Quantcast

Kruizų verslas vėl tampa pandemijos įkaitu

Prasidėję 2022-ieji dėl pandemijos vėl nieko gero nežada labiausiai nuo jos nukentėjusiam kruiziniam verslui.

Atsargumas nepadėjo

2021 m. pabaigoje tūkstančiai keleivių dėl COVID-19 įstrigo prabangiuose kruiziniuose laivuose, daugiausia Karibų jūros regione.

Plintant omikron atmainai paniškai baiminamasi užkrato. Daugelis šalių linkusios neįsileisti kruizinių laivų, jei juose aptinkamas virusas, net jei tai ir nėra omikron atmaina. Ši atmaina kruiziniuose laivuose dar nenustatyta, tačiau baimė yra didžiulė.

Iki šiol pagal tarptautinius susitarimus keleiviai, kuriems nustatydavo virusą, turėdavo izoliuotis. Kiti keleiviai, gavę neigiamą testo atsakymą, galėdavo išlipti į krantą.

Dabar dėl omikron kiekviena šalis vėl ėmė diktuoti savo sąlygas. Ir jos nepalankios kruizų verslui.

Kruizų verslas dėl pandemijos patyrė didžiausių nuostolių – kruizai nevyko dvejus metus.

2021 m. pabaigoje pagaliau buvo leista vykdyti kruizus laikantis ypatingų atsargumo priemonių. Į laivus buvo priimami tik pasiskiepiję keleiviai, buvo nuolat vykdomas papildomas testavimas. Viešuose renginiuose laivuose buvo privaloma dėvėti kaukes

Nepaisant didelių atsargumo priemonių, COVID-19 virusas vis tiek sugebėjo prasiskverbti į laivus.

Tęsiasi: omikron atmaina labiausiai šokdina kruizinės laivybos verslą.

Virusas kruiziniuose laivuose

Baigiantis 2021 m. laivuose aptikus COVID-19 virusą, į uostus nebuvo įleisti mažiausiai penki JAV didelių kruizinės laivybos kompanijų laivai.

Tarp tokių laivų buvo per tūkstantį keleivių ir 870 įgulos narių turėjęs "Holland America Line" laivas "Koningsdam". Jam esant prie Meksikos krantų, virusas buvo patvirtintas 21 įgulos nariui.

Karibų jūroje į Arubos bei Bonero uostą neleista įplaukti "Carnival Cruise Line" laivui "Freedom", kai jame keliems įgulos nariams nustatytas virusas. Neįleistas ir "Royal Caribbean Cruises" laivas "Odyssey of the Seas", kai jame virusas nustatytas 55 keleiviams ir įgulos nariams.

Virusas buvo nustatytas ir 6 091 keleivį ir įgulos narį turėjusio "Royal Caribbean Cruises" laivo "Symphony of the Seas" 48 keleiviams ir įgulos nariams.

Į viruso gniaužtus pateko ir "Carnival Cruise Line" laivas "Carnival Panorama". Jame infekcija nustatyta 69 įgulos nariams. Nepaisant to, kad apsikrėtę buvo tik įgulos nariai, kurie izoliuoti, Meksikos uostuose iš laivo nebuvo leista išlipti nė vienam keleiviui.

Nepaisant didelių atsargumo priemonių, COVID-19 virusas vis tiek sugebėjo prasiskverbti į laivus.

Pokyčiai palietė ir Europą

2021 m. Kalėdų ir Naujųjų metų reisų panika dėl užkrėstų kruizinių laivų keleivių ir įgulų narių persikėlė ir į Europą.

Norvegijoje buvo įvesta papildomų reikalavimų, kurie susiję su omikron atmaina. Dėl jų teko atšaukti Norvegijos "Color Line" keleivinių keltų "Color Magic" ir "Color Fantasy" reisus. Šie laivai plaukiojo iš Norvegijos Oslo į Vokietijos Kylio uostą.

Pačioje Norvegijoje laikinai buvo nutraukta vietinio kelto "Color Viking" veikla.

Dėl omikron atmainos daugelyje Europos šalių buvo sustabdyti ir kalėdiniai bei naujamečiai kruiziniai reisai.

Pandemija: nuo viruso neapsaugojo ir ypatingos kruizinių laivų keleivių saugumo priemonės.

Kyla klausimas, ar dėl omikron ir galimų kitų naujų atmainų laiku prasidės jau dvejus metus beveik nevykę kruizai tiek Baltijos jūroje, tiek Šiaurės jūros regione.

Šiais metais Klaipėdoje tikimasi sulaukti 60 kruizinių laivų. Pirmasis laivas "Hamburg" turėtų pasirodyti balandžio 12 d.

Pirmieji ne itin pavykę bandymai Karibų jūros regione atgaivinti kruizinį verslą nenuteikia optimistiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bacilu isveziotojai , kruizinis laivas tai --

bacilu  isveziotojai , kruizinis laivas tai -- portretas
ligonine ant vandens.....

Anonimas

Anonimas portretas
Are jau išleido įstrigusius keltų keleivius?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių