Quantcast

Maistas vaikams – su draudžiamais priedais

Uostamiesčio vaikų lopšeliuose-darželiuose skiriamas nepakankamas dėmesys tiekiamų maisto produktų kokybei. Vis dar pasitaiko atvejų, kai juose randama draudžiamų priedų, tokių kaip E621, E202, E211.

Uostamiesčio vaikų lopšeliuose-darželiuose skiriamas nepakankamas dėmesys tiekiamų maisto produktų kokybei. Vis dar pasitaiko atvejų, kai juose randama draudžiamų priedų, tokių kaip E621, E202, E211.

Skundų užfiksuota mažiau

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai baigė ikimokyklinių ugdymo įstaigų maisto paruošimo skyrių tikslinius patikrinimus.

"Pagrindinis jų tikslas buvo įvertinti maisto žaliavas, jų kilmę, atsekamumą, patiekalų kokybę, savikontrolės ir higienos reikalavimų atitikimą, išsiaiškinti, ar pašalinti anksčiau nustatyti trūkumai. Buvo paimti ir maisto mėginiai patiekalų faktiniam kaloringumui nustatyti", – pasakojo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė.

Uostamiestyje yra 57 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Daugumoje – 93 proc. įstaigų maistas vaikams ruošiamas vietoje. Išsiskiria tik privatūs vaikų lopšeliai-darželiai. Jų uostamiestyje yra keturi. Į šias įstaigas maistas vaikams atvežamas.

Tarnybos specialistai patikrino 92 proc. Klaipėdoje veikiančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrių. Anot J.Mačiulienės, daugiau nei pusės patikrinimų metu pažeidimų neužfiksuota.

Palyginti su praėjusiais dviem metais, sumažėjo ir skundų dėl maitinimo kokybės vaikų lopšeliuose-darželiuose. Šiemet buvo užregistruotas ir ištirtas tik vienas, tačiau pateikta informacija nepasitvirtino.

Tris reikia atnaujinti

J.Mačiulienė džiaugėsi, kad dalies uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto paruošimo skyriai yra renovuoti: pakeisti langai, atnaujintos sienos, grindys, santechninė ir ventiliacijos įranga.

Tačiau vedėja pabrėžė, kad minėtoms kelių darželių patalpoms būtinas kapitalinis remontas. Tarp tokių įstaigų yra "Aušrinė", "Vėrinėlis", "Putinėlis".

Kaip ir ankstesniais metais, pasak J.Mačiulienės, nuodugniai buvo tikrinama, kaip laikomasi bendrosios higienos reikalavimų ir ar efektyviai veikia savikontrolės sistema.

Pirmieji pažeidimai sudarė 53 proc. Praėjusiais metais šis skaičius buvo didesnis – 60 proc. Savikontrolės pažeidimų šiemet nustatyta 20 proc. Praėjusiais metais šis skaičius siekė 17 proc.

Trūksta išskirtinės kokybės

Siekiant įvertinti, ar vaikai maitinami subalansuotu ir sveiku maistu, dviejose įstaigose buvo nustatomas faktinis patiekalų kaloringumas. Viename iš dviejų tirtų davinių pietums jis ne visiškai atitiko teorinį.

Pasak J.Mačiulienės, būtina pažymėti, kad dalis uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigų pagal galimybes įsigyja modernios technologinės įrangos, kuri užtikrina gaminamų patiekalų saugą ar gerą aplinkos paviršių higienos būklę.

Vis daugiau darželių terminiam patiekalų paruošimui nusiperka konvekcinių kepimo krosnių, elektrinių daržovių pjaustyklių, indaplovių.

Ne vienus metus uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigos dalyvauja ES finansuojamose vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo ir "Pienas vaikams" programose.

"Patikrinimų metu specialistai atkreipė dėmesį, kad ekologiški pieno produktai vaikams tiekiami tik naudojantis ES lėšomis. Labai nedidelė ikimokyklinių įstaigų dalis vaikams pateikia išskirtinės kokybės vaisių ir kitų maisto produktų", – komentavo vedėja.

Dešrelėse rasta gliutamato

J.Mačiulienės teigimu, patikrinimų metu pastebėta, kad už vaikų maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose atsakingi darbuotojai nepakankamai dėmesio skiria tiekiamų maisto produktų kokybei.

"Vis dar pasitaiko atvejų, kai produktai yra su priedais, kurie draudžiami", – komentavo vedėja.

Tokie pažeidimai nustatyti trijuose vaikų lopšeliuose-darželiuose. Įstaigose rasta majonezo, kurio sudėtyje buvo konservantų E211 – natrio benzoato ir E202 – kalio sorbato.

Pastarojo aptikta ir mažiesiems skirtame džiovintų vaisių mišinyje. Taip pat įstaigoje buvo rasta virtų pieniškų dešrelių, kuriose buvo aromato skonio stipriklio E621 – manonatrio gliutamato.

"Šiuos produktus uždrausta tiekti vaikų maitinimui", – pabrėžė vedėja.

Už nustatytus pažeidimus skirtos keturios baudos atsakingiems asmenims.

J.Mačiulienė tvirtino, kad vaikų dienos racione turėtų dominuoti įvairios daržovės, vaisiai, uogos ir patiekalai iš jų, sultys, išskyrus citrusinių vaisių ir vynuogių. Taip pat grūdiniai ir ankštiniai produktai, pienas ir jo produktai, nemalta liesa mėsa, liesos mėsos produktai, žuvys ir jų produktai, aliejus, kiaušiniai, geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl

Kodėl portretas
nerašo darželių pavadinimų?

anzelmute

anzelmute portretas
o as pasakysiu , kad atsakingiems asmenims nusispjaut i viska , jei ir siais laikais vaikai darzelyje valgo kepta " slapianke "
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių