Quantcast

Kraupsta nuo radinių valstybiniuose miškuose: nesibaigiančios istorijos

Miškininkai kraupsta nuo radinių valstybiniuose miškuose. Šernų girininkijoje surinkta ir išvežta 9,5 tonos atliekų, dar išgabenta 250 padangų.

Riogso šiukšlių krūvos

"Aš nežinau, kas su žmonėmis yra ne taip. Nesibaigiančios istorijos. Nuo pavasario į vieną vietą rinkome visas miškuose rastas šiukšles. Išvežėme arti 10 tonų. Tai tik kelių mėnesių surinkimas", – šiurpo Šernų girininkas Arūnas Samoška.

Jis tikino, kad labiausiai apšnerkšti yra miškai šalia gyvenviečių ir sodų bendrijų.

"Kur tik žmonių koncentracija, ten ir šiukšlės. Tik dalis tampa sąmoningesni. O štai vyresnio amžiaus žmonės turi kitokį supratimą", – pastebėjo A.Samoška.

Pasak girininko, kai tik savivaldybės prie viešųjų atliekų konteinerių ėmė statyti kameras, atliekos, seni čiužiniai ar net ir padangos ėmė kauptis miškuose.

"Kelerius metus džiaugėmės – buvo stipriai sumažėję šiukšlių. Bet dabar vėl jos kaupiasi. Ir atveža ne vieną kitą maišelį, o išverčia didžiulėmis krūvomis. Yra įtarimas, kad taip gali elgtis nelegalūs šiukšlių išvežėjai. Gal ir statybininkai. Bet verta priminti, kad tokią paslaugą užsisakęs žmogus gali sulaukti baudos, o pats niekuo dėtas bus", – perspėjo A.Samoška.

Nesibaigiančios istorijos.

Atsekė pagal sąsiuvinius

Miškininkai Butkų miške, aptikę atliekų krūvą, ėmė žiūrinėti, ar tarp jų nėra kokių nors dokumentų ar čekių.

"Radome vaikų sąsiuvinius su vardais ir pavardėmis. Taip ir išsiaiškinome, kokioje mokykloje jie mokosi ir kas jų tėvai. Perdavėme informaciją aplinkosaugininkams. Žmonės viską sutvarkė, išvalė net grėbliais mišką", – prisiminė A.Samoška.

Dar vienas pavyzdys, kaip veikia bendruomenės jėga, yra istorija, nutikusi Pajūrio regioniniame parke. Aptikę šiukšlių krūvą, savanoriai su aplinkosaugininkais išsiaiškino įmonę, kurios užsakymu buvo pirktos statybinės medžiagos, o jų pakuotės atsidūrė miške.

Po dienraščio "Klaipėda" publikacijos šiukšlintojai naktį susirinko visą savo "turtą" ir taip pat grėbliais iššukavo pajūrio miško žolę.

"Kiškėnų bendruomenė miške rastas šiukšles neša į vieną sutartą vietą. Važiuodami pro šalį mes jas paimame. Galima ir taip bendradarbiauti", – prisiminė A.Samoška.

Sutvarkė svetimas

Dar viena istorija, nutikusi kovo mėnesį, baigėsi aplinkosaugininkų patikrinimu. "Klaipėda" rašė apie situaciją, užfiksuotą dviratininko ("Vairuotojas nurūko palikęs šiukšles" (2022 03 22).

Gyventojas užfiksavo automobilį "Volvo" paženklintą "M" raide. Veikiausiai jaunuosius vairuotojus mokantis vairavimo kursų mokytojas po darbo švystelėjo šiukšlių maišus į pakelę.

Nors vairuotojo elgesį matė vietinis gyventojas, nufotografavo mašiną, tačiau nuotraukose nepavyko užfiksuoti valstybinių numerių.

Aplinkosaugininkai liepos viduryje patikrino Lėbartų mišką.

"Papildomai atlikus apžiūrą vietoje, nustatyta, kad viename sklypų atliekų nebėra, matyti, kad miškas buvo tvarkytas galbūt kartu pašalinant atliekas", – rašoma aplinkosaugininkų rašte.

Bet gretimame miško sklype šiukšlių kalnai tebebuvo, todėl sklypo savininkui išsiųstas pranešimas. Žmogus surinko svetimas šiukšles ir išvežė jas.

"Kartais surandame, kas galėjo šiukšlinti. Tenka nuvažiuoti į kiemą ir pasikalbėti su žmogumi. Labai veiksminga. Žinojome, kokia mašina, nujautėme, kas galėjo pasidarbuoti. Dažniausiai jie visi ginasi, bet paprastai po pokalbio susitvarko", – patikino A.Samoška.

Už savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimus galima sulaukti baudų nuo 20 iki 140 eurų.

Nusižengus pakartotinai, gali grėsti nuo 140 iki 600 eurų bauda.

Aplinkos užteršimas rezervatuose, nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, kitose saugomose teritorijose gali grėsti bauda net iki 1,5 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Už savo tujų radau šiukšlių dovaną - pakako keleto minučių atrasti kam ir kur buvo siunčiami pranešimai, lobio dalis. Dabar žinau, kuris iš kaimynų yra nusipelnęs šioje srityje. Asmeniškai susakiau, bet dėjosi tyru, ašarą brauk.

senis

senis portretas
per tv rodė kanada tai ten jei šiukšles išverst trukdo medžiai tai juos nupjauna ir svarbiausia niekas neverkia.

Onė

Onė portretas
Na kad veža į miškus,vadinasi kažkas negerai su atliekų surinkimu. Juk ir tas padangas matomai niekur nneina priduoti ,gal per brangu,ar per toli vežti,gal gyventojai neturi galimybių ar pajėgų.gal ir seniūnijos galėtų kažkaip spręsti ,padėti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    10
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    8
Daugiau straipsnių