Quantcast

Lenkija ragina Britaniją kovoti su ksenofobija

  • Teksto dydis:

Lenkija šeštadienį paragino Didžiąją Britaniją apsaugoti gyventojus nuo ksenofobijos, kai britų policija, tirianti vieno lenko nužudymą, nustatė, kad jis galėjo tapti neapykantos nusikaltimo auka.

„Norime, kad Britanijos vyriausybė ir pareigūnai, atsakingi už britų ir europiečių, taip pat ir lenkų, saugumą, užkirstų kelią ksenofobiškiems nusikaltimams, su kuriais susidūrėme pastaruoju metu“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis) Varšuvoje per derybas su britų užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu).

Policija įtaria šešis paauglius praėjusį šeštadienį mirtinai sumušus Britanijoje gyvenantį 40-metį fabriko darbininką Areką Jozwiką (Areką Jozviką). Tyrėjai teigė, kad kelia ir neapykantos nusikaltimo versiją.

Jungtinė Karalystė per birželio 23-osios referendumą nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, o prieš jį ir po jo Britanijoje pagausėjo ksenofobiškų atakų. Pavyzdžiui, vyriausybės pasmerkė incidentą, kai lenkų kultūros centras Londone buvo ištepliotas grafičiais.

„Visi sutariame, kad mūsų visuomenėje visiškai nėra vietos ksenofobijai“, – sakė B.Johnsonas, vienas pagrindinių Britanijos pasitraukimo iš ES („Brexit“) agitatorių.

Dauguma pasisakiusių už Britanijos išėjimą iš ES siūlo uždaryti šalies sienas ir neįsileisti jokių europiečių imigrantų.

Nacionalinės policijos vadovų tarybos duomenimis, šalyje nuo birželio 16 iki 30 dienos policija gavo per 3 000 pranešimų apie nusikaltimus – 42 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Nuo 2004 metų, kai Lenkija įstojo į ES, maždaug 800 tūkst. lenkų emigravo į Britaniją ir jie greitai tapo viena didžiausių ten gyvenančių etninių mažumų.

„Lenkų indėlis mūsų visuomenei ir kultūrai, ir, be abejo, mūsų ekonomikai yra tikrai milžiniškas“, – pridūrė B.Johnsonas

W.Waszczykowskis teigė, kad „didelis Britanijoje gyvenančių lenkų skaičius įpareigoja mus bendradarbiauti“.

Britanija privalės užtikrinti ES galiojančią judėjimo laisvę, kol oficialiai paliks Bendriją.

„Jungtinė Karalystė gal ir palieka ES, bet nepalieka Europos“, – sakė B.Johnsonas.

Jis pridūrė tikįs, kad nepaisant Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES „santykiai tarp Lenkijos ir Britanijos iš gerų taps puikiais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kop

kop portretas
o kodel dazniausiai nukencia lenkai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių