Quantcast

Lietuvos jūrų muziejus kviečia atsisakyti egoizmo ir būti ekologiškiems

Lietuvos jūrų muziejus jau antri metai gyvena šūkiu GYVYBEI – RŪPESTĮ! Jis ne tik įkvepia muziejaus darbuotojus ruoniukų globai, bet ir telkia bendruomenę platesniam rūpesčiui aplinka ir ekologija. Todėl birželio 8–10 dienomis kviečia dalyvauti projekto ,,Tvarios ateities kūrėjų laboratorija BE ATLIEKŲ. 2022“ renginiuose. Šio projekto tikslas – skatinti visuomenės ekologinį sąmoningumą ir kuo aktyviau dalyvauti kuriant tvarią ateitį.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, tvarumas – viena aktualiausių šiandienos temų.

„Prieš du šimtus metų, prasidėjus pramonės perversmui, gyvenimo kokybė gerėjo, bet ir vartotojiškumas ėmė sparčiai augti, – sako O. Žalienė. – Didėjanti tarša naikino mus supančią gamtą ir gyvybę. Bet dabar jau vis daugiau žmonių pradeda keisti savo gyvenimo įpročius. Deja, daugelis dar nežino, kaip reikia pradėti gyventi tvariai. Ugdymo įstaigose, kitose viešosiose erdvėse ar socialiniuose tinkluose nėra skiriama pakankamai dėmesio šioms problemoms spręsti.

Būtent elgsenos pokyčio formavimui ir yra skirtas projektas „Tvarios ateities kūrėjų laboratorija BE ATLIEKŲ. 2022“. Jo dalyviai sužinos, kaip keisti savo gyvenimo įpročius ir prisidėti prie tvarios ateities kūrimo mažiau vartojant, pakartotinai panaudojant ar net perdirbant.

Projektas startuoja birželio 8 dieną diskusija „Nuo EGO prie EKO. Kaip gyvensime KARTU?“, skirta Pasaulinio vandenyno dienai. Diskusija vyks naujoje, lankytojams dar nepažįstamoje, temai itin artimoje aplinkoje – Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre. Tiesioginėje transliacijoje iš Lietuvos jūrų muziejaus (galima stebėti socialinio tinklo muziejaus „Facebook“ paskyroje) bus aptariamas žmogaus santykis su aplinka, poreikių mažinimo klausimas saugant gamtą, ypač Baltijos jūros gerovę. Diskusijoje dalyvaus O. Žalienė, Audra Balundė, Mykolo Romerio universiteto ir Nyderlandų Groningeno universiteto aplinkos psichologijos mokslų doktorantė bei Aplinkos psichologijos tyrimų centro vadovė ir mokslininkė (MRU), Asta Ivanauskienė, kultūros ir meno projektų prodiuserė, Simonas Gentvilas, Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos ministras, Greta Ašmantaitė, visuomenininkė, projekto „Zero waste“ įkūrėja, Benediktas Gylys, tvaraus gyvenimo būdo šalininkas, verslininkas, investuotojas, Benedikto Gylio paramos fondo įkūrėjas, Laura Stukonytė, biologė, VšĮ „Po bangom“ įkūrėja. Šie metai Lietuvoje paskelbti Jaunimo metais, todėl į diskusiją kartu su kultūros, verslo, mokslo ir politikos atstovais bus įtraukti ir jaunimo atstovai.

Birželio 9 dieną Lietuvos jūrų muziejus kartu su devynių mokslo įstaigų studentais ir mokiniais inicijuoja nemokamų edukacinių veiklų dieną lankytojams „Nuo EGO prie EKO“. Tądien studentai ir mokiniai ves savo sukurtus edukacinius užsiėmimus muziejaus ekspozicijose ir iš naujo kvies atrasti ekologinį pilietiškumą, skatins dalyvių asmenybių virsmą nuo EGO prie EKO. Šios programos įkvėps lankytojus gyventi tvariau, susimąstyti apie žmogaus daromą žalą aplinkai. Muziejus lankytojai bus įtraukti į edukacinį žaidimą ir galės laimėti skanių prizų!

Projektą vainikuos birželio 10 dieną Klaipėdoje, Danės skvere, rengiama „Tvarios ateities kūrėjų laboratorija BE ATLIEKŲ. 2022“. Atnaujintame skvere 31 projekto dalyvis pristatys sprendimus, išradimus, paslaugas ar produktus, kurie supažindins visuomenę su aplinkai draugiškesniu gyvenimo būdu. Nustebins ir menininkai: galima bus pamatyti ir išgirsti jausmingą ansamblį „Ritmas kitaip“, kuris pademonstruos, kad muzikuoti galima ir įvairiais nenaudojamais daiktais.

Projektą „Tvarios ateities kūrėjų laboratorija BE ATLIEKŲ. 2022“ remia Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių