Quantcast

Kretingoje – gulbiuko gelbėjimo operacija

Gyvūnų globėjams teko kviesti ugniagesių narus dėl Kretingos centre esančioje Akmenos patvankoje įstrigusio gulbiuko. Gelbėtojai tikina, jog paukščių mažyliams grėsmę keliančią vietovę derėtų aptverti, nes jauniklių gelbėjimo operacijos šioje vietoje vyksta kiekvienus metus.

Patvanka kelia grėsmę

Klaipėdos regiono Vakarų Lietuvos gyvūnų globos namų specialistai pranešimą apie į nelaimę patekusį gulbiuką gavo antradienį prieš pietus.

"Kretingoje, Akmenos upės patvankoje, ties Birutės gatve, į pagalbą paukščių jaunikliams važiuojame jau septintus metus. Kasmet gulbės upės viduryje susiformavusioje saloje išperi jauniklių. Čia nuolat gyvena kelios gulbių poros", – pasakojo gyvūnų globos namų specialistė Gintarė Liutkuvienė.

Jei situacijos kartojasi, reikėtų šią vietą aptverti, įrengti kokį nors tinklą, kad paukščių jaunikliai nepatektų ant šios vandens nuošliaužos.

Šioje vietoje upės vanduo krenta 30–40 laipsnių betonine nuošliauža.

"Vanduo krenta apie dviejų metrų ilgio kriokliu. Apačioje yra akmenys. Dažniausiai gulbiukai atplaukia ir užsiropščia ant betoninės patvankos krašto. Čia vaikštinėdami ir žioplinėdami jie labai dažnai nuslysta. Tačiau sudėtingiausia tai, jog nuslydęs žemyn paukštis į viršų nebeužlipa. Dirbu septintus metus ir nėra buvę tokių metų, kad nebūtų tekę gelbėti gulbiukų arba jų rinkti jau nebegyvų iš vandens", – tikino G.Liutkuvienė.

Teko net baidyti

Šį kartą gyvūnų globėjai iš pradžių patys mėgino išgelbėti gulbiuką.

Įsibridę į vandenį gyvūnų globėjai išvydo, kad kiti gulbiukai patraukė į tą pačią grėsmę keliančią vietą.

"Teko juos baidyti, kad visi nesuliptų ant betoninės atbrailos. Kitas darbuotojas mėgino pasiekti gulbiuką, bet įvertinę padėtį nusprendėme kreiptis pagalbos į ugniagesius", – tikino G.Liutkuvienė.

Ugniagesių gelbėtojas, vilkėdamas naro kostiumą, pasiekė nelaimėlį ir ištraukė iš vandens.

"Gulbiuką paleidau kitoje vietoje. Iš karto mikliai prisistatė tėvai. Jis jau buvo paaugęs, pradėjęs plunksnuotis. Tėvai jį atpažino. Nors yra buvę, kai taip mažylis buvo praleidęs užtvankos apačioje ne vieną dieną, tėvai jo nebeatpažino. Patinas mažylį po tokio incidento užkapojo snapu", – šiurpią istoriją prisiminė G.Liutkuvienė.

Sugrįžo į šeimą

Kol žmonės gelbėjo sparnuotį, kiti gulbiuko broliai ir seserys pavojingai žaidė prie atbrailos.

"Jei situacijos kartojasi, reikėtų šią vietą aptverti, įrengti kokį nors tinklą, kad paukščių jaunikliai nepatektų ant šios vandens nuošliaužos. Vanduo krenta iš aukštai, mažesni paukščiukai gali ir užsimušti į akmenis. Šiuo atveju matėme, kad gulbiukas maitinasi, jis būtų išgyvenęs, nes tokiu metu gulbių jaunikliai jau yra paaugę. Tačiau pastebėjome, kad mama suko ratais, rūpinosi jaunikliu, o jis ją vis šaukė. Reikėjo padėti jam sugrįžti į šeimą", – tikino G.Liutkuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Nu< \\\\\.../////

&gt;Nu&lt;  \\\\\...///// portretas
Nu gaila,kad tavęs gamta 'neatrinko'.

Nu

Nu portretas
Rado ką gelbėt, natūrali atranka ir tiek.

Jooooooooooooooo \\\\\.../////

Jooooooooooooooo   \\\\\...///// portretas
Užtvanka gulbiukams mirtini spąstai.Turėjau sodą prie užtvankos,tai buvo kasdieninis galvos skausmas,pastoviai gelbėjome.Deja ne visi užaugdavo,kaip būdavo gaila.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių