Quantcast

Lietuvoje karaliaujanti „Ikea“ žengs į jūrą

Europoje didžiulį prekybos tinklą turinti švedų "Ikea" grupė planuoja įgyvendinti vėjo jėgainių statybos projektus Baltijos jūroje.

Jūros jėgainės Švedijoje

Į Baltijos jūros vėjo jėgainių rinką "Ikea" žengė per dukterinę įmonę OX2.

Šio mėnesio pradžioje OX2 pardavė 49 proc. Švedijos jūroje planuojamų statyti vėjo jėgainių parkų projekto akcijų. Jas įsigijo Švedijos bendrovė "Ingka Investments".

Projektas apima tris vėjo jėgainių parkus Švedijos zonoje. Tai yra 1,7 gigavatų (GW) parkas "Galatea-Galene", 1,8 GW parkas "Triton" ir 5,5 GW parkas "Aurora". Tokiam OX2 sandoriui jau yra pritarusi ir Švedijos konkurencijos taryba.

Pirmųjų dviejų parkų jau sutvarkyti visi statybos dokumentai, o "Auroros" parkas tebėra pradiniame jo formavimo taške.

Pranešama, kad OX2 gavo apie 630 mln. Švedijos kronų (apie 58 mln. eurų). Šiuos pinigus ji planuoja panaudoti įdėdama į jūros vėjo jėgainių parkų statybą kaip savo įnašo dalį.

Į Baltijos jūros vėjo jėgainių rinką "Ikea" žengė per dukterinę įmonę OX2.

Įžengė į Lietuvos rinką

Projektas gali būti įdomus ir Lietuvai. Turėdama tiesioginę jūros jungtį su Švedija ji ateityje gali pirkti elektros energiją, kurią pagamins OX2 įgyto projekto dalies parkai. Projektas bent Švedijos masteliais iš tiesų reikšmingas, nes jo ateities elektros energijos gamybos potencialas tenkins apie 25 proc. Švedijos elektros energijos suvartojimo rinkos, kuri įvertinta pagal 2021 m. statistiką.

OX2 būstinė yra Stokholme, joje dirba apie 300 žmonių. Ji yra žinoma ir Lietuvoje. OX2 šalia Mažeikių nuo 2017 m. kovo valdo 19 vėjo turbinų, kurių bendra galia 45 megavatai, parką.

Procesas: daug Lietuvoje "Ikea" perkamos produkcijos iškeliauja per Klaipėdos uostą. V. Matučio nuotr.

Be Lietuvos ir Švedijos, OX2 dar veikia devyniose pasaulio energetikos rinkose – Norvegijoje, Suomijoje, Estijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Graikijoje.

OX2 stato sausumoje ir jūroje vėjo jėgainių ir saulės baterijų parkus, vykdo jų pirkimo-pardavimo sandorius. Ji taip pat vysto kitus atsinaujinančios energetikos projektus, kurie susieti su vandeniliu ir energetikos kaupimu.

Lietuvoje yra žinoma ir "Ingka Investments". Per bendrovę "Ingka Investments Lithuania" ji valdo Lietuvoje apie 27 tūkst. hektarų miško.

Duoda darbo Klaipėdos uostui

Už šias dvi švedų bendroves Lietuvoje bene labiau yra žinoma švedų "Ikea". Ji valdo ne tik Lietuvoje, taip pat ir Klaipėdoje įsteigtas "Ikea" parduotuves.

"Ikea" yra viena iš svarbiausių Lietuvos baldų gamintojų produkcijos pirkėjų. Lietuvoje pagaminti jos baldai, furnitūra, interjero detalės ir kita namams skirta produkcija per Klaipėdos uostą keliauja į daugelį Europos šalių.

Vakarų Lietuvoje pagrindinės "Ikea" baldų kaupimo vietos yra SBA koncerno, "Klaipėdos medienos" ir kiti logistikos sandėliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Švedas

Švedas portretas
Recesija visur, palūkanos kyla, statybos krenta- baldu niekam nebereikia. Persimete ant vejo jegainiu, keista kad ne ant elekromobilių.

nuomonė

nuomonė portretas
bankai - švedų, elektra iš Švedijos, miškai - beveik švedų, dabar - jūra...

ta ikea

ta ikea portretas
nesugeba suprojektuoti virtuves baldu, uzsakymo jau laukiu 5 menesi .....
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių