Quantcast

Latvių netenkina Klaipėdos dujų terminalas

Latviai mano, kad jų šalies dujų pirkėjai yra ignoruojami Klaipėdos SGD terminale ir stumiami iš rinkos.

Iškreipiama konkurencija

Konfliktinė situacija kilo tarp Lietuvos valstybės ir Latvijos prekybos ir pramonės rūmų (LCCI – Latvian Chamber of Commerce and Industry). Jo priežastis – "Klaipėdos naftos" suskystintų gamtinių dujų (SGD) naudojimosi taisyklių pakeitimas.

Latvijos pramonininkų nuomone, jos sudarys nepalankias sąlygas šios šalies verslo kompanijoms naudotis Klaipėdos SGD terminalo paslaugomis. Latvių teigimu, minėtos taisyklės iškreipia konkurenciją, pašalins iš rinkos daugelį terminalo naudotojų.

Manoma, kad jos neatitinka konkurencijos principų, nes numato, kad terminale yra pageidaujamas tik tas klientas, kuris turi SGD terminalo išdujinimo pajėgumą ir juo naudojasi bent trejus metus.

Kita sąlyga, kad klientas privalo turėti bent tris konvencinio dydžio SGD krovinio įsigijimo sutartis per pastaruosius trejus veiklos metus. Numatyti ir kiti kriterijai, kurie pagrįstų kliento patirtį didelės apimties SGD rinkos veikloje.

Paprasčiau tariant, taisyklės užkerta kelią ateiti į dujų rinką naujokams.

Trejų metų sąlyga

Latvijos prekybos ir pramonės rūmų prašymą dėl galimai pažeidžiamų konkurencijos principų analizavo Lietuvos konkurencijos taryba.

Pernelyg aukšti patirties reikalavimai konkurencijos požiūriu sukuria ydingą situaciją.

Jos narė Medeina Augustinavičienė teigė, kad konkurencijos požiūriu SGD taisyklių reikalavimas dėl 3 metų veiklos SGD rinkoje, kuris susietas su konvencinio dydžio krovinio įsigijimu, gali nepagrįstai riboti ūkio subjektų galimybes vykdyti ūkinę veiklą.

Ji pasiūlė ūkio subjektų patirtį apibrėžti ne visais galimais, o tik būtinais kriterijais, nes pernelyg aukšti patirties reikalavimai konkurencijos požiūriu sukuria ydingą situaciją.

Konkurencijos įstatyme yra aiškiai numatyta, kad viešojo administravimo subjektams draudžiama priimti sprendimus, kurie kam nors teikia privilegijas arba diskriminuoja atskirus ūkio subjektus ar jų grupes.

Numatyta ir išimtis, kad privilegijų ar diskriminavimo punkto galima ir nesilaikyti, jei neįmanoma išvengti skirtingų konkurencijos sąlygų vykdant įstatymų reikalavimus.

Dėl tos priežasties Lietuvos konkurencijos taryba nesiėmė pateikti aiškaus atsakymo, pasiūlė atlikti nuodugnesnį vertinimą.

Ant pažeidimo ribos

Panašios išimtys dažniausiai taikomos tais atvejais, kai jie susiję su valstybės interesais arba, kitaip tariant, kai vadovaujamasi liaudiška išmintimi, kad "varnas varnui akies nekerta".

Po Rusijos sukelto karo Ukrainoje Europos dujų rinkoje yra kilęs nemažas ažiotažas. Siekiant nebepirkti dujų iš Rusijos, šalys jomis stengiasi apsirūpinti jūros keliu per SGD terminalus. Tokių terminalų pajėgumo neužtenka, todėl prie dujų terminalų pajėgumo susidaro klientų "grūstys". Kai mažesniems klientams uždaromos durys, jie pradeda ieškoti teisybės.

Iš šalies žvelgiant yra susidariusi keista situacija. Pasirodo, kai yra klientų perteklius, jiems atbaidyti galima naudoti ant konkurencijos principų pažeidimo ribos laviruojančias taisykles.

Įprastomis sąlygomis toks klientų atbaidymas taikant biurokratines priemones – taisykles būtų nesuprantamas. Ukrainoje vykstantis karas, sankcijos Rusijai ir daugelio Europos valstybių nenoras su ja turėti kokių nors verslo ryšių, yra neįprastos sąlygos.

Kitas klausimas: kiek pakeitimas naudingas Lietuvai ir Klaipėdos SGD terminalui? Valstybės institucijų siūlomos taisyklės, kurios laviruoja ant konkurencijos pažeidimo ribos, greičiausiai paskatins Latviją, kaip tai žada daryti Estija, statyti savo SGD terminalą. Kita vertus, Klaipėdos SGD terminalas ir buvo statomas aprūpinti dujomis tik Lietuvą. Dabar susidarė tokia situacija, kad šio terminalo pajėgumą naudoja ne tik Lietuva, bet ir Lenkijos, Estijos, taip pat ir Latvijos SGD dujų importuotojai.

Šiuo metu "Klaipėdos naftos" suskystintų gamtinių dujų (SGD) naudojimo taisykles, kurios sudaro per 200 puslapių, jau rengiasi tvirtinti Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.


Komentaras

Orinta Barkauskaitė, „Klaipėdos nafta“ komunikacijos vadovė

Lietuva ir Latvija yra sudariusios tarpvalstybinį solidarumo susitarimą. Jis atsispindi ir patvirtintose SGD terminalo taisyklėse. Į viešą posėdį dėl taisyklių buvo kviečiami visi rinkos dalyviai. Pastabų ir komentarų jie nepateikė. Patirties reikalavimas taisyklėse numatytas tik užsisakius ilgalaikį pajėgumą 10 metų. Patirties reikalavimas netaikomas užsakant metinį ar neatidėliotinos rinkos (spot) pajėgumą. Kiekvienas SGD terminalo naudotojas yra atsakingas ne tik už dujų tiekimą savo reikmėms, bet ir už visą regioną. SGD terminalo taisyklėse yra numatytas dujų skolinimo mechanizmas kitiems terminalo naudotojams. Tam, kad nekiltų grėsmė nepertraukiamam dujų tiekimui į Lietuvą, patirties reikalavimas yra strateginės reikšmės klausimas užsakant ilgalaikį pajėgumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lol

lol portretas
duju visad bus tik kaina kokia tuo labjau achema ir lifosa puse viso duju kiekio suvartodavo dabar kiek zinau laikinai sustabde veikla kol neatpigs 3 kartus dujos neapsimoka gaminti trasu tai lietuvos vartotojam uzteks pilnai

lol

lol portretas
kai lietuva ragino latvija estija susimesti kad statom bendrai terminala susimetam pasidalinam akcijas tai ne nenorejo mestis atsisake ir lietuva turejo sau moketi pilna kaina dabar jie jau nuskliausti vaidina kad mat lietuva ziuri savo interesu o ne latviu ir keicia vidines taisykles kano terminalas tas ir dikuoja salygas

Kubilius

Kubilius portretas
Jeigu latviai nepatenkinti, tai mes galim ,, suorganizuoti,, dujų terminalą. Už ji nereiks mokėti-dykai. Mes jau tai padarėm Lietuvoje, nejaugi reiks priminti?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių