Quantcast

Mediacija dėl Klaipėdos baseino nepavyko, byla vėl teisme

Po maždaug devynis mėnesius trukusios mediacijos tarp Klaipėdos savivaldybės ir bendrovės „Axis Industries“ dėl uostamiesčio baseino nardymo šachtos broko, sprendimo rasti nepavyko, byla vėl sugrįžo į Klaipėdos apygardos teismą.

„Teismo mediacija baigėsi šalims nesusitarus, derybų detalės konfidencialios ir negali būti atskleidžiamos“, – BNS šią savaitę informavo Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Klaipėdos baseinas, kurio statybos atsiėjo apie 16,6 mln. eurų, buvo atidarytas 2018-ųjų birželį nepašalinus daugybės defektų, užfiksuotų akte. Vėliau jų padaugėjo ir galiausiai savivaldybė 2019 metų pavasarį kreipėsi į teismą, kad šis įpareigotų pagrindinį rangovą „Axis Industries“ ir jau bankrutavusią bei išregistruotą bendrovę „Deglas“ atlikti atitinkamus darbus.

Viena didžiausių problemų – vandenį praleidžianti nardymo šachta.

Po devynių mėnesių mediacijos penktadienį šioje byloje vyko teismo posėdis, jie numatyti ir kovo pabaigoje bei balandį.

Anot savivaldybės teisininko, kol vyko mediacijos procesas, Klaipėdos savivaldybė patikslino defektų Klaipėdos baseino nardymo šachtoje šalinimo kainą. Tai padaryta po gautos antros teismo ekspertizės.

Šiuo metu savivaldybė iš bendrovės „Axis Industries“, kuri statė Klaipėdos baseiną ir buvo atsakinga už nardymo šachtos įrengimą, prašo teismo priteisti 1,14 mln. eurų defektų šalinimo išlaidų bei 8 proc. metinių palūkanų nuo priteistos sumos, jas skaičiuojant nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki visiško teismo sprendimo įvykdymo. Taip pat prašoma priteisto teisinės pagalbos išlaidas.

Patikslintas savivaldybės ieškinys sumažintas apie 11 tūkstančių eurų. Anot Klaipėdos apygardos teismo, tai padaryta motyvuojant, kad dalies defektų šalinimo kaina dubliuojasi, o dėl kai kurių trūkumų nėra rangovo kaltės.

„Bylos nagrinėjimo metu dalis smulkių defektų buvo pašalinta, tačiau esminiai trūkumai, kurių egzistavimo atsakovai neneigia ir kurių šalinimo kaštai yra dideli, vis dar yra nepašalinti, nors nuo ieškinio teismui pateikimo jau yra praėję daugiau kaip trys metai“, – teigė A. Kačalinas.

Nardymo šachta, kuri netrukus po atidarymo ėmė leisti vandenį, jau trejus metus dėl nesandarumo neveikia. Anksčiau savivaldybė skelbė, kad tai bus viena moderniausių devynių metrų gylio šachtų Baltijos šalyse. Jos įrengimas kainavo kiek daugiau kaip pusę milijono eurų.

Šioje šachtoje buvo numatytos treniruotės narams ir tarnybų atstovams, jų praktikavimasis šaltuoju metų laiku.

Dėl nesandarumo iš šachtos pro nesandarius plyšius veržęsis vanduo iškilnojo grindis. Byloje iš viso išvardyta apie pora šimtų defektų.

Rangovas ir daugelis subrangovų su jiems pareikštais reikalavimais nesutinka. Su aptiktais trūkumais baseino šachtoje nesutinka ir ją įrengusi bendrovė „Montuotojas“.

Bendrovės gynėjas anksčiau teisme motyvavo, jog netinkamas šachtos metalas buvo pasirinktas techniniame projekte, o defektus nulėmė ir netinkama priežiūra.

Motyvuojama, jog kai kurie defektai atsirado dėl koncesininko, paties Klaipėdos baseino kaltės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va, va!

Va, va! portretas
Va jums mažiausios kainos viešasis pirkimas. Žinoma, kai parenkamos pačios pigiausios medžiagos ir pasamdomi darbininkai be rimtos kvalifikacijos, o projektą rengia studentai ar panašūs konstruktoriai, nenorėkit, kad būtų kažkas gerai ir tvariai padaryta. Geriau būtų darželinukai iš plastilino nulipdę, būtų dar pigiau, o rezultatas - ne blogesnis.

Pragaras

Pragaras portretas
Truksta zodziu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių