Quantcast

Klaipėdos pašto likimas pakibo ore: stabdomas pardavimo aukcionas

Bandymas žūtbūt išsaugoti istorinį Klaipėdos centrinio pašto pastatą gali virsti šnipštu, jei neatsiras nė vienas norintysis jį pirkti. Trečiadienį nuspręsta visai sustabdyti pardavimo aukcioną.

Nei valstybei, nei verslui

Jau kitą savaitę, gruodžio 17-ąją, turėjo paaiškėti uostamiesčio pašto pirmojo pardavimo aukciono rezultatai.

Tačiau trečiadienį naujoji Lietuvos pašto valdyba nutarė stabdyti Klaipėdos ir Kauno centrinių paštų pastatų pardavimo procesą.

Aukcionai atšaukti, kol bus gautos tarpinstitucinės darbo grupės išvados.

Pradinė pastato kaina – 1,56 mln. Eurų. Skaičiuojama, kad dar mažiausiai 8 mln. eurų atsieis šių milžiniškų rūmų renovacija.

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijoje antradienį nuskambėjo mintis, esą kokia prasmė, jei savivaldybė pastatą nupirks, tačiau negalės suremontuoti.

Jis ir toliau sėkmingai trūnys, kaip iki šiol buvo čia veikiant valstybės valdomos akcinės bendrovės Lietuvos pašto skyriui.

Pasak kai kurių komisijos narių, tariama pašto gelbėjimo operacija atsirūgs baisesnėmis pasekmėmis, jei paaiškės, kad jis nereikalingas ne tik valstybei, bet ir verslui.

Esą centrinė valdžia elgiasi nesąžiningai, atsakomybės naštą nuo savo įkurtos įmonės permesdama ant savivaldybės pečių.

Pinigų nėra

"Priminsiu, jog vyko įvairūs susitikimai Susisiekimo ministerijoje, dalyvaujant ir pačiam ministrui, ir viceministrui, Seimo atstovams, Kultūros ministerijos žmonėms, kurie išsakė tam tikras pozicijas – kad valstybei paminklai yra nereikalingi, nes jie tam neturi pinigų. Buvo bandoma Klaipėdos ir Kauno paštus įpiršti savivaldybėms. Nors savivaldybės pašto panaudojimo savivaldos funkcijoms vykdyti nelabai įsivaizduoja. Tačiau mes jokiu būdu jo neatsisakome ir norime išsaugoti. Bet su tam tikromis sąlygomis, numatant finansavimą", – dėstė komisijos pirmininkas, vicemeras Arvydas Cesiulis.

Vis dėlto apie pašto išpirkimą negali būti jokios kalbos.

"Galiu patikinti, kad savivaldybė tam pinigų tikrai neturi ir artimiausius trejus ketverius metus neturės. Nes biudžetas yra labai užspaustas", – tikino A.Cesiulis.

Ministro nurodymu sudaryta darbo grupė iki vasario 1-osios išanalizuos visas įmanomas galimybes pašto įveiklinimui, tačiau pinigų klausimas vis dar pakibęs ore.

Neseniai savivaldybė kreipėsi į Susisiekimo ministeriją dėl Klaipėdos pašto pardavimo aukciono sustabdymo – trečiadienį sulaukta žinios, kad paštas kol kas nebus parduodamas.

Galiausiai ir nebuvo tikima, kad aukcionas duos rezultatų.

"Beveik galiu garantuoti, kad aukcionas neįvyks. Niekas nepirks, nes Kultūros paveldo departamento sudaryta komisija įvedė apribojimą – dabar tas pastatas gali būti panaudojamas tik visuomeninei paskirčiai", – akcentavo vicemeras.

Bijo Rusijos konsulato?

A.Cesiuliui pritarė ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška, esą po tokio ažiotažo vargiai atsiras pirkėjas.

Jis priminė, kad kariliono varpai buvo pripažinti vertingąja pastato savybe. Taigi, instrumentą saugo valstybė, tuo metu pastato padėtis – labai sudėtinga.

"Nėra nieko skaudžiau, kaip nenaudojamas paveldas. Nesinorėtų, kad pasikartotų buvusio Klaipėdos policijos komisariato situacija. Nesvarbu, kas valdys pašto pastatą, svarbu, kad būtų normalus, tvirtas savininkas", – pastebėjo V.Juška.

Jam paprieštaravo visuomenininkas Algimantas Švanys.

"O gal Rusijos konsulatas per tarpinius žmones paims šį pastatą? Reikia žinoti, kas valdys", – teoriją kėlė vyras.

Neatmetama, kad rūmuose galėtų įsikurti valstybinis komercinis bankas.

Vis tik šioje istorijoje kol kas daugiau klausimų nei atsakymų, juolab kad labai miglota ir paties Susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus ateitis.

Kol kas žinoma tik tiek, kad aukcionas sustabdytas, o artimiausiame miesto tarybos posėdyje, kuris vyks kitą savaitę, Klaipėdos pašto perėmimo klausimas nebus svarstomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas  portretas
Kad Grubliauskas pasiliko per 10 proc. Tikekimes jam daugiau nenuskils. Sekantis meras nores remontuoti miesto puosmenas o ne tik savo namus

Juozas

Juozas portretas
Gal pakvieskite p. E Masiulį, jis žinos ką daryti su paštu, nes visus paštus gerai " prihvatizavo" nieko nereiškia ir šį taip pat sėkmingai įsisavintų. Duokime žmogui, kuris turi patirties šiame versle.

Meras

Meras  portretas
turi atsistatydinti. Ir ne kitaip.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių