Quantcast

Kreditas – lyg vaiduoklis: vyras paskolų neėmė, tačiau liko skolingas įspūdingą sumą

Klaipėdietis patyrė šoką, kai, sumanęs išsimokėtinai įsigyti skalbimo mašiną, iš pardavėjų išgirdo, kad šie jam jos skolon parduoti negali, nes jis ir taip turįs didelį negrąžintą kreditą. Žinios priblokštas vyras tikino niekada jokių paskolų iš nieko neėmęs. Tačiau skolų išieškotojai mano kitaip.

Smūgis prieš karantiną

Vienišas klaipėdietis Aleksandras (pavardė redakcijai žinoma – A.D.) prieš pat karantiną, kaip pats teigia, pirmą kartą gyvenime sumanė lizingu įsigyti skalbimo mašiną.

Buitinės technikos centre išsirinko norimą daiktą.

Tačiau, kai tik pardavėjas pradėjo tvarkyti dokumentus, paaiškėjo, kad Aleksandrui skalbyklės skolon parduoti vis dėlto negali, nes šis jau ir taip turi didelę paskolą.

"Buvau priblokštas. Net neturėjau ką pasakyti. Tik tai, kad neėmiau jokios paskolos. Todėl dar kartą pareiškiu, ką rašiau ir pareiškime policijai: niekada gyvenime iš niekur neėmiau jokio kredito. Neįsivaizduoju, kaip tai galėjo nutikti", – kalbėjo vyras.

Vadinasi, tą skolą, kuri paimta mano vardu, kažkas kurį laiką vis dėlto dengė. Kas?

Skolą perpirko kita bendrovė

Taigi vos daugiau nei prieš mėnesį dėl taip ir neįsigytos skalbimo mašinos Aleksandras sužinojo, kad prieš beveik dvejus metus, 2018-ųjų gegužę, iš bendrovės "Credit24" jis esą pasiskolino 2 tūkst. eurų.

Juos klaipėdietis turėjo grąžinti iki 2022 m. liepos 19 d., iš viso – beveik 4 tūkst. eurų.

Pagal paskolos sutartį, greitojo kredito palūkanos siekė daugiau nei 39 proc.

"Kiek sugebėjau, pradžioje šitą painiavą bandžiau aiškintis pats. Kreipiausi į tą kompaniją, kuriai aš esą skolingas. Jie tik pakartojo, kad mano vardu tikrai yra paimta 2 tūkst. eurų paskola. Kad tą paskolą, pasirodo, aš sąžiningai "mokėjau" iki pernai liepos. Tą, jų teigimu, rodo dokumentai, kuriuos man persiuntė šitą "mano" skolą perpirkusi kita bendrovė. Tačiau jie man neatsiunčia kredito sutarties kopijos, kurioje būtų mano parašai. Tai man kelia daugiausia įtarimų. Jie tik reikalauja, kad grąžinčiau tą kreditą", – piktinosi Aleksandras.

Įspėjimų ir raginimų negavo?

Dabar jau Aleksandrui tenka turėti reikalų su bendrove "B2Kapital", kuri administruoja ir išieško įsiskolinimus bei užtikrina įsipareigojimų ir sutarčių vykdymą.

"Sužinojau, kad sutartį dėl kredito "sudariau" su įmone "IPF Digital Lietuva" arba "Credit24". Skolos išieškotojai man aiškino, kadangi laiku "nemokėjau" kredito, tai kreditorius sutartį nutraukė ir reikalavimo teisę perleido įmonei "B2Kapital". Iš jų ir išgirdau, kad greitąjį kreditą "gavau" per "Perlo" terminalą 2018 m. gegužės 10 d.", – patikslino Aleksandras.

Vyras teigė, kad iki tol, kol jis pats susisiekė dėl to abejotino kredito, jokių įspėjimų ar raginimų grąžinti kažkokią skolą iš viso nėra gavęs, nors, kaip matoma dokumentuose, skolų išieškotojai Aleksandro namų adresą žinojo.

Viltis: keistai atsiradusią skolą verčiamas mokėti vyras viliasi, kad pareigūnai galiausiai išsiaiškins, kas jo asmens duomenimis pasinaudojo nusikalstamais tikslais. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Spaudžia grąžinti pinigus

Skolų išieškojimo kompanija tariamą skolininką laiškais ėmė atakuoti tik po to, kai Aleksandras pats ėmė aiškintis šį nesusipratimą.

Ir dabar išieškotojai siunčia užklausimus, kuriuose vis klausinėja, "ar jis planuoja paskolą dengti savarankiškai? Ar toliau tai ignoruos ir skolos išieškotojai bus priversti griebtis priverstinio išieškojimo?"

Vis primindami, kad Aleksandras pastarąjį mokėjimą atliko 2019 m. liepos 22 d.

"Vadinasi, tą skolą, kuri paimta mano vardu, kažkas kurį laiką vis dėlto dengė. Kas? Skolų išieškotojai tuo nesidomi. O turėtų. Juk buvo padarytas nusikaltimas, esu tuo tikras. Bet, užuot tai išsiaiškinę, jie man atsiuntė dar vieną pranešimą apie įmoką, kurią turiu sumokėti nežinia už ką", – piktinosi klaipėdietis.

Kas pasinaudojo duomenimis?

Istorijų, kai iš greitųjų kreditų bendrovių buvo paimtos paskolos svetimu vardu, yra ne viena.

Aleksandras įsitikinęs, kad jo situacija – būtent tokia.

Vyras tvirtino, kad savo asmens dokumentų niekam niekada neskolino ir nebuvo pametęs.

Tačiau neatmeta galimybės, kad galbūt kas nors galėjo nufotografuoti jo tapatybės kortelę ir vėliau piktiems tikslams panaudoti jo asmens duomenis.

"Jei kas nors paėmė kreditą, juk pinigų kreditoriai nesumokėjo grynaisiais, juos pervedė į banko sąskaitą. Į kokią? Tegul tikrina mano banko išrašus, ten nieko neras, nes tos paskolos aš neėmiau. Jie tikina, kad kažkas tą kreditą kurį laiką dengė. Iš kokios sąskaitos dengė? Tegul išsiaiškina ir sužinos, kas paėmė kreditą mano vardu. Ir, beje, kodėl man neatsiunčia tos paskolos sutarties kopijos su mano parašu? Gal jis suklastotas? O gal todėl, kad aš nesudarinėjau jokios sutarties?" – klausimų pažėrė Aleksandras.

Viliasi sulaukti teisingumo

Visa ši bėda Aleksandrą užgriuvo prieš pat karantiną. Kai jis ėmė aiškintis, ką daryti, į policiją teko kreiptis jau tik elektroniniu būdu.

Vyras nusiuntė raštą ir į Vidaus reikalų ministeriją, taip pat – vidaus reikalų ministrei.

Aleksandras įsitikinęs, kad jo atžvilgiu buvo padarytas nusikaltimas ir nežinia kas galbūt jo vardu paėmė kreditą, kurį dabar jis verčiamas mokėti.

"Tikiu, kad bus išsiaiškinta, kas manimi pasinaudojo. Suprantu, kad šiuo metu situacija sudėtinga, ne viskas taip greitai vyksta, bet aš palauksiu, nes tos paskolos tikrai neėmiau", – tikino vyras.

Informacijos neteikia

Dėl Bendrojo duomenų apsaugos reglamento skolų išieškojimo bendrovė negalėjo suteikti jokios informacijos, susijusios su Aleksandro tariama skola.

Bendrovė tik pakomentavo, ką daryti, kai asmuo įtaria, kad buvo pasinaudota jo duomenimis ir neteisėtai jo vardu paimtas vartojimo kreditas.

"Visais atvejais tokiam asmeniui yra patariama kreiptis su pareiškimu į artimiausią policijos komisariatą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Ikiteisminio tyrimo metu yra apklausiami liudytojai, nukentėję asmenys, įtariamieji, atliekamas išsamus situacijos ir įrodymų tyrimas, siekiant nustatyti, ar tiriamos veikos turi nusikaltimo arba baudžiamojo nusižengimo požymių. Tik įsitikinę, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę (jei toks būna nustatomas) dėl nusikalstamos veikos padarymo, prokuroras surašo kaltinamąjį aktą. Tai yra vienintelis kelias nustatyti, ar asmuo nukentėjo nuo nusikalstamos veikos, ir surasti kaltuosius asmenis", – tvirtino bendrovės "B2Kapital" grupės vadovė Vilija Vaitkunskienė.

Pareigūnai kol kas tyli

Aleksandras jau kreipėsi į policiją, bet, kaip pats tikino, iš pareigūnų atsakymo dar negavo.

"Tačiau, remiantis praktika, tenka pasakyti, kad beveik nepasitaiko atvejų, kai apgaulės būdu ar neteisėtomis elektroninėmis mokėjimo priemonėmis pasinaudojęs asmuo mokėtų dalines įmokas už apgaulės būdu įgytą vartojimo kreditą", – sakė V.Vaitkunskienė.

Jei vis dėlto paaiškėtų, jog Aleksandras gautą kreditą "pamiršo", V.Vaitkunskienė pabrėžė, kad jis visada gali kreiptis į jų bendrovę.

"Vienas pagrindinių mūsų įmonės tikslų ir uždavinių yra konsultuoti asmenis bei, atsižvelgiant į konkrečias ekonomines, socialines bei kitas aplinkybes, patarti ir pritaikyti tinkamiausią būdą bei priemones, padedančias asmenims susimokėti savo įsiskolinimus ir pagerinti jų kredito istoriją", – teigė "B2Kapital" grupės vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Straipsnis apie nieką! Kaip dar žurnalistė ėmėsi rašyti. Protingi žmonės manau supras, kad kas pasiima paskolas, lizingus, tai ir moka, o yra bėdžiai pasiima, vengia ir apsimeta, kad nieko nežino. Gerai komentuoja, kad yra Policija.

Jonas

Jonas portretas
Gali būti, kad nesažiningas kreditu bendroves darbuotojas "pasiskolino" pinigus. Jau ne kartą taip Lietuvoje buvo.

A

A portretas
Tai gi čia ta bendrovė ir padarė fiktyvią sutartį. Normalus šiuolaikinis reketas ane Credit24??
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių