Quantcast

Kvartalinė renovacija Švenčionių savivaldybėje įsibėgėja

  • Teksto dydis:

Šiuo metu visoje Lietuvoje kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos apima 117 kvartalų, o vieną iš geriausių kvartalinės renovacijos praktikų demonstruoja Švenčionių savivaldybė. Ji kvartalinės renovacijos projektus pasirengė 2017 m. ir dabar čia jau atnaujinami 3 kvartalai: Švenčionėliuose, Švenčionyse ir Pabradėje.

„Šiuo metu savivaldybės rajone iš viso turime 39 renovuotus daugiabučius ir nors dar vykdome pavienių daugiabučių modernizaciją, kvartalinė renovacija įgauna vis didesnį pagreitį. Paskutinio kvietimo renovuoti daugiabučius metu gavome finansavimą 9 namams, iš kurių net 6 priklauso atnaujinamiems kvartalams“, – teigia Jovita Rudėnienė, Švenčionių rajono savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialistė.

Didina bendruomenės įsitraukimą

Kompleksinės renovacijos procesas įtraukia gyventojus, skatina ieškoti kompromisų, bendrų sprendimo būdų. Anot pašnekovės, namo atnaujinimas padeda suvienyti gyventojus, dažnai ir po renovacijos gyventojai išlieka stipria bendruomene ir aktyviai prisideda prie tolesnio gyvenimo kokybės gerinimo savo aplinkoje.

„Atnaujinta jaukesnė aplinka skatina žmones daugiau laiko praleisti ne namuose, o greta jų – kiemuose, žaidimų aikštelėse, sutvarkytose alėjose ir sporto aikštynuose. Tai ypač pastebima ten, kur įgyvendinama kvartalinė renovacija ir daug dėmesio skiriama aplinkos tvarkymui. Anksčiau šios erdvės būdavo tuščios, žmonės išvažiuodavo laisvalaikio leisti kitur, o po renovacijos situacija keičiasi“, – teigia J.Rudėnienė.

Svarbiausia – darbų eiliškumas

Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog, įgyvendinant kompleksinę renovaciją, ypač svarbu laikytis darbų eiliškumo. Švenčionyse kvartalinė renovacija buvo pradėta nuo požeminių darbų – šilumos tiekimo tinklų, likusių nerenovuotų magistralinių vamzdynų bei kvartalinių trasų ruožų modernizacijos.

Tikslingas darbų planavimas padeda išvengti tokių situacijų, kai nauji šaligatviai turi būti išardomi dėl atsinaujinusio poreikio keisti vamzdynus. Taip pat tuo pačiu metu, be kvartalinės renovacijos įgyvendinimo priemonių, vyksta ir kiti projektai – įrengtos požeminės konteinerinės aikštelės, kuriose sumontuoti šiuolaikiški konteineriai.

Siekiama didinti energinį efektyvumą 

Remiantis kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa, reikia pasiekti ne mažesnį nei 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymą ir realizuoti daugiau nei dvi energinį efektyvumą didinančias priemones. Dėl šio reikalavimo yra būtina iš anksto apskaičiuoti kvartalo sunaudojamą energijos kiekį bei planuojamus sutaupymus.

Tokiu atveju nepakanka renovuoti tik viešuosius pastatus ar daugiabučius, rekomenduojama modernizuoti šilumos tiekimo tinklus, pakeisti neefektyvų gatvių apšvietimą.

J.Rudėnienė atkreipia dėmesį, kad Švenčionių savivaldybė taip pat aktyviai ieško finansavimo galimybių kvartalinės renovacijos projektams įgyvendinti, o dalis darbų yra finansuojama iš pačios savivaldybės biudžeto lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
va tai BUS NESAMONIU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių