Quantcast

Leido bylinėtis su Rusijos laivybos kompanija

Klaipėdoje atsiranda vis daugiau bendrovių, kurioms skolinga Rusijos Murmansko laivininkystės kompanija.

Skola liko už variklį

Lietuvos apeliacinis teismas leido jūrinių variklių ir jūrinės įrangos remonto bendrovei „DVR paslaugos“ bylinėtis su Murmansko laivininkystės kompanija dėl žalos atlyginimo.

Ši kompanija, kurios laivas „Ivan Lopatin“ buvo areštuotas Klaipėdoje, liko skolinga ne tik jai, bet ir dar daliai Klaipėdos bendrovių. Kai kurioms jų skolas pavyko atgauti, kai minėtas Rusijos bendrovės laivas buvo parduotas per varžytines.

Bendrovė „DVR paslaugos“ Murmansko laivininkystės kompanijos laivui „Michail Kutuzov“ buvo suteikusi pagalbinį variklį. Per teismą bendrovė bandė prisiteisti už jį nesumokėtą 55 tūkst. 575 eurų sumą su palūkanomis.

Ieškinį nurodyta priimti

Klaipėdos apygardos teismas atsisakė priimti šį ieškinį, nes jis esantis neteismingas šiam teismui. Ji nurodė Klaipėdos bendrovei kreiptis į Rusijos teismus, nes Murmansko laivininkystės kompanija esanti registruota Rusijoje ir neturinti jokios atstovybės ar filialo Lietuvoje.

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad Klaipėdos apygardos teismas privalėjo priimti ieškinį vien jau tam, kad išsiaiškintų, ar sutartyje tarp ūkio subjektų yra numatyta arbitražinio bylinėjimosi sąlyga.

To nebuvo padaryta, todėl Klaipėdos apygardos teismui nurodyta „DVR paslaugos“ ieškinį nagrinėti iš naujo. Teismas bent jau privalėtų sudaryti galimybes besiginčijančioms šalims pateikti savo pozicijas dėl ginčo nagrinėjimo arbitraže.

Bylų atsiranda vis daugiau

Į panašią situaciją ginčijantis su Murmansko laivininkystės kompanija pakliuvo ir Klaipėdos rajone registruota tepalų ir alyvų prekybos bendrovė „Litiksa“.

Jai už paslaugas liko skolinga ta pati Murmansko laivininkystės kompanija. Klaipėdos teismas jos ieškinio taip pat nepriėmė, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas lapkričio 14 d. nutartimi nurodė jį nagrinėti iš esmės.

Murmansko laivininkystės kompanija šiuo metu yra viena iš „populiariausių“ atsakovių Lietuvos teismuose. Dėl jos skolų į teismus kreipiasi nemažai užsienio bendrovių. Įrodžiusios savo skolų teisėtumą Londono arbitraže jos viliasi, kad pavyks atgauti skolas iš pinigų, kurie Lietuvoje buvo gauti už 5 mln. eurų pardavus laivą „Ivan Lopatin“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Ar užteks visiems pinigų iš to parduoto laivo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių