokiems veiksmams atlikti būtinas leidimas.

Norite nugenėti medį, nes jo šakos remiasi į langus? Įtariate, kad medis tuoj nugrius ir jį reikėtų nupjauti? Šiuos klausimus gyventojai pirmiausia privalo derinti su daugiabučio namo administratoriumi.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės, lajos patrumpinimui, kuris apimtų maždaug 30 proc., leidimo nereikia.

Dėl genėjimo ir kirtimo gyventojas pirmiausia turėtų kreiptis į namo pirmininką.

"Dėl genėjimo ir kirtimo gyventojas pirmiausia turėtų kreiptis į namo pirmininką, jeigu reikia leidimo, pirmininkas jį gauna. Kiekvienam gyventojui leidimo neduodame, nes yra bendrijos ar namų valdos, ir sprendimas turi būti daugumos. Paprastam genėjimui, iki 30 proc. lajos, leidimo nereikia, o intensyviam – daugiau negu 30 proc. reikia, bet labai retai leidžiame, kad tiek daug medžio genėtų vienu metu. Genėjimui reikia samdyti įmonę, nes tai turi daryti ne bet kas, o specialistas su licencija", – teigė pašnekovė.

Tokiose situacijose savivaldybė lėšomis neremia. Įmonė nustato kainas, o gyventojai susimoka už paslaugą iš savo kišenės.

Rasa Jievaitienė. Vytauto Petriko nuotr.

R.Jievaitienės teigimu, tik nesaugotinus medžius gyventojai gali prižiūrėti savo nuožiūra.

"Dėl kirtimo – yra saugotini ir nesaugotini medžiai. Nesaugotinus medžius gali tvarkytis savo nuožiūra, o dėl saugotinų reikia ateiti pas mus leidimo. Saugotinų kirsti negalima, jei nekelia pavojaus automobiliams ar eismui. Jų kirtimas nuo kovo 15-osios iki rugpjūčio 1 d. negalimas. Dėl kirtimo nėra jokių sąlygų, kad tai turėtų daryti specialistai. Kažkokio reglamentavimo dėl kirtimo taip pat nėra, tik tiek, kad to negalima daryti iki rugpjūčio 1-osios", – sakė Aplinkosaugos skyriaus vedėja.

Esant vėjovartoms, daugiabučių namų kiemus tvarkyti padeda savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius.

Vis dėlto norint miesto teritorijoje kirsti ar kitaip pašalinti iš augimo vietos, intensyviai genėti saugotinus želdinius – medžius ir krūmus, reikia gauti leidimą.

Leidimai išduodami vadovaujantis Želdynų įstatymu ir Saugotinų želdinių kirtimo, Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos taisyklėmis bei kitais teisės aktais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaune tokie dalykai

Kaune tokie dalykai portretas
Tik nusizeminus,ir per kysius?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių