Quantcast

Lietuvoje – padidėjęs oro užterštumas: kokia situacija Klaipėdoje?

Lietuvą vėl pasiekė ne tik labai šilta oro masė iš pietryčių, tačiau ir nešvarus oras su daug dulkių bei dūmų. Jie atkeliauja iš karo ir gaisrų alinamos Ukrainos bei Kaspijos jūros regionų. 

Tačiau trečiadienį Klaipėdoje oras buvo švarus, kietųjų dalelių kiekis siekė vidutinį.

Pasak meteorologų, palydoviniai stebėjimai pastaruoju metu rodo nemažą gaisrų aktyvumą Pietryčių Ukrainoje (okupuotose ir pafrontės teritorijose). Dalis gaisrų plinta dėl sprogimų.

"Visos tos kietosios dalelės vėjo buvo pakeltos aukštai į atmosferą ir dabar atkeliavo pas mus į Lietuvą. Negana to, dėl esamų oro sąlygų mūsų šalyje bendrą taršos lygį didina ir vietinė tarša – automobiliai, žemės ūkis, statybos, pramonė", – rašoma meteorologų tinklalapyje.

Aplinkosaugininkai paskelbė, kad oro kokybės tyrimų stotys kelias dienas iš eilės fiksavo padidėjusį oro užterštumą kietosiomis dalelėmis Vilniuje, Kaune, Kėdainiuose, Jonavoje, Panevėžyje, o kituose miestuose koncentracijos taip pat augo.

Dar pirmadienį oro užterštumas kietosiomis dalelėmis vienoje stotelėje užfiksuotas ir Klaipėdoje, tačiau trečiadienį šis pavojus atslūgo, kietųjų dalelių kiekis buvo vidutinis.

Vis dėlto besitęsiantys sausi orai ir kaitra nėra palankūs teršalų išsisklaidymui, jie kaupiasi.

"Kai oro kokybė yra prasta ir pavojingų sveikatai kietųjų dalelių koncentracijos aukštos, rekomenduojame vengti aktyviai judėti, sportuoti, dirbti fizinį darbą atvirame ore, reikėtų sutrumpinti ir vaikų buvimo laiką lauke. Žmonėms, turintiems lėtinių, ypač kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių ligų tokiu metu geriau daugiau laiko leisti uždarose, dirbtinai vėdinamose patalpose", – dėstė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Specialistai rekomenduoja per karščius būstus vėdinti anksti ryte ir vėliau vakare, dienos metu esą geriau langus laikyti uždarytus.

"Tiesa, oro tarša pas mus neviršija leistinų normų, bet šiuo atveju turėtume pasisaugoti dėl karščių", – teigė A.Šlepetienė.

Ketvirtadienį paskelbtais Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, labai didelė kietųjų dalelė koncentracija registruojama Kaune, Kėdainiuose, Šiauliuose, didelė – Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Akmenėje, Jonavoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi

Chi portretas
Pamąstykime garsiai, kuo dar galime įbauginti pasyviąją liaudį..

Ar ne gėda?

Ar ne gėda? portretas
Oficialūs Nacionalinio sveikatos centro pranešimai kitokie. Ir žemėlapiai užterštumo yra su duomenimis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių