Quantcast

Kur dingsta „Neptūno“ milijonai?

Banko sąskaitoje – du eurai ir beveik milijonas eurų skolos. Su tokiu "kraičiu" Klaipėdos krepšinio klubo "Neptūnas" dalininkai norėtų dovanoti miestui dalį šio klubo akcijų. Vis dėlto politikams pateiktos įstaigos finansinės ataskaitos sukėlė daugiau klausimų, nei buvo iki šiol.

Dalininkai griebiasi šiaudo

Klubo vadovas Sigitas Ambrazevičius daugiau nei prieš mėnesį raštu kreipėsi į Klaipėdos valdžią, prašydamas dar kartą svarstyti klausimą "dėl Klaipėdos miesto savivaldybės dalininko tapimu viešosios įstaigos "Neptūno krepšinio klubas" ir perimti kontrolinį paketą".

Tokiu būdu esą būtų išsaugotas ilgametes tradicijas puoselėjantis klubas bei veikianti krepšinio piramidė, kuri vienija aukšto sportinio meistriškumo krepšinio komandas ir krepšinio mokyklas Klaipėdoje.

Dabartiniai dalininkai neišgali skirti klubui paramos, tad gali tekti skelbti bankroto procedūrą.

Viešąją įstaigą "Neptūno krepšinio klubas" valdo aštuoni dalininkai, kurie beveik visi susidūrė su sunkumais savo valdomuose versluose.

Registrų centro duomenimis, "Neptūno" krepšinio klubo dalininkai šiuo metu yra Tomas Daugėla, Marius Girčys, Vidas Augaitis, bendrovė "Rietuva", Vytautas Lygnugaris, Alvydas Vaičiūnas, S.Ambrazevičius, Vidmantas Dambrauskas ir Arūnas Tuma. Pastarieji du yra Klaipėdos tarybos nariai.

Klaipėdos savivaldybės administracija savo ruožtu siūlė priimti sprendimą dėl įstaigos dalininkų kapitalo dalies, kuri nebūtų kontrolinė.

Tokį siūlymą šį mėnesį planuojama pateikti miesto tarybai, kuri turės nuspręsti dėl įstaigos dalininkų kapitalo 1/20 dalies perėmimo arba 9/20 dalininkų kapitalo dalių perėmimo, bet ne kontrolinio paketo.

Prieš svarstant klausimą taryboje šį mėnesį, jis pristatomas komitetuose jau antrą savaitę iš eilės.

Mes jokių paslapčių neturime. Į visus klausimus atsakysime.

Ataskaita su minuso ženklu

Praeitą kartą pasigesta klubo kreditorių ir debitorių sąrašo.

Tačiau ir pateikus finansinę klubo ataskaitą, klausimų politikams nesumažėjo.

Krepšinio klubo įsiskolinimai siekia beveik milijoną eurų.

Miestas "Neptūno" reikmėms kasmet skiria apie 900 tūkst. eurų, tai sudaro iki 70 proc. viso metinio klubo biudžeto.

Pagal pateiktą klubo finansinę ataskaitą, matyti, kad 2021 07 01 – 2022 06 30 laikotarpiu klubo pajamos buvo 2,93 mln. eurų (pusė milijono eurų daugiau nei prieš tai buvusį sezoną), o klubo sąnaudos siekė 1,88 mln. eurų.

Eilutėje "veiklos rezultatas" įrašyta minus 800 tūkst. eurų, mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai siekia 816 tūkst. eurų.

Eilutėje "nuosavas kapitalas" pažymėta "minus 993 905 eurai", "sukauptas veiklos rezultatas" įrašyta – "minus 1 017 905 eurai", o "mokėtinos sumos ir įsipareigojimai" – "1 023 327 eurai".

Klubo banko sąskaitoje yra 2 eurai, o kasoje – 66.

Dokumentuose nurodoma, kad per ataskaitinį laikotarpį gauta parama pinigais yra 480 tūkst. iš 17 bendrovių, kurių keturios yra Klaipėdos municipalinės įmonės, jos klubui bendrai yra skyrusios 117 tūkst. eurų.

Ataskaitoje nurodoma, kad už bilietus ir abonementų pardavimą finansiniais metais yra gauta 13,4 tūkst. eurų (praeitais finansiniais metais ši suma siekė 136 tūkst. eurų).

Ataskaitos eilutėje "sąnaudos, susijusios su bilietų platinimu" nurodoma suma – 179 tūkst. eurų.

Ar tai reiškia, kad bilietų pardavimo sąnaudos buvo keliolika kartų didesnės nei suma, gauta už parduotus bilietus?

Pernai birželio 30 d. klube dirbo 6 darbuotojai, iš jų – 3 vadovai.

Darbuotojų išlaikymas klubui per metus kainuoja 128 tūkst. eurų, žaidėjų ir trenerių išlaikymas – 908 tūkst. eurų, sporto patalpų išlaikymas – 14 tūkst. eurų.

Remiantis ataskaitos 13 pastaba, matyti, kad per finansinius metus klubas patyrė 156 tūkst. grynąjį nuostolį ir jo nuosavas kapitalas, 994 tūkst. eurų, yra neigiamas.

Rėmėjų gretos sumenko

Klubo vadovas S.Ambrazevičius pabrėžė, jog nesvarbu, koks bus Klaipėdos politikų sprendimas dėl "Neptūno" klubo dalies akcijų perėmimo, tačiau miestas esą galėtų ir turėtų skirti atstovą komandai, kad žinotų, kuo klubas gyvena.

Kalbėdamas apie tai, kiek neteko įplaukų dėl bilietų į varžybas platinimo, S.Ambrazevičius teigė, kad pirmaisiais pandemijos metais (2020 m.) komanda neteko apie 200 tūkst. eurų, kai iš viso negalėjo pardavinėti bilietų.

Pernai negavo apie 60 tūkst. eurų planuotų pajamų, nes negalėjo pardavinėti abonementų, kadangi nežinojo, kaip vyks varžybos.

Pernai buvo 12 įmonių, kurios skyrė 220 tūkst. eurų ir gavo mokestinių lengvatų dėl Nekilnojamojo turto mokesčio – 110 tūkst. eurų.

"Šiais metais, nors dar nėra gauti visi duomenys, savivaldybės Finansų skyrius turi informaciją apie dvi įmones ir jų skirtą 33 tūkst. eurų paramą ("Neptūnui" – A.D.)", – patikslino Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

"Šiais metais yra siekiamybė šitą sumą (220 tūkst. eurų – A.D.) padvigubinti, tik klausimas, kaip pavyks. Metai dar nesibaigė", – pridūrė S.Ambrazevičius.

Iki spalio 1-osios turi būti pateikti potencialių komandos rėmėjų sąrašai.

Informacijos – dar per mažai

Padėkojęs už pateiktas išsamias finansines ataskaitas, Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis jose vis dėlto pasigedo informacijos, kur klubas išleido savivaldybės skirtus pinigus.

"Ir dar vienas klausimas, ar buvo iš tų pinigų grąžinami kreditai arba suteikiamos paskolos klubo dalininkams?" – pasiteiravo A.Kaveckis.

Klubo vadovui S.Ambrazevičiui atsakius neigiamai, A.Kaveckis patikslino klausimą.

"Kaip paaiškinsite tai, kad 775 tūkst. eurų, buvusi skola, birželio 30 d. buvo tik 357 tūkst. eurų? Jūs pasakėte "ne". Tuomet prašyčiau pateikti visą išklotinę, kam buvo panaudoti pinigai, kurie buvo gauti iš miesto. Ir dar vienas klausimas – kur yra visuotinio dalininkų susirinkimo protokolas, kuriame būtų numatyta, kas ir kiek klubo akcijų dalių konkrečiai ketina dovanoti miestui, nes be šito dokumento mes negalime tokio žingsnio žengti", – pabrėžė A.Kaveckis.

Tokio dokumento kol kas nėra, bet jis esą bus pasirašytas.

"Mes jokių paslapčių neturime. Į visus klausimus atsakysime, tiek į visus pinigų judėjimus, tiek ir apie miesto pinigų panaudojimą", – patikino S.Ambrazevičius.

"Suprantu, kad, prisiimdami dovaną, prisiimame ir atsakomybę, todėl reikia labai rimtai į visa tai pažiūrėti", – teigė A.Kaveckis, pasiūlęs klausimą atidėti kitam komiteto posėdžiui.

Tačiau komiteto pirmininko siūlymo kolegos nepalaikė, klausimas dėl miestui dovanojamų krepšinio klubo dalių priėmimo Klaipėdos tarybos posėdyje turėtų būtų svarstomas dar šį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesiog

Tiesiog portretas
Eilini karta jokio konkretumo, paprasykite banko saskaitu visu israsu kur problema???? Pamatysite daug turbut idomiu judejimu! Vadyba apgailetina si sezona su pardavimais su viskuo… pandemijos metu alternatyvu galejo sugalvot kaip visas pasaulis ar net Kauno zalgiris ir pan. Pasakykite kokie pardavimai buvo pries Jus ir kad miestas duodavo zenkliai maziau “naujoji” valdzia:)) Tai pasirodo Neptuno skola buvo milijonas ir yra milijonas ir tokie super verslininkai nesugeba sumazinti jos per 5-6 metus? Kai Rytas per metus penkis ar sesis Milijonus grazino, Lietkabelis berods 400 tukstanciu per metus ir pan… Ir galu gale tuscia arena kam reikalingas sitas klubas? Kokia jus kur kuriat sistema? Is neptuno viskas kas liko pavadinimas ir tai ir tas nera toks jau super mielas Sekmes

Persiladas

Persiladas portretas
Kazys išėjo į Žalgiri, ir visi fanai persirengs žaliai...

Siaip

Siaip portretas
Pagaliau kazkas pradejo dometis sita sutve. Gauna is biudzeto tokius pinigus ir jokios atskaitomybes. Tas veikejas, kur apsimeta savininku is vis kazkoks neaiskus tipas… reikia tuos veikejus uz klubo nustekenima gerai papurtyti
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių