Quantcast

KUL sergančioms COVID-19 gimdyvėms – atskiras skyrius

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) yra vienintelė gydymo įstaiga Vakarų Lietuvoje, teikianti aukšto lygio kvalifikuotą akušerinę pagalbą gimdyvėms ir naujagimiams.

Ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamento specialistai visą laiką, net ir karantino metu, nenutrūkstamai teikė ir teikia paslaugas bei pagalbą nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams, laikantis visų saugumo reikalavimų. Gimdymo skyriuje praėjusiais metais pagimdė beveik 2 500 moterų, 23 iš jų sirgo COVID-19 infekcija. Infekuotumas nustatytas trims naujagimiams. Sergančioms koronavirusu pacientėms ir naujagimiams skirtas atskiras skyrius.

Profesionali pagalba ir rūpestis

COVID-19 teigiamą testą turinčios gimdyvės gimdo atskirose patalpose, į kurias patenkama per atskirą įėjimą, atskiru liftu. Būsimos mamos yra visiškai izoliuotos nuo kitų gimdyvių. Jų priežiūra rūpinasi suburta atskira specialistų komanda.

Gimdymo metu naudojamos reikiamo lygio asmens apsaugos priemonės, o Akušerijos skyriuje dirbantis personalas griežtai laikosi rekomendacijų, kaip elgtis su COVID-19 užsikrėtusiomis pacientėmis.

„Departamente turime aiškią tvarką, kuri leidžia suvaldyti viruso plitimą Akušerijos skyriuose. Atvejų, kad virusas pasklistų ar užsikrėstų personalo darbuotojai, nebuvo. Koronavirusu sergančios nėščiosios ar gimdyvės izoliuojamos, tačiau būtina suprasti, kad jos nepaliekamos vienos. Sergančioms COVID-19 liga taikoma lygiai tokia pati profesionali priežiūra“, – pabrėžė KUL Gimdymo skyriaus gydytoja akušerė-ginekologė Augusta Petrušaitė.

Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje naujagimiams teikiama būtina ir neatidėliotina specializuota pagalba, užtikrinanti gyvybinių funkcijų palaikymą ir tolesnį gydymą. (Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.)

Kiekvieną atvykstančią nėščiąją ar gimdyvę pasitinka didelę profesinę patirtį turinti akušerė, tuo metu dirbanti tik su šia viena paciente. Akušerė visus gydymo veiksmus, gimdymo eigos rezultatus nuotoliniu būdu nuolat derina su budinčiu gydytoju. Prasidėjus vaisiaus išstūmimo laikotarpiui ar kilus bent menkiausiai abejonei dėl gimdyvės, vaisiaus ar naujagimio būklės, iškart iškviečiamas gydytojas akušeris-ginekologas, esant poreikiui, ir gydytojas neonatologas. Jei gimdyvė pageidauja gimdymo nuskausminimo, į izoliacinę palatą pakviečiama anesteziologų komanda.

Nėščiosiomis ir gimdyvėmis rūpinasi patyrusių, profesionalių medikų komanda iš Nėštumo patologijos, Gimdymo bei Pogimdyminio skyrių. Naujagimiams specializuotą pagalbą teikia naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos bei Naujagimių patologijos ir neišnešiotų naujagimių skyrių medikai.

„Būsimas mamas galiu nuraminti, kad baimintis nėra dėl ko. Gimdymo skyriaus darbuotojai į kiekvieną pacientę žvelgia labai atsakingai ir maksimaliai imasi saugumo priemonių. Patekusi į skyrių buvau apgaubta rūpesčiu, gavau atsakymus į visus kilusius klausimus, o mano būklė buvo nuolat stebima“, – patirtimi dalijosi mažiau nei prieš mėnesį KUL Gimdymo skyriuje berniuką pagimdžiusi Lina.

Trims naujagimiams – besimptomis COVID-19

Pandemijos metu patikra dėl COVID-19 infekcijos atliekama kiekvienai gimdyti atvykstančiai moteriai. Per praėjusius metus pagimdė 23 moterys, kurioms buvo nustatytas koronavirusas.

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės A.Petrušaitės, pirmosios pandemijos metu tarp gimdyvių vyravo besimptomiai atvejai, o pastaraisiais mėnesiais vis daugėja lengva forma sergančiųjų: „Kūno temperatūra pasiekia 38 °C, moterys kosėja, sloguoja. Džiugu, kad iki šiol nė vienai gimdyvei gydyti nereikėjo deguonies terapijos. Nėščiosios pagimdė be komplikacijų. Jei mama su naujagimiu jaučiasi gerai, atliekame reikalingus tyrimus ir stengiamės kuo greičiau išrašyti į namus saviizoliacijai. Siekiame, kad moterys nepatirtų papildomo streso būdamos izoliaciniame skyriuje.“

Iš karto po gimdymo COVID-19 testas atliekamas ir kūdikiui. Iki šiol KUL Akušerijos-ginekologijos departamente koronavirusas rastas trims naujagimiams. Mažyliams jokie simptomai nepasireiškė, jie jautėsi gerai ir išrašyti namo. Moteriai sergant koronavirusu, žindymas yra visiškai saugus. Per pieną infekcija nėra perduodama. Sergančiai mamai reikėtų laikytis bendros higienos normų – dėvėti kaukę, plautis rankas, laikytis atstumo, kai nežindo.

Nėščiosioms, kurioms nustatytas teigiamas COVID-19 testas ir joms dar nėra laikas gimdyti, tais atvejais, kai liga yra lengvos formos, rekomenduojama būti namie – stebėti bendrą savo savijautą, matuotis temperatūrą, sekti vaisiaus judesius, vartoti daug skysčių, gydymą derinti su šeimos gydytoju arba nėštumą prižiūrinčiu specialistu. Jei nustatoma vidutinė ir sunki forma, nėščioji siunčiama į KUL Infekcinių ligų skyrių, kuriame, esant poreikiui, konsultuoja akušerijos ir ginekologijos specialistai.

Artimojo dalyvavimo gimdyme tvarka

Šiuo metu gimdyvė, atvykusi į Priėmimo skyrių, yra patikrinama, ar neserga COVID-19 virusu, o tuomet patenka į Gimdymo skyrių. Kiekvienai motinai su kūdikiu skiriama atskira jauki ir šiuolaikiškai įrengta palata.

Vienam gimdyvę lydinčiam asmeniui leidžiama dalyvauti gimdyme ir kartu pabūti 2–3 val. po gimdymo, o tada moteris su naujagimiu perkeliama į pogimdyminę palatą. Vyras ar kitas gimdyvės artimasis, norintis dalyvauti gimdyme, turi būti pasidaręs COVID-19 testą ne vėliau nei prieš 48 val. Jei testas atliktas vėliau nei per 48 val., bet ne vėliau nei prieš 14 dienų, gimdyvės artimajam pakartotinas testas atliekamas Priėmimo skyriuje. Jei tyrimas nebuvo atliktas iš viso arba atliktas vėliau nei prieš 14 dienų, artimasis į gydymo įstaigą nėra įleidžiamas.

Pasak KUL medikų, taikomos priemonės – dėl pacienčių ir naujagimių saugumo: „Dažnai moterys nerimauja, ką reikės daryti, jei pritrūks reikalingų daiktų. Tad norime nuraminti: kasdien nuo 18 iki 19 val. pacientėms galima perduoti siuntinius ar asmeninius daiktus, kuriuos atveš pacientės artimieji.“

Pastaruoju metu vis dažniau susiduriama su atvejais, kai atvyksta nėščiosios, gimdyvės ar jų artimieji, jau persirgę COVID-19 infekcija. Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymais, tokiems asmenims 3 mėnesius nuo ligos pradžios tyrimas dėl COVID-19 infekcijos nėra kartojamas. Idealu, jei pacientės ar jų artimieji atvyksta jau atlikę antikūnų tyrimą.

„Dėkojame visoms pacientėms bei jų artimiesiems, kad pasitiki ir renkasi KUL ligoninės stacionarą. Taip pat norime padrąsinti ir nuraminti būsimas pacientes – mūsų komanda dirba siekdama užtikrinti ne tik kvalifikuotą medicininę pagalbą, bet ir psichologinį komfortą“, – akcentavo KUL Akušerijos-ginekologijos departamento medikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių