Quantcast

Lapkritį uostamiestyje šiluma kainuos 23,3 proc. pigiau nei pernai

  • Teksto dydis:

Klaipėdiečiams centralizuotą šilumą tiekianti AB „Klaipėdos energija“ suskaičiavo lapkričio šilumos kainą. Ji kone ketvirtadaliu (23,3 proc.) pigesnė nei prieš metus ir bendrovės klientams kainuos 6,59 cento už kilovatvalandę (be PVM).

Didžiausią įtaką kainos mažėjimui turėjo atpigęs kuras. Skaičiuojama, jog per metus gamtinių dujų kaina mažėjo 60 proc., o pagrindinis „Klaipėdos energijos“ kuras – biokuras – atpigo virš 35 proc.

Mažiausiai per metus pigo superkama šiluma – 29 proc.

„Šilumą Klaipėdoje gaminame ne tik mes, bet ir penki nepriklausomi šilumos gamintojai, iš kurių aukciono būdu superkame šilumą ir patiekiame savo klientams. Jei jų šiluma brangesnė, tai turi įtakos ir mūsų klientų sąskaitoms“, – aiškino Rolandas Baltuonis, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Jeigu lygintume su spalio mėnesiu, Klaipėdoje nepriklausomi šilumos gamintojai miestui parduodamą šilumą lapkritį pabrangino vidutiniškai 20 proc. Bet ši tendencija Klaipėdos energetikų nestebina.

Biokuro katilai. KRATC nuotr.

„Analizuojant kasmetinę kainų dinamiką akivaizdu, kad šildymo sezono pradžioje ir kuras, ir nepriklausomų šilumos gamintojų parduodama šiluma būna pigesnė, o žiemą pasiekiamas kainų pikas. Pavasarį sumažėja paklausa ir kainos vėl ima kristi“, – įžvalgomis dalinosi R. Baltuonis.

Vadovas priminė, jog pernai Europa gyveno energetinės krizės sąlygomis, kai kuras brango šimtais procentų. Todėl ir šiluma bendrovės klientams buvo pabrangusi iki rekordinių skaičių. Šiemet specialistai tokių svyravimų neprognozuoja – energetikai apsirūpino žiemai būtinais kuro rezervais ir prognozuojamas pakankamai stabilus sezonas.

„Kuro kaina turi lemiamą įtaką bendrovės parduodamai šilumos kainai. Galiu patikinti, kad bendrovės pastovio-sios sąnaudos nesikeitė, ir jei pasaulyje neįvyks kas nors netikėto, kas lemtų kuro brangimą, šis šildymo sezonas turėtų būti gerokai pigesnis nei pernykštis, ką jau įrodė spalio ir lapkričio mėnesiai“, – argumentavo AB „Klaipėdos energija“ vadovas.

Šiuo metu, kol vyrauja teigiama lauko temperatūra, AB „Klaipėdos energija“ šilumą gamina iš biokuro. Tik orams labiau atvėsus, kai miestui nebeužtenka nepriklausomų šilumos gamintojų parduodamos ir bendro-vės biokuro katilų gaminamos šilumos, uostamiestyje įjungiami gamtines dujas deginantys katilai. Įprastai ši situacija susiklosto žiemą. AB „Klaipėdos energija“ šilumos gamybai per metus sunaudoja apie 85 proc. biokuro ir 15 proc. gamtinių dujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kl

Kl portretas
Žadėjo 40% ...sezono gale bus 10% na....

Atsimenanti

Atsimenanti portretas
..o kažkada suomiai Klaipėdos savivaldybės posėdžių salėje garsiai žadėjo kad jeigu bus Fortumas tai šiluma mūsų miestui kainuos 0.13cnt. Litais! :) Galiu paliūdyt nes buvau tame miesto gyventojų ir įmonės viršūnių susitikime

Anonimas

Anonimas portretas
Kad dar neijungtas name sildymas,kazkas nespeja remontu atlikti laiku keician radiatorius ir sildymo vamdzyna
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių