Quantcast

Lietuvoje daugėja Minsko teismų ieškinių

Sutapimas ar ne, bet, aštrėjant Lietuvos ir Baltarusijos santykiams, mūsų teismuose padaugėjo bylų, kur baltarusiai nori gauti pinigų.

Nori dolerių, eurų ir rublių

Lietuvos apeliacinis teismas šiemet sausio 13 d. leido Baltarusijos transporto ir ekspedijavimo unitarinei įmonei „Belinertrans - Transporto ir logistikos centras“ iš Klaipėdoje esančios logistikos bendrovės "Baltijos logistikos grupė" išsiieškoti nemažą pinigų sumą.

Baltarusijos Minsko miesto ekonominis teismas praėjusių metų balandį priteisė, kad "Baltijos logistikos grupė" turi sumokėti per 13 tūkst. JAV dolerių, per 96 tūkst. eurų ir per 1,2 mln. Rusijos rublių. Taip pat per 3 tūkst. JAV dolerių, 29 tūkst. eurų ir 300 tūkst. rublių delspinigių bei per 8 tūkst. Baltarusijos rublių šios valstybės rinkliavą po pralaimėto teismo proceso.

Baltarusija ateityje gali pasinaudoti teisinės pagalbos su Lietuva sutartimi, kad išsireikalautų pinigų tiek iš Lietuvos verslo, tiek ir iš valstybės institucijų.

Kadangi Lietuva ir Baltarusija yra pasirašiusios sutartį dėl teisinės pagalbos ir civilinių santykių civilinėse, šeimos ir baudžiamosiose bylose, Lietuvos teismai priima ir nagrinėja įsiteisėjusias Baltarusijos teismų bylas ir vykdo išieškojimą pagal jas. Niuansas dar ir toks, kad Lietuvos teismai neanalizuoja kitos šalies teismų teisingumo, tik sprendžia, ar teismo sprendimas yra įsiteisėjęs.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas dar nėra galutinis, jis gali būti skundžiamas ir Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Praktika yra tokia, kad jei Lietuvoje priimtas sprendimas vykdyti kitos šalies teismo nuosprendį, jį pakeisti yra sunku, nes tai reiškia, kad visos tarptautinės procedūros yra įvykdytos.

Pagailėjo pinigų advokatams

Lietuvos teismuose šiuo metu nagrinėjamas ir kitas skolos išieškojimo atvejis. Privatus asmuo iš Lietuvos transporto ir logistikos bendrovės "Transporto Marisa" prašo priteisti 740 Baltarusijos rublių (256,04 euro). Jis šių pinigų prašo kaip išlaidų, kurias patyrė bylinėdamasis Baltarusijos teisme.

Palankų sprendimą Baltarusijos piliečio naudai pernai kovą priėmė Minsko miesto Frunzės rajono teismas.

Lietuvos teisinė sistema Baltarusijos piliečio prašymo priteisti skolą iš Lietuvos bendrovės nepriėmė. Jis buvo pateiktas netinkamai. Įprastai prašymą dėl skolos pateikia sprendimą priėmę kitos valstybės teismai.

Šiuo atveju prašymą pateikė pats Baltarusijos pilietis. Tą jis padarė netinkamai, nes nesinaudojo Lietuvos advokatų pagalba. Galbūt baltarusiai galvoja, kad teisingumo Lietuvoje lengvai nepasieks, todėl stengiasi neleisti pinigų itin brangioms advokatų paslaugoms.

Pateikęs prašymą dėl skolos jis nenurodė, kokiu adresu Lietuvoje jam turi būti siunčiami pranešimai. Tai yra tarsi ir formalumas, tačiau Teisinės pagalbos sutartyje tarp Lietuvos ir Baltarusijos numatytos ir tokios smulkmenos.

Todėl 2022 m. sausio 11 d. to paties Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu Baltarusijos piliečio pareiškimas laikomas nepaduotu.

Galės naudotis teisine sutartimi

Po kurio laiko bylų prieš Lietuvos verslą ar Lietuvos valstybę iš Baltarusijos gali dar padaugėti. Tai gali būti susiję su planuojamu nutraukti baltarusiškų krovinių eksportu arba netgi ir importu per Klaipėdos uostą.

Pagal Jungtinių Tautų jūrų teisės konvenciją, Lietuva turi padėti toms šalims, kurios neturi priėjimo prie jūros. Baltarusija kaip tik ir yra tokia valstybė.

Jei Lietuva nutrauktų baltarusiškų trąšų ir kitų krovinių gabenimą Lietuvos geležinkeliais į Klaipėdos uostą, baltarusiai gali kreiptis į tarptautines organizacijas ir netgi teismus. Galbūt jie tai ir rengiasi daryti, nes vos tik Lietuva paskelbė, kad nebeveš baltarusiškų trąšų, Baltarusijoje atsirado bent kelios įmonės, kurios pasisiūlė trąšas per Lietuvą atvežti į Klaipėdos uostą.

Kas gali paneigti, kad Baltarusija ateityje nesinaudos teisinės pagalbos su Lietuva sutartimi, kad išsireikalautų pinigų tiek iš Lietuvos verslo, tiek ir iš valstybės institucijų. Baltarusijoje gali atsirasti kokia nors įmonė, net ir valstybinė, kuri per Minsko miesto ekonominį teismą iš Lietuvos subjektų ar institucijų prisiteis milijoninius ieškinius. Kitas žingsnis – ji legaliai, per savo teismus, pasinaudojusi Lietuvos ir Baltarusijos teisine sutartimi, lengvai galės išsiieškoti tas sumas, ir padėti privalės pati Lietuvos teisinė sistema.


Šiame straipsnyje: teismasteismo ieškinysMinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
> Jonas. Lupena jūs Jonai ir baudos bus milžiniškos, gaila, bet jas mokės ne šizofrenikai politikai, o piliečiai.

Jonas

Jonas portretas
Kokias baudas tai teroristinei valstybei mokėti?, kai sodinami europos sąjungos lėktuvai ir grobiami žmonės, vagonai su cigaretėmis kurios kenkia Lietuvos biudžetui. Kokios gali tęstis su ja sutartys?

fuckta

fuckta portretas
JEIGU RUNKELIAI TYLI ,VADINASI VISKAS OK-ey
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių