Quantcast

Lietuvos pasieniečių kateris patruliuos Italijoje

Ir šiemet Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių rinktinės kateris tris mėnesius patruliuos emigracijos zonoje Viduržemio jūroje.

Gabens katerį į Siciliją

Šiuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnyba ieško organizacijos, kuri į Italijos Sicilijos salos Trapani uostą nugabentų jos greitaeigį katerį. Jis operaciją prie Italijos krantų turi pradėti liepos 1 dieną. Atgal į Klaipėdą kateris būtų sugrąžintas iki spalio 1 dienos.

Pernai Lietuvos pasieniečių kateris „Boomeranger“ patruliavo prie Graikijos ir Turkijos krantų. Jis dalyvavo Europos Sąjungos pasienio agentūros „Frontex“ kovos su nelegalia migracija tarptautinėje operacijoje „Poseidon 2018“.

Panašiose tarptautinėse operacijose Viduržemio jūros regione Lietuvos pasieniečiai jau yra dalyvavę nuo 2008 iki 2012 metų bei nuo 2015 iki 2017 metų.

Migracija ėmė mažėti

Šiemet tos pačios ES agentūros „Frontex“ rengiama operacija prie Italijos krantų vadinsis „Themis 2019“. Taip ji pavadinta įstatymo ir tvarkos deivės „Temidė“ garbei.

Operacijoje „Themis 2019“  laivai patruliuos iki 24 jūrmylių atstumu nuo kranto. Iš viso į operaciją planuojama pritraukti daugiau nei 10 patrulinių laivų iš įvairių šalių.

Nors emigracijos srautai jūra į Italiją ir kitas ES šalis yra sumažėję, tačiau jie išlieka gana dideli. Šiemet I ketvirtį pagrindiniuose Europos migracijos keliuose buvo sulaikyta 17 900 migrantų. Tai 13 proc. mažiau nei pernai. Lėmė tai, kad sumažėjo migrantų iš Afganistano per Turkiją.

Tačiau Viduržemio jūroje migracijos mastai šiemet I ketvirtį netgi padidėjo 54 proc. iki 5 450 migrantų, daugiausia dėl srauto iš Maroko. Centrinėje Viduržemio jūros dalyje migracija iš Tuniso ir Libijos į Italiją šiemet yra gerokai mažesnė nei pernai.

Pranešama, kad operacijos „Themis 2019“ metu bus kreipiamas dėmesys ne tik į migraciją, bet ir kitą nusikalstamą veiklą, narkotikų kontrabandą.

Bus didesnės įgulos

Pernai į Graikiją Lietuvos pasieniečių kateris buvo gabenamas sausuma.

Panašios laivo nugabenimo operacijos prireiks ir šiemet. Gali būti, kad atsiras organizacija, kuri imtųsi pasieniečių katerį į Italiją nugabenti ir jūrų keliu.

Pernai operacijoje „Poseidon 2018“ iš Lietuvos dalyvavo trys pasieniečių pamainos po 4 žmones. Šiemet sudėtis dar didesnė – trys įgulos po 6 žmones ir dar koordinatorius. Taip yra todėl, kad pasieniečiai ne tik patruliuos, bet ir, esant reikalui, gelbės žmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir ką jis ten veiks, užtikrins sienos saugumą, ar išplaukė ten kad surinktu visus aptiktus sienos pažeidėjus ir už rankutės paėme atvestu juos į ES?

Nerijus

Nerijus portretas
Kur humanizmas. Juk ne visi jie blogi. Jiems reikia pagalbos. Tik idomi, kas mus gelbes po 2020m. Kai Europa kranelius uzsuks. Kas maitins pabegeliu Lietuvoje. Reikia saugoti pakrantes, kad pabegeliai neisplauktu, o ne, kad neatplauktu.

Varykliam batai

Varykliam batai portretas
Druska sues visa jegaine.. ten jum ne Baltija
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių