Quantcast

Kur dėti asbesto atliekas?

  • Teksto dydis:

Vasara – pats statybų ir namų renovacijos bumas, o senos statybos būstus, sodo namelius tvarkantys žmonės neretai susiduria su itin pavojinga medžiaga – asbesto atliekomis.

Klaipėdos regione – 3 vietos

Asbestas yra priskiriamas pavojingoms, vėžį sukeliančioms medžiagoms, tad naudoti asbestą bei jo turinčius gaminius uždrausta visose Europos Sąjungos valstybėse. Deja, Lietuvoje dar nemažai liko senų stogų dangų su asbesto priemaišomis, taip pat anksčiau statytų namų apšiltinimui, izoliacijai buvo naudojamos medžiagos su asbestu. Visos jos turi būti surenkamos bei utilizuojamos laikantis griežtų saugumo reikalavimų ir tik specialiose vietose.

Kam leidžiama tvarkyti asbesto atliekas, reglamentuoja LR aplinkos ministerija. Klaipėdos regione asbesto atliekas priimti leidimus turi trys bendrovės: „Toksika“, „Žalvaris“ ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Kiekviena iš šių įmonių  yra nustačiusi savo asbesto priėmimo kainą ir šių atliekų priėmimo tvarką, o regiono gyventojai ar verslo subjektai gali rinktis, kieno paslaugomis naudotis. Pagal viešai skelbiamus įkainius, mažiausia asbesto priėmimo kaina yra KRATC Dumpių regioniniame sąvartyne – 76,66 Eur už toną.

Ypatingi reikalavimai gabenimui

Lietuvoje yra vykdomos asbesto surinkimo programos – keičiantiems senus asbestinius stogus suteikiama finansinė parama. Daugiau informacijos apie tai skelbiama http://www.asbestuine.lt.

Demontuojant asbesto turinčias medžiagas, būtina laikytis ypatingų saugumo priemonių. Smulkios asbesto dulkės gali patekti į žmogaus kvėpavimo takus, tad nosį ir burną dengiančios kaukės, o dar geriau – respiratoriai, yra privaloma. Taip pat rekomenduojama naudoti pirštines ir apsauginius akinius.

Gabenant asbesto atliekas į pasirinktą tvarkymo įmonę dera laikytis šių pagrindinių taisyklių:

– asbesto turinčios atliekos turi būti surinktos atskirai ir nesumaišytos su kitomis atliekomis;

– šiferio lapai gali būti sudėti ant padėklų ir privalo būti apsukti plastikine pakavimo plėvele. Šiferio laužas (smulkus) turi būti supakuotas į sandarią plastikinę tarą (dvigubus plastikinius maišus, didmaišius, statines, konteinerius ar kt.) ir sudėtas ant padėklų (palečių) bei apsuktas plastikine pakavimo plėvele, kad sąvartyne esanti technika galėtų iškrauti krovinį;

– kitos asbesto turinčios atliekos privalo būti supakuotos – apsuktos plėvele (ne mažiau nei 2 sluoksniai) arba sudėtos į sandarią tarą ir sukrautos ant padėklų (palečių). Padėklas su sukrautu asbestu turi būti apsuktas plastikine pakavimo plėvele, kad sąvartyne esanti technika galėtų saugiai iškrauti krovinį.


KRATC asbesto priėmimo aikštelė

Ketvergių g. 2, Dumpių kaimas, Klaipėdos raj.;

Darbo laikas: I–V, 8–15.30;

Tel. (8 46) 21 16 88.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemokamai?

Nemokamai? portretas
Turėtų dar primokėti, kad atvežam tas atliekas, juk darbas ir degalai nemažai kainuoja. Antraip žmonės į mišką veš, nes taip pigiau ir paprasčiau gaunasi. Dar yra variantas vežti į kokias nors sugriuvusias kolūkines fermas, velnias ten sugaudys, kas buvo ir sugriuvo, o kas iš kažkur atvežė.

Petras

Petras portretas
Sumest šalia garažo,prie kaimynų tvoros,tegul jie grožisi!

O

O portretas
Kur dingo kompensacijos už asbesto danga dengtų stogų pakeitimą kita danga?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių